Memur maaşlarına seyyanen zam kıdem tazminatına yansıyacak mı?

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2023 Perşembe 1:58 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2023 Perşembe 1:58 pm

Memur maaşlarına yüzde 17.55 + 8.076 TL seyyanen zam yapılacak. Kıdem tazminatı tavanı memur maaş katsayısına bağlı olarak artıyor. Peki seyyanen zam işçilerin kıdem tazminatı tavanına ve memurların ikramiyelerine yansıyacak mı?

Milyonlarca memur ve emeklinin gözü zam oranına çevrildi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük memur maaşını 22 bin TL ye çıkaracak kanun teklifine ilişkin açıklama yaptı. Buna göre memurlar yüzde 17,55’lik zamma ek olarak seyyanen 8 bin 77 lira zam alacak. En düşük memur maaşı 22 bin 17 lira olacak.

Peki seyyanen zam işçilerin kıdem tazminatı tavanına ve memurların ikramiyelerine yansıyacak mı?

İş Kanunu uyarınca kıdem tazminatı, işçinin son brüt ücreti üzerinden ödeniyor. Bir yıllık hizmet karşılığı 30 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı veriliyor. Ancak, işçinin ücreti ne olursa olsun, kıdem tazminatı tavanı aşılamıyor.

Kıdem tazminatı tavanı ise en yüksek devlet memuruna bir yıllık hizmet karşılığı verilen emekli ikramiyesine göre belirleniyor. Ocak ve temmuz aylarında, memur maaş katsayısına bağlı olarak kıdem tazminatı tavanı da artıyor.

Memur maaşlarına bu yıl önceki yıllardan farklı bir artış yapıldı. Maaşlar önce yüzde 17.55 oranında artırıldı ve bunun üzerine 8.076 TL ilave ödeme adı altında seyyanen zam verildi. En düşük memur maaşı yüzde 86 oranında, ortalama memur maaşları da yüzde 74 oranında artırıldı.

Memurların zam oranı belli oldu, emekliye kötü haber

SEYYANEN ZAM KIDEM TAZMİNATI TAVANINI ARTIRACAK MI?

İş Kanunu’na tabi çalışanlar, memur maaşlarına yapılan bu artış sonrası kıdem tazminatı tavanının ne olacağını, özellikle de 8.076 TL’lik seyyanen zammın kıdem tazminatı tavanını artırıp artırmayacağını merak ediyor.

Habertürk’ün aktardığına göre AKP milletvekillerince TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifine göre, ilave ödeme adı altında yapılan seyyanen zam, diğer mevzuat uyarınca mali hakların belirlenmesine esas ödeme unsurlarının kapsam veya hesabına dahil edilmeyecek. Başka bir ifadeyle, bu ödeme memurların emekli ikramiyesinde veya işçilerin kıdem tazminatı tavanı hesabında dikkate alınmayacak.

Türkiye Kamu-Sen: Emekliliğe yansımayan zam kabul edilemez!

YENİ KIDEM TAZMİNATI TAVANI 23.489.82 TL

Kanun teklifi uyarınca, kıdem tazminatı tavanının belirlenmesinde sadece memur maaş katsayısındaki artış dikkate alınacak. Memur maaş katsayısı da yüzde 17.55 oranında arttı. Böylece, ocak-haziran döneminde 19.982,83 TL olarak uygulanan kıdem tazminatı tavanı 23.489,82 TL’ye yükselecek.

Kıdem tazminatı tavanının artması, brüt ücreti 20 bin liranın üzerinde olup bu yılın temmuz-aralık döneminde kıdem tazminatı almaya hak kazanan çalışanları etkileyecek. Örneğin, brüt ücreti 25 bin lira olan ve son işyerinde 10 yıl hizmeti bulunan bir işçi haziran ayında işten ayrılmış olsaydı 199.828 TL kıdem tazminatı alabilecekti. Aynı işçi ağustos ayında işten ayrıldığında 234.898 TL kıdem tazminatı alabilecek.

AKP’den hayal kırıklığına uğrayan emeklilere zam açıklaması

ASGARİ ÜCRETLİ İŞÇİ ZAMLI KIDEM TAZMİNATINI NE ZAMAN ALABİLİR?

Asgari ücretle çalışanların kıdem tazminatı da asgari ücrete bağlı olarak artıyor. Asgari ücretli işçinin haziran ayında 10.008 TL olan bir yıllık hizmet karşılığı alabileceği kıdem tazminatı temmuz ayında 13.414,50 TL’ye çıktı. Kıdem tazminatı son ücret üzerinden belirleniyor. İşçiler önce çalışıp ücretlerini sonra alıyor. Yeni asgari ücret üzerinden ilk maaş ödemesi 31 Temmuz’da yapılacak. Dolayısıyla, asgari ücretle çalışanların yeni asgari ücret üzerinden kıdem tazminatı alabilmesi için 31 Temmuz’a kadar çalışmaları gerekir.

Brüt ücreti 20 bin liranın üzerinde olanlar ise 1 Temmuz’dan sonra işten ayrıldıklarında kıdem tazminatını yeni tavan üzerinden alabilirler.

Genel İş’ten belediyelerde iş bırakma kararı