Menzil bu defa gayrimenkuller için karıştı

Yayın tarihi: 12 Eylül 2023 Salı 7:19 am - Güncelleme: 12 Eylül 2023 Salı 7:19 am

Menzil tarikatının lideri Abdulbaki Erol’un ölümünden sonra oğulları arasında başlayan ‘taht kavgası’ bu defa gayrimenkullerin bölüşümü için yaşandı. Cemaat arasında bazı müritler arasında kavgaya varan gerilimler yaşandığı iddia edildi.

Menzil lideri Abdulbaki Erol’un ölümünden sonra milyarlarca liralık bir sermayeye de sahip olan cemaatin başına geçen kardeşler, kısa sürede kavgaya tutuştu.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre; En fazla müride sahip olduğu belirtilen Muhammed Saki, cemaatin mevcut dernek ve vakıflarıyla ilişiğini kesti ve kendi vakfını kurdu. Diğer kardeşler Muhammed Mubarek ve Muhammed Fettah ise birlikte hareket ederek Menzil Cemaati’nin mevcut dernek ve vakıflarının yönetimine geçti. Fakat, cemaatin çok sayıda kentte bulunan külliye, dergâh ve Semerkand Vakfı’na bağlı gayrimenkulleri bölüşülemedi.

Burası tarikat köyü Menzil! Özel yol, otogar, hastane, lüks binalar…

KİMİN MÜRİTİ FAZLAYSA ONUNDUR

Üç “şeyh” arasında en fazla müridi olan Muhammed Saki Elhüseyni’nin kendi kurduğu Serhendi Vakfı’ndan yaptığı açıklamada “Mescidler, dergâhlar, vakıflar, medreseler ve bunlara ait malların yönetimi mahallindeki sofi çoğunluğa aittir. Bu varlıkların yönetimi kimsenin inhisarında değildir” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamanın Muhammed Mubarek ve Muhammed Fettah Elhüseyni’ye karşı yapıldığı iddia ediliyor. En fazla mürit Muhammed Saki Elhüseyni’ye ait olsa da cemaatin dergâhları ile külliyelerinin diğer kardeşlerin kontrolünde olduğu kaydediliyor. Bu yüzden de ülke genelinde cemaate ait binaların Muhammed Saki Elhüseyni’ye bağlı cemaat mensuplarına kullandırılmadığı bildiriliyor. Zaman zaman kavgaya varan gerilimlerin yaşandığı da edinilen bilgiler arasında.

‘MÜLKLERİ ALAMAZSINIZ’

Diğer kardeşler Muhammed Mubarek ile Muhammed Fettah Elhüseyni taraftarları ise kendilerini hedef alan bu açıklamaya yanıt vererek “Biz istiyoruz ki Gavs’ımızın vakfı ve medreseleri eskisi gibi devam etsin, bölünmesin, parçalanmasın, bozulmasın. Kimseyi çıkarmıyoruz. Herkes vakıflara gelmekte serbesttir. Semerkand Vakfı’nın programları herkese açıktır. Onun haricinde program yapmak isteyenler de Semerkand Vakfı’nın yetkililerinden izniyle yapabilirler. Çünkü şeriat hüküm vermiştir. Gavs’ımızı henüz hayatta iken vakıf ve medreselerin tasarrufunu Muhammed Mübarek’e vermiştir. Semerkand Vakfı malları, mülkleri, medreseleri, eşyaları, paraları üzerinde yetkili kişiler dışında kimsenin tasarruf hakkı yoktur” ifadeleri kullandı.

Taht kavgası Menzil tarikatını ikiye böldü “Hiç bir bağımız kalmamıştır”