Mersin’deki saldırıyı kınayan TİP’ten 7 Haziran-1 Kasım hatırlatması

Yayın tarihi: 27 Eylül 2022 Salı 4:53 pm - Güncelleme: 27 Eylül 2022 Salı 5:07 pm

Mersin’deki terör saldırısının kınayan Türkiye İşçi Partisi (TİP), 7 Haziran-1 Kasım sürecini hatırlatan bir açıklama yaptı.  TİP’in açıklamasında, “Çatışma ortamını körükleyecek her tür girişimin karşısında duracağımızı bir kez daha duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.

Mezitli ilçesindeki polisevine dün saat 23.00 sıralarında terör saldırısı düzenlendi. İki kadın terörist ile polisler arasında çatışma çıktı. Canlı bomba olduğu öğrenilen teröristlerden biri aracı patlattı. Saldırıda bir polis memuru şehit olurken bir polis ve üç sivil vatandaş yaralandı.

İçişleri Bakanlığı, iki teröristten birinin terör örgütü PKK üyesi Dilşah Ercan olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Saldırının ardından siyasilerden kınama mesajları geldi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP)’nin açıklamasında şöyle denildi:

“MERSİN’DEKİ SİLAHLI SALDIRIYI KINIYORUZ BARIŞ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ!

Mersin’de dün düzenlenen silahlı saldırıyla ülkemizi bir kez daha çatışma atmosferine sokmayı amaçlayanları kınıyoruz. Saray Rejimi’ne son verme iradesinin güçlendiği ve ortaklaştığı bir kavşaktayken, 7 Haziran – 1 Kasım günlerinde yaşanan acıların hatırası henüz tazeyken ve işlenen suçların sorumluları hala görevdeyken çatışma ortamını körükleyecek her tür girişimin karşısında duracağımızı bir kez daha duyuruyoruz. Saray Rejimi’nin düşmanlık ve provokasyon politikalarına güç vereceği açık olan saldırılara karşı toplumsal barış için mücadeleye devam ediyoruz”

7 HAZİRAN- 1 KASIM ARASINDA NE OLMUŞTU?

Türkiye, AKP’nin  7 Haziran’daki genel seçimlerde TBMM’de çoğunluğu sağlayamamasının ardından dönemin AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği koalisyon görüşmeleri bir sonuca varılmadı. Erdoğan’ın 45 gün içerisinde yeni bir bakanlar kurulu kurulamaması sebebiyle seçimlerin yenilenmesi kararı verdi.  1 Kasım’da seçim gününün belirlenmesinin ardından Türkiye, ardı ardına terör saldırılarının yaşandığı bir sürece sürüklendi. AKP, Davutoğlu liderliğinde yüzde 49,49 rekor bir oy oranı ile iktidar partisi oldu.

Davutoğlu, 2019’da yaptığı bir konuşmada 7 Haziran- 1 Kasım arasındaki sürece göndermek yaparak, “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan insan yüzüne çıkamaz. Bizi bugün eleştirenler insan yüzüne çıkamazlar, açık söylüyorum” dedi.

O süreçte gerçekleşen terör saldırılar ise şöyle:

17 Temmuz: AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Mutabakatı’nı tanımadığını söyledi.

20 Temmuz: Suruç’ta IŞİD’li canlı bomba, kendisini patlattı. 33 kişi hayatını kaybetti.

22 Temmuz: Ceylanpınar’da iki polis, evlerinde uyurken öldürülerek şehit oldu.

23 Temmuz: IŞİD, Kilis’te sınırdan ateş açtı bir astsubay şehit oldu. Diyarbakır’da bir polisi terör örgütü PKK’nın saldırısına uğrayarak şehit oldu.

24 Temmuz: TSK uçakları IŞİD hedeflerini ve Kandil’deki PKK kamplarını bombaladı. Polis , Türkiye genelinde IŞİD, PKK ve DHKP-C operasyonu yaptı.

11 Ağustos: Erdoğan, çözüm sürecinin kaldırıldığını açıkladı.

20 Ağustos: Lice’de 4 asker şehit oldu. Bir gün sonra Siirt’te yola döşenen patlayıcılar askeri aracın geçişi sırasında patlatıldı, 8 asker şehit oldu.

22 Ağustos: Şırnak’ta karakola düzenlenen saldırıda Yüzbaşı Ali Alkan şehit oldu. Askerin ağabeyi Yarbay Mehmet Alkan hükümetin savaş politikasına isyan etti.

5 Eylül: Cizre’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

6 Eylül: Dağlıca’daki PKK saldırısında 16 asker şehit oldu.

8-9 Eylül: Iğdır’da gümrük kapısını koruyan polislere yönelik saldırıda 13 kişi şehit oldu.

10 Ekim: Ankara’daki barış mitinginde iki ayrı bombanın patlaması sonucu 102 kişi hayatını kaybetti.