Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının 3'üncü Enflasyon Raporu sunumunda, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 38 olarak korunduğunu açıkladı. 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahmininde de değişikliğe gidilmedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 3'üncü enflasyon raporunu açıkladı. Karahan'ın açıkladığı enflasyon raporunda 2024,2025 ve 2026 yılları sonunda Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini değişmedi.

https://tele1.com.tr/emekliye-memura-zammi-dusuk-tutma-oyunu-temmuz-enflasyonunu-firlatti-1114332/

Karahan'ın açıklamaları şöyle:

"Enflasyonun 2024 yıl sonunda yüzde 38,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (Önceki yüzde 38,0).

Enflasyonun 2025 yıl sonunda yüzde 14,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (Önceki yüzde 14,0).

Enflasyonun 2026 yıl sonunda yüzde 9,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (Önceki yüzde 9,0)."

YÜZDE 5 HEDEFİ

"Enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefine yakınsayarak istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz. 2024 yıl sonu tahminine etki eden faktörler birbirini dengelemiştir. Sıkı para politikası duruşu kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyonun yılın geri kalanında da istikrarlı olarak gerileyeceğini öngörüyoruz. Mevsimsellikten arındırılmış ortalama aylık enflasyonun yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,5 civarına, son çeyrekte ise yüzde 1,5'in bir miktar altına gerileyeceğini öngörüyoruz. Enflasyonun ana eğiliminde gerileme 2025 yılında da devam edecek. Para politikasındaki sıkı duruşumuzu fiyat istikrarı sağlanana kadar devam ettireceğiz."

TÜSİAD'dan kayyım uyarısı: Ekonomik sorunların aşılması için özgürlük daraltan uygulamalardan kaçınılmalı TÜSİAD'dan kayyım uyarısı: Ekonomik sorunların aşılması için özgürlük daraltan uygulamalardan kaçınılmalı

Karahan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"YILLIKLANDIRILMIŞ CARİ AÇIĞIN 20 MİLYAR DOLAR CİVARINA İNMESİNİ BEKLİYORUZ"

"Dezenflasyon süreci öngördüğümüz gibi başladı, kredi büyümesindeki yavaşlama belirginleşti.

Yurt içi talep ikinci çeyrekten bu yana azalmakta. Talepteki dengelenmenin güçlenerek devam edeceğini öngörüyoruz.

Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iç talepte normalleşmenin devamına işaret ediyor. Kart harcamaları, beyaz eşya ve otomobil satışları iç talepte yavaşlamayı teyit ediyor.

Küresel büyümede sınırlı toparlanma eğilimi hizmetler öncülüğünde devam ediyor.

Üretimdeki azalışın sanayi üretim endeksinin ima ettiği kadar derin olmadığını öngörüyoruz.

Temmuz ayında yıllıklandırılmış cari açığın 20 milyar dolar civarına inmesini bekliyoruz.

Çıktı açığında gerilemenin üçüncü çeyrekte de devam edeceğini öngörüyoruz. Çıktı açığının ikinci çeyrekte gerilediği tahmin ediliyor. Çıktı açığı dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olacak."

"ENFLASYON TAHMİN ARALIĞI İÇİNDE SEYRETTİ"

" Tüketici enflasyonu öngörülen tahmin aralığının içinde seyretti. Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlama öngörülerle uyumlu seyretti. Enflasyonun ana eğiliminde yavaşlama sürüyor. Temmuz ayında çekirdek göstergelerdeki yükseliş manşete kıyasla sınırlı oldu.

Ana eğilimdeki yavaşlamada temel mallar öne çıkıyor. Bazı dayanıklı mal kalemlerinde fiyat düşüşü izlemeye başladık.

Dezenflasyon sürecinde hizmetlerde yavaşlama gecikmeli olarak ortaya çıkmaktadır. Öncü göstergeler kira enflasyonunda önümüzdeki aylarda düşüşe işaret etmektedir.

Miktarsal sıkılaşma ile fazla likiditeyi sterilize ediyoruz. Önümüzdeki dönemde diğer para piyasalarında da işlem yapmaya başlayacak, likidite fazlasını sterilize etmeye devam edeceğiz.

TCMB'nin 2024 yılı ortalama petrol fiyatları tahmini 84,2 dolar oldu. Önceki 86,4 dolardı. TCMB'nin 2025 yılı ortalama petrol fiyatları tahmini 82,9 dolar oldu. Önceki 82,3 dolardı.

TCMB'nin 2024 yılı ortalama ithalat fiyatları değişim tahmini yüzde 2,8 oldu. Önceki yüzde 2,6 idi. TCMB'nin 2024 yılı ortalama ithalat fiyatları değişim tahmini yüzde 0,7 oldu. Önceki yüzde 0,8 idi.

Veri akışı beklentilerimizle uyumlu gerçekleştiği için enflasyon tahminlerimizi değiştirmeye gerek görmedik. Talep tarafında bir dengelenmenin net bir şekilde ortaya çıktığını görüyoruz. Aşağı yönlü riskler de bir miktar mevcut.

Kaynak: TELE1