Mona Lisa’nın sırrı ‘yumurta’dan çıktı

Yayın tarihi: 30 Mart 2023 Perşembe 6:29 pm - Güncelleme: 30 Mart 2023 Perşembe 6:29 pm

Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli ve Rembrandt gibi dünyanın en iyileri olarak gösterilen ressamların, tablolarında ‘yumurta sarısı’ kullandığı öğrenildi. 

Mona Lisa tablosu ile kamuoyunda tanınan Leonardo da Vinci ve birçok klasik dönem sanatçılarının tablolarını inceleyen bilim insanları oldukça ilginç sonuçlara ulaştı.

Nature Communications adlı bilimsel dergide yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, yağlı boya ile yapılan tablolarda bazı türde proteinlere rastlandı.

Leonardo Da Vinci’nin soyağacının 700 yılı ortaya çıkarıldı

Rönesans döneminde etkili olan sanatçılarından, özellikle “yumurta sarısını” bilinçli bir şekilde kullandığı ortaya çıktı.

“YUMURTA SARISI İLE İNANILMAZ İŞLER BAŞARABİLİRSİNİZ”

Çalışmada yer alan yazar Ophélie Ranquet, “Sanatçılarının boyaları nasıl elde ettiğine dair elimizde çok az bilgi vardı ve bu anlamda derin bir bilimsel çalışma yapılmamıştı. Yapılan yeni araştırmalara göre, boyaya ilave edilen az miktardaki yumurta sarısı ile inanılmaz işler başarabilirsiniz” dedi.

Yumurta sarısının, sanat eserini hem estetik açıdan etkilediği hem de eserin zamana karşı direnmesinde büyük rol oynadığı ortaya çıktı.

Yağlı boya her ne kadar renk geçişleri ve renklerin yoğunluğu için başarılı olsa da yağlı boya ile yapılan tablolar ışığa maruz kaldığında zarar görebiliyor. NTV’de yer alan habere göre yumurta sarısı içinde bulunan antioksidanlar sayesinde tablonun eskimesini ve oksitlenmesini geciktiriyor.