Mithat Sancar’dan istismar hakkındaki ‘siyaset üstü’ açıklamalarına tepki!

Yayın tarihi: 13 Aralık 2022 Salı 10:10 pm - Güncelleme: 13 Aralık 2022 Salı 11:14 pm

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in altı yaşındaki kızının 29 yaşındaki müridiyle evlendirilerek cinsel istismara maruz bırakılmasına sert tepki gösterdi. İstismar hakkındaki “siyaset üstü” tartışmalarına yönelik TELE1’e konuşan Sancar, “Siyaset üstü diyerek kendini kurtaramaz hiç kimse” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine az bir zaman kala TELE1  ekranlarında yayınlanan Liderler Açıkça programının ilk konuğu HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar oldu.

Deneyimli gazeteci Gökmen Karadağ’ın sorularını yanıtlayan Mithar Sancar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın Hiranur Vakfı’nda H.K.G.’nin altı yaşındayken 29 yaşındaki Kadir İstekli ile “evlendirilerek” cinsel istismara maruz bırakılmasının “siyaset üstü” olduğu açıklamalarına tepki gösterdi.

“HER BİR SİYASİ AKTÖR SORUMLUDUR”

Bu tür konuların siyaset üstü olarak değerlendirilmesinin siyasilerin sorumluluktan kaçma çabası olduğunu söyleyen Sancar, şu ifadeleri kullandı:

“Siyasetin tam merkezindeki bir konudur. Bu çocuk istismarı gibi dehşet verici olayların meydana gelmesinden sorumlu olan esasen siyasi iktidardır. Önleme görevi olan siyasi iktidardır. Takip etme yükümlülüğü olan siyasi partiler, muhalefet partileridir. Her bir siyasi aktör burada ya sorumludur hükümette olduğu gibi ya da bunların önlenmesi için çalışma yapmakla yükümlüdür. Dolaysıyla mesele siyasidir. Dolaysıyla siyaset üstü diyerek kendini kurtaramaz hiçkimse. Tersine bu ülkede yaşanan her sorun siyasetle ilişkilidir”

ERKEN SEÇİM YANITI

Gökmen Karadağ, “Sırf Erdoğan aday olabilsin ve bir meşruiyet tartışması doğmasın diye bir ay önceye, bir buçuk ay önceye alınacak bir seçime muhalefet neden destek versin?” sorusunu yöneltti.

Mithat Sancar bu soruya, “Erken seçimle ilgili bir teklif Meclis’e gelirse bizim bir ittifakımız var. Emek ve Özgürlük İttifakı. Bu ittifakın birlikte çalıştığı çok geniş bir çevre var. Burada değerlendiririz. Meclis’teki muhalefet partileriyle de değerlendiririz. Ortak tutum geliştirilmesi taraftarıyız” şeklinde yanıt verdi.

DEMİRTAŞ ADAY OLACAK MI?

Gökmen Karadağ, Mithar Sancar’a Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarıp çıkarmayacaklarını sordu. Mithat Sancar, ortak aday çıkarmak için geçmişte söyledikleri yöntem teklifinin halen geçerli olduğunu fakat bu konuda muhalefetten yeterli destek görmedikleri için kendi adaylarını belirleme konusunda da çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Gökmen Karadağ bu açıklamalar üzerine tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın aday olma ihtimalini sordu.

Mithat Sancar bu soruya “Selahattin Demirtaş arkadaşımız üzerinde mutabakat sağlanırsa O da olur. Ama başka isimler de çıkabilir. Kendisi de zaten bu sürece ve işleyişe destek verdiğini söyledi” yanıtın verdi.

TÜRBAN DÜZENLEMESİ

Gökmen Karadağ, Mithat Sancar’a AKP’nin türban düzenlemesine destek verip vermeyeceğini de sordu.

Mithar Sancar, “Getirilecek düzenlemenin özgürlükçü olması lazım. Eşitlik ilkesini sıkı sıkı gözetmesi lazım. İnanç özgürlüğüyle ilgili bir düzenleme gelecekse inançların tümü için eşitlik ilkesini gözetmesi gerekiyor. Şimdi bu çerçevede mesela başörtüsüyle ilgili bir anayasa değişikliğini gündeme getirilemesini sıkıntılı ve sakıncalı bulduğumuzu söyledik. Neden? Birincisi başörtüsü yasağına karşı tutum konusunda bir problemimiz yok. Özgürlükçü laikliği çok istikrarlı ve kararlı bir biçimde savunuyoruz. Dolayısıyla başörtüsü yasağının özgürlükçü laikle de bağdaşmadığını söylüyoruz. Buradaki tutumumuz net bizim. Ama içinde referandum tuzağının çeşitli yerlere konduğu bir sürecin tarafı olmayız diyoruz” ifadeleriyle bu konudaki görüşlerini ifade etti.

İMAMOĞLU DAVASI

Gökmen Karadağ’ın Mithat Sancar’a sorduğu sorulardan biri de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı ve yarın duruşması görülecek dava hakkındaki görüşleri oldu.

Mithat Sancar soruya, “Ekrem İmamoğlu’nu Canan Kaftancıoğlu’nda olduğu gibi sindirmek ve belediyeyle ilgili ya da başka seçim süreciyle ilgili hesaplarına yargıyı alet ediyorlar. Bu şekilde adaletsizlikle karşı karşıya kalan herkesle dayanışma içerisindeyiz” şeklinde yanıt verdi.

Mithat Sancar’dan AKP’ye: Bize hakaret eden Soylu sizi temsil ediyorsa gelen heyet kimi temsil ediyor?