Milyonların beklediği asgari ücret zammı belli oldu!

Yayın tarihi: 20 Haziran 2023 Salı 9:28 am - Güncelleme: 20 Haziran 2023 Salı 12:53 pm

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısında uzlaştı, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan yeni asgari ücreti 11 bin 402 TL olarak açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün 3. kez toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantısı sonrası Bakan Vedat Işıkhan, yeni rakamı 11 bin 402 lira olarak duyurdu. Ara zam oranı yüzde 34 olurken, brüt asgari ücret ise 13 bin 414 liraya yükseldi.

Geçtiğimiz 6 ayda 400 TL olarak uygulanan asgari ücret desteğinin önümüzdeki 6 ayda 500 lira olarak uygulanmasına karar verildi.

500 dolar vaadinin altında kalan asgari ücrete ekonomistlerden ilk tepkiler

’14 ALTINDA KALDI, ALLAH SANA KOLAYLIK VERSİN’ 

TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay toplantı çıkışında bir gazetecinin “Asgari ücret 500 doların altında kaldı ama…” sözleri üzerine “Kızım 14 altında kaldı, Allah özellikle sana kolaylık versin, yardımcın olsun” dedi.

‘İNŞALLAH ENFLASYON BELLİ BİR NOKTAYA GELİR’

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek şunları dile getirdi: “15 gündür süren bir süreç, arkadaşlarımız çalışma yaptılar. Bu süreçte 2-3 kere bakan beyle görüştüm dün akşam da Cumhurbaşkanımızla görüştük. Geçen sene temmuz ayında yüzde 30 civarında ara zam olmuştu, bu sene 34 civarında bir ara zam oldu. Enflasyon dursun da zam mam da almanın bir anlamı yok.

‘MÜKEMMEL BİR ŞEY Mİ, DEĞİL AMA…’

Enflasyon durmadığı müddetçe zammın bir anlamı yok. Vedat Bey’in dolar üzerinden diye bir açıklaması var. Türkiye’de yaşıyoruz, Türk para üzerinden konuşuyorum ama, şu anda 486 dolar, asgari ücret tarihinin dolar üzerinden baktığınız zaman en yüksek rakamı. Bu mükemmel bir şey mi, değil. Ama bugünü şartlarında yapılması gereken buydu, bunu yaptık. Geçen dönem aralık ayında ben imzalamamıştım, bu dönem de beraber bir mutabakat sağladık.”

İŞVERENLERDEN TEŞEKKÜR

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise, “Asgari ücrette ara zam konusunda bir mutabakat vardı. Hızlı bir şekilde bakanımız müjdeyi verdi. Biz de bunun memnuniyeti içerisindeyiz. İşçi, işveren ve devlet ayrılmaz bir bütündür. 500 TL asgari ücret desteği için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Artık odağımızı ülke refahına ve çalışma hayatının diğer konularına yönlendireceğiz” dedi.

ERDOĞAN’DAN ASGARİ ÜCRET PAYLAŞIMI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da yeni asgari ücretle ilgili “Asgari ücret, temmuz ayından itibaren net 11 bin 402 lira olarak uygulanacaktır. Milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. İşçi ve işveren tarafları başta olmak üzere, uzlaşı kültürü içerisinde asgari ücretin belirlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara milletim adına teşekkür ediyorum” paylaşımında bulundu.

Asgari ücretle birlikte 7 ödenek değişti! İşsizlik maaşı ne kadar oldu?

ATALAY, ERDOĞAN’LA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Erdoğan, dün TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’la AK Parti Genel Merkezi’nde görüşmüş Atalay bu görüşmenin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na geçmişti.  Bakanlıktaki toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya gelmişti.

8 BİN 500 LİRA OLARAK UYGULANIYORDU

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyordu. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruştu. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyordu.