Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 25 Şubat 2020 Salı 1:58 pm - Güncelleme: 25 Şubat 2020 Salı 2:56 pm

Arap Baharı olarak anılan dönemde görevini bırakmak zorunda kalan Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek 91 yaşında hayatını kaybetti.

Hüsnü Mübaretk 1981-2011 arasında Mısır Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı. 91 yaşındaki Mübarek, 2011’de patlak veren ve “Arap Baharı” olarak anılan gösteriler sonucu görevini bırakmak zorunda kalmıştı. Çeşitli suçlamalardan yargılanan ve müebbet hapse mahkum edilen Mübarek, sadece birkaç yıl hapis yattı.

Mübarek sonrası düzenlenen ilk serbest seçimlerle Muhammed Mursi’nin temsili içinde iktidara gelen Müslüman Kardeşler’e (İhvan) karşı giderek tırmanan protestolar sonucunda dönemin genelkurmay başkanı Abdülfettah es Sisi’nin yönetime el koymasının ardından 2017’de serbest bırakıldı.

Koltuğu bırakmasından 2 ay sonra, Nisan 2011’de tutuklanan Mübarek, 2017’de bırakılmasına dek hapishanede ve sağlığının kötüleştiği gerekçesiyle askeri hastanede tutuldu.

2012’de 18 günlük isyanda 239 göstericinin öldürülmesi emrini vermekten müebbet hapse mahkum edildi. Ancak temyizden geri döndü ve dava düştü. 2017’de de beraat geldi.

Ancak iki oğluyla birlikte kamu parasını hortumlamak ve kişisel mal varlığına yatırmaktan 3 yıl hapse mahkum edildi.

HÜSNÜ MÜBAREK KİMDİR?

4 Mayıs 1928’de orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak doğan ve askeri eğitim alan Mübarek, 1972’de dönemin yine asker kökenli Cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirildi, İsrail ordusuna karşı gösterdiği başarılar nedeniyle onur nişanına layık görüldü.

Sedat’ın en güvendiği isimler arasına girmesi ve 1975’te cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanmasıyla birlikte Mübarek Milli Demokrat Parti’nin (NDP) kıdemli üyesi sıfatıyla siyasetteki ilk büyük görevini üstlendi.

Sedat’ın Ekim 1981’de İhvan bağlantılı Mısır İslami Cihadı’nın asker bir üyesinin suikastına uğrayıp ölmesiyle önü açılan Mübarek, Mısır’ın 4. cumhurbaşkanı oldu.

Demir yumruğu, yolsuzlukları eşliğinde halkı cehalete ve yoksulluğa mahkum etmesi nedeniyle pek çok Mısırlı tarafından ‘Firavun’ lakabıyla anıldı. Ancak devrildikten sonra da kemik bir destekçi kitlesi kaldı.

Yerine seçilen Mursi’yi 2013’te deviren Sisi’nin 2014’te cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası, Mübarek dönemi yetkililerinin aklanılmasına başlanmıştı.