Milyonları şaşırtan olay! Ege Denizi’nde ‘Kızıl Cin’ görüldü!

Yayın tarihi: 14 Kasım 2023 Salı 9:21 am - Güncelleme: 14 Kasım 2023 Salı 9:21 am

Van’da kuzey ışıklarının görülmesinin ardından milyonlarca insanı şaşırtan bir hava olayı daha yaşandı. ‘Kızıl Cin’ olarak adlandırılan hava olayı Ege Denizi üzerinde görüldü.

Ege Denizi üzerinde görüntülenen ‘Kızıl Cin’ (Red Sprite) adı verilen hava olayı hakkında sonra sosyal medyada gündem oldu. Meteoroloji kaynaklarından Kızıl Cin  için bir hava olayı olduğu açıklaması yapıldı.

Esrarengiz olay! Kuzey ışıkları Ordu ve Van’da görüldü

Kızıl cin (Red Sprite) fırtına bulutlarının üzerinde, yaklaşık 95 kilometre yükseklikte oluşan, kırmızımsı-turuncu renkte parlak, plazma benzeri parıltılara deniyor.

Kızıl cinler, fırtına bulutlarının içinde oluşan elektrik boşalmaları sonucunda oluşuyor. Bu boşalmalar, bulutların içindeki pozitif ve negatif yüklü parçacıkların bir araya gelmesiyle gerçekleşiyor. Oluşan bu boşalma, nötr azot moleküllerinden geçen elektrik akımı sonucunda kızıl cinleri oluşturuyor.

Kızıl cinlerin oluşumunu etkileyen faktörler arasında, fırtına bulutlarının büyüklüğü, bulutların içindeki elektriksel yük miktarı ve atmosferin sıcaklığı bulunuyor.