Tüm yatırımını MetaVerse projelerine bağlayan şirket, yapay zeka alanında çok geride kaldığı için rakiplerine yetişememekten korkuyor.
Bildiğiniz gibi son dönemde teknoloji dünyasında yeni trend yapay zeka teknolojileri. OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin yakaladığı büyük başarı, neredeyse tüm büyük teknoloji şirketlerinin odağını bu alana çevirmesine neden oldu. OpenAI’ın yatırımcılarından olan Microsoft ve kendi yapay zeka programları üzerinde bir süredir çalışan Google bu alanda öne çıkan şirketler olurken, özellikle Apple ve
Meta gibi teknoloji devlerinin bu alanda geri planda kalması bu şirketlerin üzerinde baskı yarattı.
Görünüşe bakılırsa Meta yönetimi bu baskıyı iyiden iyiye hissetmeye başlamış durumda. Çünkü şirket içinden gelen son bilgiler, şirketin bu alanda arka planda kaldığı için paniklemeye başladığını ve bir an önce yarışa dahil olabilmek için hızla değişiklikler yaptığını gösteriyor.
Aslında Meta yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmaya yıllar önce başlamıştı. Bu yüzden de bu alanda aslında öncü şirketlerden biri olabilirdi. Ancak Mark Zuckerberg’in MetaVerse projesine olan inancı, şirketin tüm odağını ve yatırımını bu alana çevirmesine sebep oldu. Son birkaç yılda neredeyse tüm eforunu MetaVerse ve sanal gerçeklik projelerine harcayan Meta, bu yüzden A.I. alanında rakipleri kadar ilerleyemedi. Şimdi yapay zeka MetaVerse’ten çok daha potansiyelli bir alan haline gelince, şirket dümeni yeniden bu tarafa kırmaya çalışıyor. Ancak bu öyle kolay olmayacak gibi duruyor.
Çünkü şirket içinden gelen bilgilere göre şirketin gerek elindeki donanım ve altyapı, gerekse personeli A.I. alanında kayda değer atılımlar yapmak için yeterli değil. Bu yüzden de şirketin bu alana hızla yatırım yapmaya başladığı söyleniyor. Ancak bunun Microsoft ve Google gibi rakiplerine yetişmesi için yeterli olacağına şüpheyle bakılıyor. Şirketin en büyük handikaplarından biri bugüne kadar A.I. projeleri için CPU’lara bel bağlamaları. Oysa bu alanda GPU’ların çok daha verimli olduğu biliniyor.
Şimdi Meta GPU’lara yatırım yapmak için kesenin ağzını açsa bile istediği seviyeye ulaşması zaman alabilir. Çünkü bu alanda talep ciddi şekilde artmış durumda ve tedarik zinciri bu talebi anında karşılama konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Bu yüzden bir anda on binlerce GPU temin etmek, Meta gibi bir teknoloji devi için bile zor olabilir.
Muhabir: ecevit bıktım