Millet Bahçesi’nde izinsiz yapı krizi! Bakanlık topu AKP’li belediyeye attı

Yayın tarihi: 23 Aralık 2022 Cuma 10:46 am - Güncelleme: 23 Aralık 2022 Cuma 10:46 am

İstanbul Ümraniye’de Millet Bahçesi’nin içine inşa edilen 5 ruhsatsız yapı kent savunması üyesi çevrecileri harekete geçirdi. Yurttaşlar, durumu CİMER üzerinden Orman Bakanlığı’na bildirip yapıların izin durumunu sorarken, bakanlık topu AKP’li belediyeye attı.

İstanbul’un Ümraniye ilçesinde yer alan Hekimbaşı Devlet Ormanı’nın içinde yapılan Millet Bahçesi soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Millet Bahçesi’nin içinde inşa edilen 5 adet betonarme bina ilçede tartışma yarattı. Ruhsatı olmadığı öne sürülen yapılarla ilgili Ümraniye Kent Savunması Sözcüsü Bulut Can Okuducu, CİMER üzerinden başvuru yaptı.

Birgün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, Orman Bakanlığı’na yapılan başvuruda, yapıların ruhsatı olup olmadığı soruldu. Ancak bakanlık başvuruya “Projeye uygun hale getirilmesi konusunda belediyeye tebligat yapıldı” yanıtını vererek topu AKP’li Ümraniye Belediyesi’ne attı.

“BELLİ Kİ PROJEDE BU BİNALAR YOK”

Verilen yanıtın şaşırtıcı olduğunu kaydeden Ümraniye Kent Savunması Sözcüsü Bulut Can Okuducu “Belli ki projede bu binalar yok. İnşaatların akıbeti belirsiz. İzinsiz yapılan inşaatın yıkılarak sorumlularından hesap sorulması için konunun takipçisi olacağız’’ ifadelerini kullandı.

Önceki gün Okuducu’ya Orman Genel Müdürlüğü Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü üzerinden bir yanıt geldi. Yanıtta, AKP’li Ümraniye Belediyesi’ne tebligat yapıldığı belirtilerek “Ümraniye Kent Ormanı içinde mevcut 5 adet yapının projeye uygun hale getirilmesi hususunda tebligat yapılmış olup süreç takip edilmektedir” denildi.

Okuducu, “Eylül ayında ormanın içindeki Ümraniye Millet Bahçesi içinde iki katlı beş adet inşaatın yapıldığını fark ettik. Sosyal tesis, kafe, restorant gibi yapılar olacak sanırız. Yaklaşık bin metrekareye yakın bir inşaat bu ve çevresi panellerle kapatılmış. Üstü çelik konstrüksiyon altı betonarme olan bu inşaatlara ilişkin de bir bilgilendirme, belediyeye dair ruhsat tabelası yok. Bununla ilgili CİMER’e yazdık” dedi.

“ORMANIN İÇİNE BETONARME YAPI KABUL ETMİYORUZ”

Okuducu, sözlerine şöyle devam etti: “Bana gelen yanıtta belediyeye tebligat yapıldığı söyleniyor. O tebligatta da ‘Yapıların projeye uygun olarak düzenlenmesi’ diyorlar. Belli ki projede binalar yok, bunun yıkılması demiyor da projeye uygun yapılması konusunda tebligat yapıldı deniyor. Yani belli ki bu inşaat zaten olamaz. Orman içinde betonarme inşaat nasıl kabul edilebilsin? Bunun ruhsatının ve izninin olmadığını biliyoruz. Bu inşaat izinsiz bir şekilde başlatılmış. Ormanın içine betonarme yapı kabul etmiyoruz. Bize gelen yanıt sadece tebligat yapıldığı konusunda içeriğini de net bilmiyoruz.’’

“SORUMLULARDAN HESAP SORULMASI İÇİN TAKİP EDECEĞİZ”

Hukuki yollara başvuracaklarını da anlatan Okuducu “Orman hayatının ve yaban hayatının etkileneceği hiçbir noktada onay vermemiz mümkün değil, ormanlar orman olarak kalmalı. Aslında niyet belli. Ormanları yavaş yavaş girip yavaş yavaş yapılaşmaya açıp devamında ranta açmak…Bunları kabul etmiyoruz. Ümraniye Millet Bahçesi’nde yapılan inşaatların akıbeti belirsiz! İzinsiz yapılan inşaatın yıkılarak sorumlularından hesap sorulması için konunun takipçisi olacağız” dedi.

AKP’li başkanın kaçak yapılarını AKP’li meclis üyeleri mühürletti