500 dolar vaadinin altında kalan asgari ücrete ekonomistlerden ilk tepkiler

Yayın tarihi: 20 Haziran 2023 Salı 12:01 pm - Güncelleme: 20 Haziran 2023 Salı 12:04 pm

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücreti 11 bin 402 lira olarak açıkladı. Bu rakam iktidarın seçim öncesindeki ‘500 dolar’ vaadinin altında kaldı. Yeni rakama tepki yağdı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında yaptığı üçüncü toplantı sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantısı sonrası Bakan Vedat Işıkhan, yeni rakamı net 11 bin 402 lira olarak açıkladı.

Geçtiğimiz 6 ayda 400 TL olarak uygulanan asgari ücret desteğinin önümüzdeki 6 ayda 500 lira olarak uygulanmasına karar verildi. TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol bu destek için teşekkür etti. TÜRK İŞ Başkanı Ergün Atalay da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek, “İnşallah enflasyon kontrol altına alınır. Yeni asgari ücret ülkemize hayırlı olsun” dedi.

Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin seçim öncesinde asgari ücret zammında 500 dolar kriterinin göz önüne alınacağını ifade etmişti. Yeni asgari ücret 482 dolara denk geliyor.

Milyonların beklediği asgari ücret zammı belli oldu!

Yeni asgari ücrete sosyal medyadaki ekonomistlerin tepkileri şöyle:

Ekonomist Oğuz Demir: Asgari ücretli sayısının artması, asgari ücretin ortalama ücret haline gelmesi büyük sıkıntı ama siyasetçi için durum tam tersi. Artık çok daha büyük bir kesimin ücretine hükümet karar verecek.

‘AĞRI KESİCİ OLABİLİR ANCAK…’

Ekonomist Mustafa Sönmez: 11 bin 400 TL  asgari ücret bir ağrı kesici olabilir ancak Yarısı asgari ücrete talim eden bir ekonomi haline geldi TR. İşler asgari ücretlik vasıflı emek işi yok ki memlekette. Çarık çürük hizmet, inşaat, turizm, dandik sanayi işleri ancak vasıfsız eleman talep ediyor. Mesele burada

Evrim Devrim Zelyut: Yeni asgari ücret 11.402 TL oldu… Üzüldüğüm noktalar şunlar: 1-Enflasyon artarken verilen bu rakam da 1-2 ay içinde açlık sınırı altında iyice kaybolacak. 2-Ekonomi yönetimi fiyatları düşürecek yapısal işler yerine sürekli enflasyon telafisi ile uğraşarak zamanı ve kaynakları harcıyor. Türkiye tüketim yerine tasarrufu, reel sektör üretiminde yarı mamul bağımsızlığını, eğitim reformları ile ihracatta yüksek teknoloji payını artırmadıkça; dolar, enflasyon, kayıt dışı ekonomi, sefalet, yolsuzluk konuşmaya devam edeceğiz…

‘YOKSULLUK SINIRININ YÜZDE 66 ALTINDA’

İris Cibre: Eylülde açlık sınırının tekrar asgari ücreti geçmesini bekliyorum. Hali hazırda zaten Mayıs ayı yoksulluk sınırının yüzde 66 altında.

Fatih Özatay: Asgari ücret 11 402 lira oldu. Türk-İş dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının Mayıs ayında 33 750 lira olduğunu açıklamıştı. 11 402 nerede 33 750 nerede? Rasyonel (akla uygun) politika bu olmasa gerek. Ancak çok düşük ücretle ayakta kalan bir ekonomi yapısı olunca böyle oluyor. Hal böyleyken, faiz-kur konuşmaya devam…

Murat Muratoğlu: Asgari ücret “11.402” liraya çıkınca, ülkede çalışanların yüzde 70’i asgari ücretli oldu. Budur Türkiye gerçeği!