Merkez Bankası’nın kararı ekonomiyi nasıl etkiler? Şenol Babuşçu beklentilerini açıkladı

Yayın tarihi: 25 Nisan 2024 Perşembe 4:11 pm - Güncelleme: 25 Nisan 2024 Perşembe 4:11 pm

Haber: Ceren Ural

Merkez Bankası, politika faiz kararını açıkladı. Fatih Karahan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu, politika faizinin sabit tutulmasına karar verdi. Ekonomist Şenol Babuşçu,TCMB’nin kararını TELE1’e değerlendirdi. Babuşçu, “Piyasalar, son bir aydaki gibi durağan bir vaziyette korumaya devam edecek” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün bir araya geldi.

Toplantıda, politika faizinin sabit tutulmasına karar verildi. Ekonomistlerin beklentisi de TCMB’nin politika faizini pas geçmesi yönündeydi.

Ekonomist Şenol Babuşçu, TCMB’nin aldığı faiz kararını TELE1’e değerlendirdi.

“PİYASALAR DURAĞAN VAZİYETİ KORUYACAK”

Babuşçu’nun değerlendirmeleri şu şekilde:

-Pas geçeceğini tahmin ediyorduk. Diğer ekonomistlerin görüşleri de aynıydı. Faizi yüzde 50’de sabit tuttu. Piyasalar, son bir aydaki gibi durağan bir vaziyette korumaya devam edecek. Gerek dolar kuru gerek faiz oranlarında ciddi bir değişiklik olmayacak bu süreç içerisinde.

“10 AYDIR ENFLASYONDA DÜŞÜŞ YOK”

-2023’ten itibaren, Mehmet Şimşek’in göreve başlamasının üzerinden yaklaşık 10 ay geçti. Enflasyonda 10 aydır herhangi bir düşüş yok. Şimşek göreve başladığında enflasyon enflasyon yüzde 38’di, şu an 70’ler seviyesinde.

-Peki yanlış politika mı uyguladı. Yok yanlış politika değil. Doğru ve rasyonel bir politika uyguladı. Peki neden enflasyon düşmüyor? En azından 2 ay daha düşmeyecek. Bir yılda neden enflasyon düşmedi? Yanlış karar yok, çok eksik karar var.

“YANLIŞ KARAR YOK AMA EKSİK KARAR ÇOK”

-Nedir bu eksik kararlar? Enflasyonu düşürmek için elinizde 2 temel politika var. Biri maliye, biri para politikası. Para politikasının daha çeşitli araçları var. 4-5 tane kullanabilirsiniz. Bunlardan biri faiz. Mehmet Şimşek bu araçlardan bir tanesini kullandı: Faiz artırımı. ‘Sıkılaştırma’ dedi, sözde sıkılaştırma, özde sıkılaştırma yoktu. Parasal sıkılaştırma olması lazım. Bunun dışında para politikasının diğer araçlarını da kullanması gerekirdi.

“MALİYE POLİTİKASI HİÇ KULLANILMADI”

-Maliye politikası hiç kullanılmadı. Maliye politikası ne demek? Bütçe açıklarını azaltıp, bütçe gelirlerini artıracaksınız. Bunu azalttı mı, hayır. Saray’ın giderleri aldı başını gidiyor. Bütçe açıkları devasa boyutlara ulaşmış durumda. 31 Mart’ta seçim vardı. Seçime kadar yumuşak bir politika, seçimden sonra ise sert bir politikaya geçecekti. Ciddi tedbirler almasını bekliyoruz. 25 gündür herhangi bir faaliyet yok. Böyle devam ederse enflasyon düşmez.

Merkez Bankası yerel seçim sonrası frene bastı

Merkez Bankası, Faiz, Şenol Babuşçu

Kaynak: HABER MERKEZİ