Metal sektöründeki yeni görüşmeden de anlaşma çıkmadı! Türk Metal görüşmeyi sona erdirdi

Yayın tarihi: 4 Ocak 2024 Perşembe 1:50 pm - Güncelleme: 4 Ocak 2024 Perşembe 1:50 pm

Metal sektöründe işçileri temsilen Türk Metal ile işverenleri temsilen MESS arasında yapılan yeni görüşmede de anlaşma sağlanamadı. Türk Metal, görüşmeleri sonlandırdığını açıkladı.

Metal iş kolunda yeni dönem toplu iş sözleşmesi için yapılan ikinci görüşmede de anlaşma sağlanamadı.

İşçi tarafını temsilen Türkiye Metal, Çelik, Mühimmat, Makina, Metalden Mamül Eşya ve Oto, Montaj ve Yardımcı İşçiler Sendikası(Türk Metal) ile işveren tarafını temsilen Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası(MESS) arasında bugün yapılan görüşmede MESS teklifini revize etti.

MESS, üç yıllık sözleşme dönemi için 1 Eylül 2023’ten itibaren geçerli olmak kaydıyla ilk altı ay için ücretlere yaptığı yüzde 50 zam teklifini yüzde 60’a, sosyal haklar için yaptığı yüzde 80 zam teklifini de yüzde 85’e yükseltti.

MESS’in yeni teklifinde tamamlayıcı sağlık sigortasının sonlandırılması ve ikramiyelerin de işe gelinemeyen günler için kesilmesi yönündeki maddeler ise yerini korudu.

Türk Metal, yeni teklifi de kabul etmediğini belirterek görüşmeleri sonlandırdığını açıkladı.

TÜRK METAL’DEN ÜYELERİNE MESAJ

Türk Metal’den üyelerine gönderilen mesajda şu ifadeler yer aldı:

“Değerli üyelerimiz;

Bildiğiniz üzere işveren sendikası MESS, uyuşmazlık tutanağı öncesi yürütülen müzakere sürecinde ilk teklif olarak; 1 Eylül 2023’ten geçerli olmak üzere saat ücretlerine 1. altı ay için %35 zam teklif etmiş, yine 1 Eylül 2023’ten geçerli olmak üzere sosyal haklara ilk yıl için %65 zam teklifinde bulunmuştu.

Arabulucu toplantısı sonrası gerçekleşen ilk toplantıda ise; 1 Eylül 2023’ten geçerli olarak; ücretler için zam teklifini 1. altı ay için %50’ye, sosyal haklar için yıllık zam teklifini ise %80’e çıkardığını tarafımıza iletmişti.

MESS tarafından yapılan davet üzerine bugün MESS Merkez Ofisinde gerçekleşen toplantıda İşveren tarafı; 1 Eylül 2023’ten geçerli olmak üzere saat ücretlerine 1. altı ay için en son yaptığı %50 zam teklifini %60’a, sosyal haklara ise 1 Eylül 2023’ten geçerli olmak üzere ilk yıl için en son yaptığı %80’lik zam teklifini %85 çıkardığını belirtmiştir.

Sonraki altı aylar için ücretlere ilgili altı ayın enflasyonu oranında, sosyal haklara ise yıllık enflasyon oranında artış teklifini yinelemiştir.

Ayrıca MESS, sözleşmenin 3 yıllık olması, tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasının tamamen kaldırılması, ikramiyelerin işe gelinemeyen günler için kesilmesi başta olmak üzere, kazanılmış haklarımızı geriye götürecek tekliflerinin hepsini masada tutmaya devam etmiştir.

Heyetimiz gerek kazanılmış haklarımızı geriye götürmek isteyen işveren taleplerinin devam etmesini kabul etmeyerek, gerekse yapılan zam tekliflerinin yetersiz olduğunu ifade ederek, yapılan teklifi kabul etmemiş ve görüşmeyi sonlandırmıştır.

Başta siz değerli Türk Metalli metal emekçileri olmak üzere, tüm kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Kaynak: TELE1