Migreni olanlar dikkat! Ayaklarınızı soğuk suyla yıkarsanız…

Yayın tarihi: 17 Nisan 2024 Çarşamba 1:59 pm - Güncelleme: 17 Nisan 2024 Çarşamba 1:59 pm

Haber: Nilay Göl

Gökçe Pinacho, “Günlük ne kadar su içmeliyiz?” sorusuna yanıt verdi. Pinacho, “Ayakları soğuk suyla yıkamak, 3-5 dakika soğuk suyun içinde bekletmek özellikle migrene çok iyi geliyor” bilgisini de verdi.

Yoga eğitmeni ve yazar Gökçe Pinacho, TELE1‘de ekranlara gelen Sağlık Gündemi programına konuk oldu.

Konca Kumkum’un, “Kaygılar, endişeler, motivasyon düşüklüğü nedeniyle yaşamın içinde zaman zaman ağrılarımız oluşuyor. Özellikle baş ağrıları ve biz avuç avuç ilaç içiyoruz. Biz bu ilaçları içmesek, biraz ilaçlardan uzaklaşsak… Bize birtakım pratik egzersizler önerebilir misin?” sorusuna yanıt veren Pinacho, şunları söyledi:

“Tabii ki önerebilirim. İlaç içmek tabii bazen gerekli oluyor ama özellikle baş ağrısı konusunda ilaç aslında semptomları halı altı ediyor. Bizim aslında problemin kaynağını çözmemiz gerekiyor ki avuç avuç ilacı içmek zorunda kalmayalım. Bunun için de egzersizler var. Tabii bunun içinde başka şeyler de var. Mesela vücut susuz kalabiliyor… Mesela bana çok olur, benim su içmeyi unutmam gibi bir problemim var hayatta. Ne zaman ki susuz kalıyorum beynim zonklamaya başlar. Hemen anlarım, su içmem gerekiyor. Ya da sindirim sistemini çok yorduğumuz zaman bu baş ağrıları olarak da ortaya çıkıyor. Egzersizler göstereceğim; bizi rahatlatacak, stresten uzaklaştıracak ve dolaşım sistemine aynı zamanda iyi gelecek… Çünkü, biz stresli olduğumuz zaman ne oluyor? Kasılıyoruz, omuzlar kasılıyor, postürümüz değişiyor, bedenimiz küçülüyor sanki ve dolayısıyla o dolaşımı da aslında sıkıştırıyoruz, kafaya giden dolaşımı azaltıyoruz ve aslında baş ağrısı özellikle sinir sıkışması ve kafaya giden dolaşımın bir sekteye uğraması sonucunda gerçekleşiyor. O yüzden ona uygun da egzersizlerimiz var. Ama dediğim gibi en başta su, bir su terapisi. Hem su içmek hem soğuk suyla başımızı yıkamak yani suratımızı ve ayakları, ayaklar da çok önemli.”

Kumkum’un “Günlük ne kadar su içmeliyiz?” sorusuna yanıt veren Pinacho, şu ifadeleri kullandı:

“Uzmanlar 2-3 litre diyorlar. Tabii herkesin vücut kütlesine göre değişiyordur bu ama yani 2 litre içsek bence çok güzel olur. Kendime de söylüyorum bunu, kendime de hatırlatma. Bunun dışında dediğim gibi ayakları da soğuk suyla yıkamak, 3-5 dakika o soğuk suyun içinde bekletmek özellikle migrene çok iyi geliyor. Sol tarafımız ağrıyor ya bazen migrende ya da sağ tarafımız. Bunu ters ayak olarak da yapabilirsiniz. Sağ tarafınız ağrıyorsa sadece sol ayağınızı da koyabilirsiniz soğuk suya 3-5 dakika. Sola ağrıyorsa sağ. Bütün kafamız ağrıyorsa bütün ayakları… Bu da egzersizlere geçmeden bir tüyo olsun istedim.”

Kaynak: HABER MERKEZİ