Metin Uca’nın vasiyeti ile gündeme geldi! Türkiye’de ceset yakma fırını var mı?

Yayın tarihi: 17 Kasım 2023 Cuma 3:18 pm - Güncelleme: 17 Kasım 2023 Cuma 6:06 pm

Metin Uca‘nın hayatını kaybetmesinin ardından öldükten sonra yakılmak tekrar gündeme geldi. Öldükten sonra yakılmak istediğini söyleyen Metin Uca’nın vasiyeti yerine getirilecek mi? Kanunlar ne diyor? Krematoryum nedir? Türkiye’de krematoryum var mı? İşte detaylar…

Tiyatrocu, yazar ve sunucu Metin Uca’nın hayatını kaybetmesi yakınlarını ve sevenlerini yasa boğdu.

Kocaeli’de geçirdiği kaza sonrası kaldırıldığı hastanede entübe edilen Metin Uca, 62 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Metin Uca’nın hayatını kaybetmesinin ardından gündeme gelen vasiyeti ise tartışılmaya devam ediyor.

Metin Uca, öldükten sonra yakılmak istediğini şu sözlerle ifade etmişti:

“Burası özgür bir ülke olsa yakılarak ölmek isteyenlere de saygı duyulurdu. Ama ne yazık ki böyle bir şansımız yok. Yakılarak ölmek ve küllerimin de İstanbul Boğazı’ndan serpilmesini istiyorum. Ne yazık ki böyle bir şansım yok. İki yüzlü cenaze törenlerini istemediğim için yakılarak ölmeyi çok istiyorum. Umarım dostlarım ve bu konuda bıraktığım vasiyet çerçevesinde bunu yaparlar. Tören istemiyorum çünkü. Hatırlanmak istemiyorum.”

Metin Uca’nın öldükten sonra yakılmak istediğini vasiyet etmesi ortaya çıktıktan sonra “Kanunlar ne diyor?”, “Krematoryum nedir?”, “Türkiye’de krematoryum var mı?” merak konusu oldu.

KANUNLAR NE DİYOR?

Türkiye’de geçerli olan yasal düzenlemelerde, öldükten sonra yakılarak defnedilme için hukuki bir engel bulunmuyor. Ancak, Türkiye’de krematoryum adı verilen yakma fırınları bulunmuyor. Bu nedenle de öldükten sonra yakılma işleminin uygulanması mümkün görünmüyor.

KREMATORYUM NEDİR?

Pek çok din ve kültürde ölü yakma işlemi olarak bilinen krematoryum, cesetlerin yüksek sıcaklıklarda yakıldığı yer olarak biliniyor. Bunun haricinde bazen salgın hastalık riski taşıyan cesetler de krematoryumlarda yakılır.

TÜRKİYE’DE KREMATORYUM VAR MI?

Türkiye’de krematoryum bulunmuyor. Osmanlı’nın son dönemlerinde Anadolu Kavağı sınırları içinde bir adet krematoryum denebilecek yer olduğu açık kaynaklarda yer alıyor. İstanbul’un Şişli ilçesinde bulunan Zincirlikuyu Mezarlığı’nda da bir krematoryum yapıldığı sonradan yıkılarak otoparka çevirildiği belirtiliyor.

Son röportajında vasiyetini açıklayan Metin Uca: Yakılmak istiyorum, iki yüzlü cenaze töreni istemiyorum