Erdoğan’ın Nas inadı vatandaşı vurdu! Şimdi hem faiz yüksek hem Türk lirası değersiz

Yayın tarihi: 24 Kasım 2023 Cuma 12:55 pm - Güncelleme: 24 Kasım 2023 Cuma 12:55 pm

AKP’li Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas’ ve ‘Faiz sebep enflasyon sonuç’ çıkışının ardından başlayan düşük faiz politikası 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra sonlandı. Seçimlerin ardından Merkez Bankası 6 kez üst üste faiz arttırdı. Seçimlerden önce yüzde 8.5 olan faiz seçimlerden sonra yüzde 40’a yükseltildi. Erdoğan’ın yüksek faiz için söylediği ‘Nas var Nas’ sözleri ise hafızalardaki yerini koruyor.

AKP iktidarı 2023 Genel Seçimlerine kadar uyguladığı düşük faiz politikasın seçimlerin ardından rafa kaldırdı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Nas var Nas”, “Yüksek faiz vatanı satmaktır”, “Faiz sebep enflasyon sonuç” ve Bu kardeşiniz burada olduğu sürece faiz düşecek” çıkışıyla başlayan faiz düşürme politikası yüzde 8,5’da sonlandı. Merkez Bankası Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından arka arkaya 6 kez faiz artırdı. Seçimlerden önce yüzde 8,5 olan faiz Merkez Bankası’nın Kasım ayı toplantısının ardından yüzde 40’a yükseltildi.

Türk Lirası eridi, Nas kalktı! Merkez Bankası Arka arkaya 6. kez faiz artırdı

NAS İNADI TL’Yİ ERİTTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas var Nas’ çıkışını yaptığında politika faizi tüzde 19’du. Yüzde 19 faizin olduğu dönem dolar 7 lira bandından işlem görüyordu. Erdoğan’ın “Bu kardeşiniz burada olduğu sürece faiz düşecek” “Nas neyi emrediyorsa onu yapacağız” sözlerinin ardından faiz hızla yüzde 8.5’e düşürüldü. Yüzde 8.5’lik faiz döneminde dolar kuru rekor üstüne rekor kırdı. ve 23 lira bandına kadar ulaştı. Döviz kurlarının artışı enflasyonu tetikledi. Yükselen enflasyon nedeniyle alım gücü düşen yurttaşlar pazarda markette en temel ürünlere dahi ulaşamaz hale geldi.

ENFLASYON TETİKLENDİ

Faiz indirimiyle birlikte Türk lirasındaki değer kaybı da hızlandı. Türk lirasındaki değer kaybını durdurmak isteyen Merkez Bankası döviz satışı yaptı. Yapılan döviz satışlarının ardından erime biraz olsun frenlense de 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası bu politika da aynı ‘Nas’ gibi rafa kaldırıldı. Baskılanan döviz kurları serbest bırakılınca hızla değer kazandı. Dövizin yükselmesi Türk lirasındaki erimeyi daha da hızlandırdı. Seçimlerden sonra faiz artırımı yoluna tekrar gelen Merkez Bankası arka arkaya 6 kez faiz yükseltti ancak eriyen Türk lirasına çare olamadı. Merkez Bankası’nın faizi Kasım 2023 toplantısından sonra yüzde 40’a yükseltirken dolar kuru ise 28 lira bandından işlem görüyor.

ARKA ARKAYA 6. FAİZ ARTIRIMI

Kendi politikalarındaki yanlışlıklar nedeniyle bozulan ekonominin faturasını halka yükleyen AKP iktidarı genel seçimler sonrası vergilere zam üstüne zam yaptı. Seçim sonrası değişen kabinede Hafize Gaye Erkan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı’na Mehmet Şimşek ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atandı. 14 Mayıs ve 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas’ inadı rafa kalktı. Rafa kalkan nas sonrası faiz önce yüzde 15’e sonra yüzde 17’ye getirildi. Merkez Bankası’nın faiz artırırım kararları Ağustos toplantısından sonra sertleşti. İvme kazanan faiz artışları önce yüzde 25’e ardından yüzde 30’a sonrasında ise yüzde 35’e yükseldi. Merkez Bankası Kasım ayı faiz kararında ise 500 baz puan artırarak yüzde 40 seviyesine çekti.

 

Kaynak: TELE1