Milas’a girmesi yasaklanan çevreci karara itiraz etti

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2023 Perşembe 2:27 pm - Güncelleme: 3 Ağustos 2023 Perşembe 2:27 pm

Limak ve İÇTAŞ’ın genişletmek istediği maden sahası nedeniyle ağaçların katledildiği Akbelen’de direndiği için gözaltına alınan ve hakkında ‘Milas sınırları içine girmeme’ kararı verilen çevreci Deniz Gümüşel karara itiraz etti.

Akbelen’de ağaçların kesilmesine karşı direnirken gözaltına alınıp, adli kontrol kararı ile serbest bırakılan çevreci Deniz Gümüşel, hakkında verilen “Milas sınırları içine girmeme” kararına itiraz etti.

Gümüşel’in, 1 Ağustos’ta sunduğu itiraz dilekçesinde, Akbelen direnişinde yaşananlar sıralandı. 10 günlük süreçte yaklaşık 50 yakalama işleminin yapıldığının belirtildiği dilekçede; şu ifadeler kullanıldı:

“ÖRNEĞİNE AZ RASTLANIR BİR HUKUKSUZLUK”

“Vurgulanması gereken husus; Akbelen direnişini kırmak amacıyla gerçekleştirilen seri ve toplu gözaltı işlemlerinde; örneğine az rastlanır bir hukuksuzluğun sergilenmiş olmasıdır. Bu kapsamda:

-Direnişçiler, yakalama işlemlerinin tamamında zor kullanma sınırı aşılarak ve aşırı şiddet uygulanarak yakalama işlemleri yapılmıştır. Bu yakalama işlemleri sırasında kafa travması geçiren, parmakları kırılan direnişçiler olmuştur. Yakalama yapılan direnişçiler saatlerce, haklarında yapılan işlemler hakkında bilgi verilmeden karakolda bekletilmiş, yakınlarına bilgi verilmemiş, avukatları ile görüşmeleri engellenmiştir.

“DİRENİŞÇİLERİN TELEFONLARIN EL KONULDU”

-Direnişçilerin tamamının cep telefonlarına savcılık talimatı olmamasına rağmen fiilen el konulmuş, bu el koyma işlemi hakkında tutanak tutulmadığı gibi telefon incelemesi vs. el koyma işleminin bir amaca yönelik yapıldığını gösterir hiçbir işlem de gerçekleştirilmemiştir.

-Yakalanan direnişçilerle görüşmek üzere, tutuldukları Milas İlçe Jandarma Komutanlığı’na gelen avukatların komutanlık binasının bahçesine girmeleri güç kullanılarak engellenmiş, direnişçilerle görüşmeleri engellenmiştir.

-Yine eşine az rastlanır şekilde, direniş alanında yakalama ve gözaltı işlemlerine yönelik takip görevi icra eden avukatlar hakkında yakalama işlemi yapılmış, yasal engele rağmen üzerleri aranarak, cep telefonlarına el konulmuştur.

-Yukarıda da açıklandığı üzere direnişçilere yönelik gerçekleştirilen yakalama ve diğer soruşturma işlemlerinde ağır hukuk ihlalleri gerçekleşmiş ve yine yakalama işlemleri sırasında aşırı güç kullanılmıştır. Bu husus kolluk görevlilerinde direnişçilere yönelik ciddi bir husumet olduğunu göstermektedir. Bu itibarla soruşturmalar kapsamında bu kolluk görevlileri
tarafından tutulan tüm tutanakların bu husumetten etkilenme ihtimalleri bulunduğu göz
önünde bulundurulmalıdır.

-Son 10 günlük süreçte kolluk tarafından direniş alanına onlarca defa müdahale gerçekleştirilmiş, onlarca insan haksız ve hukuksuz şekilde gözaltına alınmış, kafa travması, parmak kırığı gibi yaralamalara yol açacak ölçüde şiddetle karşılaşmıştır. Ancak tüm bu süreç boyunca (Milas Ören kara yolunun trafiğe kapatılması sureti ile yapılan protestolar dahil) 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na aykırılıktan tek bir işlem yapılmamış, tek bir direnişçi bu suç yönünden soruşturulmamış ve 2911’e aykırılık iddiası ile ilgili soruşturma da açılmamıştır. Bu itibarla direniş alanında yürütülen eylem ve etkinliklerin barışçıl yöntemlerle gerçekleştiği, yasaya uygun bir şekilde hak kullanımı kapsamında olduğunun kolluk ve Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da kabulünde olduğu
açıktır.

-İtiraz konumuz bakımından cevaplandırılması zorunlu olan sorun ise direniş alanında gerçekleşen eylem ve etkinliklerin 2911 Sayılı yasaya aykırılığı iddia dahi olunmadığına göre kolluk görevlileri bu etkinliklere neden ısrarla onlarca kez müdahale etmektedirler. Başka bir söyleyişle eylem ve etkinlikler barışçıl nitelikte ve yasaya uygun olduğuna göre kollukça gerçekleştirilen müdahalelerin, yani iddia olunan ‘kamu görevinin’ yasaya uygun, gerekli ve meşru sayılması mümkün müdür?”

Akbelen’den sonra şimdi de Kazdağları! Cengiz Holding katliama başladı