MKE fabrikasındaki patlamada ölen iki işçi ‘asli kusurlu’ bulundu!

Yayın tarihi: 19 Haziran 2023 Pazartesi 3:58 pm - Güncelleme: 19 Haziran 2023 Pazartesi 3:58 pm

MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda meydana gelen patlamaya ilişkin bilirkişi raporunun detayları ortaya çıktı. Patlamada ölen iki işçi ‘asli kusurlu’ sayıldı, üç yönetici ise ‘tali kusurlu’ görüldü.

MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda meydana gelen patlamaya ilişkin bilirkişi raporunun detayları ortaya çıktı. Patlamada hayatını kaybede işçilerden Mehmet Kutlu ile İbrahim Özdemir “asli kusurlu” bulundu. Dün tutuklanan 3 yönetici “tali kusurlu” görüldü.

MKE fabrikasında geçen cumartesi yaşanan patlama 5 kişinin ölümüne neden oldu. 51 yaşındaki Mehmet Kutlu ile işe 1.5 yıl önce başlayan İbrahim Özdemir ve bir ay kadar önce işe başlayan İhsan Küçükerdem, Ahmet Ünal ve Fırat Elverir, bir anda alev topu içinde kalarak feci bir şekilde can verdi.

Elmadağ Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 kişi için gözaltı kararı verdi. Dün gözaltına alınan kişilerden fabrikanın üretim müdürü Ahmet Atasoy, üretim sorumlusu Oktay Armağan ile mühendis Zafer Sarı tutuklandı. Fabrika müdürü Durdu Uğur Ş. fabrika müdür vekili Kuntay K. ile iş güvenliği uzmanı Aynur K. ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’ndaki patlamada hayatını kaybeden 5 işçinin kimliği belli oldu

ÖLEN İKİ İŞÇİ ‘ASLİ KUSURLU’ BULUNDU

Soruşturma kapsamında ilk göz altıların yapılmasına dayanak sağlayan ise soruşturma dosyasına giren 18 sayfalık bilirkişi raporu oldu. Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre; Kimya Mühendisi Süleyman Polat, Makine Mühendisi Abdülsamet Özet ile Elektrik Mühendisi Kemalettin Güvenç’ten oluşan üç kişilik heyetin hazırladığı raporda, patlamada yaşamını yitiren Mehmet Kutlu ile İbrahim Özdemir ‘asli kusurlu’ olarak görüldü. Raporda, fabrika yetkilileri ise ‘tali kusurlu’ olarak görüldü.

Raporda yer alan bilgilere göre, patlamanın olduğu gün Mehmet Kutlu ve beraberindeki 4 işçi, kazanlardaki bakım için cumartesi sabahı fabrikaya gitti. Ekip, yanıcı ve patlayıcı özelliği bulunan nitrogliserin tahliyesi ve kazanın bakımı için çalışmaya başladı.

Bu esnada, tecrübesiz işçilerden biri yanlış vanayı açtı. Kıdemli işçi konumundaki Kutlu, el işaretleri ile “Su vanasını açın” diye seslenmeye başladı. Bu anlar an be an kayda girdi. Ancak, iş tecrübesi olmayan dahası bakım için iş güvenliği eğitimi almayan işçiler su vanasını bulamadı. Bu sırada, elektrik akımının da oluşumu ile birlikte ortalık bir anda alev topuna döndü.

MKE fabrikasındaki patlamayla ilgili üç kişi tutuklandı

BAKIM İÇİN EĞİTİM VERİLMEMİŞ!

Kazanların bakımı için o noktada bulunan 5 işçi de yaşamını yitirdi. Soruşturma sürecini takip eden bir avukat, “Bu patlamanın en temel sebebi, bakım için görevlendirilen işçilerin tecrübesiz olması. 3 işçi daha bir ay önce işe girmiş. Bu işçilerin, kağıt üzerinde görünen iş güvenliği eğitimi sadece 16 saat. Patlamanın olduğu bakım için ise aldıkları hiçbir eğitim yok” diye konuştu.

‘YOĞUN ÜRETİM BASKISI’

Avukat, fabrikada son dönemde yoğun bir üretim baskısı olduğunu öne sürdü ve “İki vardiya halinde 12 saatlik çalışma söz konusuydu. Ve haftanın 7 günü çalışma yapılıyordu. Hafta içi zaman bulunamadığı için bakım cumartesi gününe bırakılmış. Burası AŞ’ye dönüşünce yoğun bir kâr baskısı oluşmuş” dedi.