Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı!

Yayın tarihi: 25 Ocak 2024 Perşembe 2:00 pm - Güncelleme: 25 Ocak 2024 Perşembe 2:14 pm

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikaları Kurulu (PPK) 2024 yılının ilk faiz kararını verdi. TCMB politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,5’ten yüzde 45’e çekti.

TCMB, 2023 Genel Seçimlerinin ardından başladığı faiz artırımlarına devam ediyor. TCMB Para Politikaları Kurulu 2024 yılının ilk toplantısında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 42,5 olan politika faizini yüzde 45’e yükseltti.  Böylece genel seçimlerde yüzde 8.5 seviyesinde olan faiz genel seçimlerden sonraki 8 toplantıda da artırılmış oldu.

Erdoğan’ın Nas inadı vatandaşı vurdu! Şimdi hem faiz yüksek hem Türk lirası değersiz

YÜZLER DEĞİŞTİ NAS RAFA KALKTI

Türkiye’de 2023 Genel Seçimleri’ne kadar faiz indirimi politikası uygulandı. Genel seçimlerden sonra TCMB’nin başına Hafize Gaye Erkan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başına da Mehmet Şimşek getirildi. Ekonomide değişen yüzler AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘NAS’ inadını rafa kaldırdı. Ekonomide yüzlerin değişmesiyle birlikte yüzde 8,5 olan politika faizi 8 toplantıda artırılarak yüzde 45’e yükseltildi.

FAİZ ARTIRIMI DA TL’YE ÇÖZÜM OLMADI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Nas var NAS’ ‘Faiz sebep enflasyon sonuçtur’ sözlerinin ardından başlayan faiz indirimleri nedeniyle Türk lirası hızla değer kaybetti. Erdoğan’ın NAS çıkışı öncesi Dolar TL kuru 7 liraydı. NAS inadının ardından  faiz yüzde 8,5’e düşürüldü. Bu süreçte Türk lirasının değeri hızla eridi. 2023 Genel Seçimlerinde 19 lira bandında olan dolar TL kuru seçimlerden sonra rekor üstüne rekor kırdı. Seçimlerin ardından 8 toplantıda da artırılan faiz Türk lirasının kan kaybını durdurmadı ve dolar TL kuru 30 lirayı açtı.

MERKEZ BANKASININ AÇIKLAMASI

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5’ten yüzde 45 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Aralık ayında manşet enflasyon son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydetmiştir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendirmektedir. Dış finansman koşulları, rezervlerdeki güçlenme, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmüştür.

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Kurul, sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasını destekleyecektir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Kaynak: TELE1