Merdan Yanardağ’a hakaret ve ölüm tehdidi cezasız kaldı!

Yayın tarihi: 13 Ağustos 2024 Salı 10:20 pm - Güncelleme: 13 Ağustos 2024 Salı 11:39 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’a yapılan hakaret ve ölüm tehditlerine savcılık takipsizlik verdi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, ‘4 Soru 4 Yanıt’ programında, İzmir’de Dilruba K.’nin sokak röportajında iktidarı eleştirdiği için tutuklanmasına tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve eşi Sebla Öztürk Başarır’a hakaret eden Zeynel Doğan’ın beraat etmesini şöyle anlattı:

“Sebla Öztürk Başarır’ı Kandil’deki daha önce öldürülen PKK’nın üst düzey kadın yöneticilerinden Sakine Cansız’a çok benzediğini söylüyor, Ali Mahir Başarır’a ‘Sen teröristlerle mi evlisin, onları savunuyorsun’ diyor. Hakaret var, eşine hakaret var. Cinsel çağrışımlı hakaretler üstelik… Şimdi ben hükmü okuyorum; Sanık hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 25/2-4. maddesi kapsamında hakaret suçundan cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış ise de sanığın üzerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığından sanığın müsbet suçtan Türk Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 223/2-A maddesi gereğince beraatine, yargılama giderinin devlet hazinesinden yüklenilmesinde, dahil yoklukta verilen karara karşı tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize verilecek bir dilekçe veya zabıt katibinin tutanağa geçirmek üzere yapılacak sözlü beyan ile itiraz yolu açık olmak üzere karar verilmiştir. Burada hakaret var, ağır ifadeler var, sinkaf var, teröristlikle suçlamak var, Sebla Öztürk Başarır hakkında ağza alınmayacak sözler var. Pislik ifadeler kullanılmış en hafif deyimle.”

MERDAN YANARDAĞ’A HAKARET EDEN KİŞİNİN İFADESİNİ BİLE ALMADILAR

Dilruba K’nin tutuklanmasını, “Hakaret davaları tutuklamayı gerektirmek” olarak değerlendiren Yanardağ kendisine hakaret eden kişi hakkında ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ dair karar verildiğini belgeleriyle anlattı. Yanardağ şunları söyledi:

“Benim hakkımda ana avrat bir küfür var ve onun yanı sıra diyor ki; ‘Kanı bozuk şerefsiz, sen bu ülkede yaşamayı hak etmiyorsun’ bana karşı yapılmış bir ölüm tehdidi de var. Yüksel Esentürk isimli kişi. Bunlar uzaya kaçsa da bulacağız. Karar şöyle; ‘Yukarıda kimlik bilgileri yazılı müşteki vekilinin Cumhuriyet Başsavcılığımıza yaptığı şikayet dilekçesinde, sosyal medya platformlarından yapılan bir paylaşıma yönelik, şüpheli tarafından söz konusu paylaşımın yorum kısmına ‘kanı bozuk, şerefsiz, sen bu ülkede yaşamayı hak etmiyorsun… devam ediyor’ şeklinde hakaret içerikli sözler söylediğinden bahisle şikayetçi olunan olaya ilişkin soruşturma işlemlerinin başlatıldığı, şüphelinin üzerine atılı suçların yapılacak değerlendirmede hakaret fiilinin cezalandırılması ile korunan hukuki değer kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup bu suçun oluşabilmesi için davranışın kişiyi küçük düşürmeye yönelik olarak gerçekleşmesi gerektiği kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerektiği… Açıklanan şekilde somut olay değerlendirildiğinde, bahse konu paylaşım altında birçok yorum bulunduğu, şüpheli tarafından yapılan yorumda isim zikredilmediği, bu haliyle bahse konu ifadelerin Türk Ceza Kanunu’nun 26. maddesinde de belirtildiği üzere duraksanmaya yol açmayacak şekilde müştekinin şahsına ait olduğu anlaşılmadığı dolayısıyla muafiyet şartının olayda gerçekleşmediği anlaşılmakla şüphelinin üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığı ve bu nedenle şüpheli ve olay hakkında kavuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.’ İfadesi bile alınmamış.

Merdan Yanardağ: AKP, 12 Eylül’ün çocuğudur

Kaynak: TELE1