Mersin’de karaya vuran balinanın ölüm nedeni belli oldu

Yayın tarihi: 17 Mayıs 2021 Pazartesi 4:41 pm - Güncelleme: 17 Mayıs 2021 Pazartesi 4:41 pm

Mersin’de geçen hafta ölü olarak karaya vuran dev balinanın ölüm sebebi belli oldu. Balinaya büyük bir geminin çarptığı ve en az 10 gün denizde ölü kaldığı tespit edildi.

13 Mayıs’ta Yenişehir ilçesi Adnan Menderes Bulvarı açıklarında devriye gezen Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı ekiplerince fark edilen ve Kushimoto Sokağı karşısında sahile vuran dev balina, kumsaldan çıkarılarak otopsisi yapılmak üzere Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi’ne götürüldü.
MEÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Deniz Ayas, karaya vuran balığın ‘fin’ türü bir balina olduğunu söyledi. Ayas, “Sol pektoral yüzgecinde radius ve ulna kemiklerinde ciddi kırıklar tespit edildi. Yine iç bölgelerinde yaptığımız incelemelerde kanamalı bölgelerin olduğu görüldü. Büyük bir gemi ile balığın çarpışması sonucunda bu büyüklükte bir yaralanmanın meydana geldiği, bu yaralanmaya bağlı olarak ölümün gerçekleştiğini değerlendirdik” dedi.
Balığın ölü olarak en az 10 gün denizde kaldığının altını çizen Ayas, sözlerine şöyle devam etti:

“Yaptığımız boy ölçümünde 13.5 metre boyunda olduğunu belirledik. Tabii burada insanlar da korkmamalı. Çünkü bu tür balıklar süzerek beslenen canlılardır. Bunlar insan için bir tehdit değildir. Zaten bunlar kıyıda bulunmaz. İnsanların denizi kullandığı alanlarda bu balıkları görmeyiz. Bu balıklar Doğu Akdeniz’in orta kısımlarını kullanırlar. İnsan etkileşimleri neredeyse sıfırdır. Sadece bazen balıkçılar tarafından görülebilir.”