Milyonların gözü bu toplantıda

Yayın tarihi: 20 Aralık 2018 Perşembe 7:35 am - Güncelleme: 20 Aralık 2018 Perşembe 7:35 am

Asgari ücret tespitinde sona geliniyor. Türk-İş’te bugün yapılacak üçüncü toplantıda TÜİK’in asgari geçim tutarını açıklaması ve pazarlığın başlaması bekleniyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019’da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için üçüncü toplantısını bugün yapıyor. Türk-İş’in ev sahipliğinde yapılacak toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bir işçinin asgari geçim tutarını komisyonla paylaşması bekleniyor. TÜİK’in açıklayacağı rakam, tarafların tekliflerinin somutlaşması ve pazarlıklara başlanması açısından belirleyici olacak.

TÜİK, her yıl bir işçinin geçimi için gerekli besin içi ve besin dışı harcamalara ilişkin asgari tutarı hesaplayıp komisyona sunuyor; ancak bir devlet kurumu olan TÜİK’in sunduğu bu tutar komisyon tarafından çoğunlukla dikkate alınmıyor. Oysa bu tutarın baz kabul edilmesi ve asgari ücret pazarlığının diğer faktörler de dikkate alınarak bu rakamın altına düşmeyecek şekilde saptanması gerekiyor. Ancak 2013 yılından bu yana net asgari ücret, TÜİK’in açıkladığı rakamın altında kalıyor. Örneğin TÜİK’in geçen yıl komisyona sunduğu asgari geçim tutarı (Kasım 2017) bin 894 liraydı. Saptanan asgari ücret ise bu tutarın 291 lira eksiğiyle bin 603 lira oldu.