Mercan Dede’den robot Sophia’ya destek! “En büyük tehlike insanoğlu”

Yayın tarihi: 28 Ağustos 2023 Pazartesi 11:20 am - Güncelleme: 28 Ağustos 2023 Pazartesi 11:25 am

Bestekar Mercan Dede, Oğuzhan Uğur‘un Mevzular Açık Mikrofon fragmanını eleştirerek, “İnsanlığın karşısındaki en büyük tehlike kendini diğer tüm varlıklardan üstün gören insanoğlu” dedi.

Mevzular Açık Mikrofon’un son bölümüne konuk olan ilk insansı robot Spohia gündemdeki yerini koruyor. Fragmanı yayınlanan programda ‘İnsan olmak istiyor musun’ sorusuna verdiği yanıtla robot tartışmalara neden oldu. Sophia’nın yanıtı sonrası araya Oğuzhan Uğur’un girmesi üzerine ikili arasında atışma çıktı.

Oğuzhan Uğur Robot Sophia ile atıştı

Bestekar Mercan Dede de gündemden geri kalmayarak Instagram üzerinden, Oğuzhan Uğur-Robot Sophia atışmasını eleştiren bir paylaşım yaptı.

“Oğuzhanı çok sevenlerdenim, yeniden görünce çok özlediğimizi fark ettik. Bu mesajı Oğuzhan’ı eleştirmek değil, Mevzular Açık Mikrofon 16. Bölüm Tanıtım videosundaki insansı robot Sophia ile arasında geçen, özetle; “ önemli olan güç değil, kontrol , kontrol bende olduğuna göre senden üstünüm , basarım düğmeye kapatırım seni” konusunda kendimce birkaç şey paylaşmak için yazıyorum. Zaten Oğuzhan’ı bizler için değerli kılan da , gündeme getirdiği konularla böylesi bir toplumsal fikir paylaşma zemini yaratması. Bu mesajı Programın tamamını izlemeden sadece 5 dk’lık tanıtım filmindeki kendi seçip paylaştıkları bu sahne ile ilgili yazıyorum, programın tamamını da keyifle bekliyorum, izledikten sonra fikirler değişebilir ya da gelişebilir.” diyen Dede, Oğuzhan Uğur’un verdiği cevapları eleştirdi.

“İNSANLIĞIN KARŞISINDAKİ EN BÜYÜK TEHLİKE İNSANOĞLU’NUN TA KENDİSİ”

Sözlerine, “Oğuzhan’ın bu paylaştığı kısımda insana yani insanlığın bugün geldiği yerdeki bizlere ait, kendini her şeyden üstün görmeye yönelik muazzam bir kibir var. Ve bu kibir hali son derece pragmatik ve rasyonel cevaplar veren robotu kibirli olarak görürken kendi kibrinin farkında olmayan insanoğlunun trajik durumunu çok net gözler önüne seriyor” şeklinde devam eden Dede, “çekerim fişi, bitiririm işi” mantığının robot karşısındaki ilk yenilgi olduğunu dile getirdi.

Tartışma sürecine katılmadan karşı tarafı oyun dışı bırakmanın da güce bağlı bir çözüm olduğunu savunan Dede, “Sonuçta kontrol kimdeyse güç de ona aittir” dedi.

Konuyla ilgili Ex Machina öneren bestekar, filmle ilgili birkaç tüyonun ardından, “İnsanlığın karşısındaki en büyük tehlike ne A.I, ne nükleer savaş ne de iklim krizi; kendini diğer tüm varlıklardan üstün gören kibirli, cehaletinin farkında olmayan, güç ve kontrole tapan, faşizm ve şiddete son derece meyilli insanoğlu / kızı’nın ta kendisi” ifadelerini kullandı.

Nurgül Yeşilçay, Oğuzhan Uğur’un konuğu robot Sophia’yı böyle taklit etti