Mehmet Uçum’dan Osman Kavala açıklaması: Külliyen yalan

Yayın tarihi: 18 Mayıs 2022 Çarşamba 8:15 am - Güncelleme: 18 Mayıs 2022 Çarşamba 8:16 am

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Osman Kavala kararının arkasındaki isim olduğu yönündeki iddialara “Külliyen yalan” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Candan Tolga Işık’ın sunduğu Az Önce Konuştum programında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Işık, “Barış Pehlivan bir yazı yazdı, dedi ki ‘Kavala Davası ile ilgili kararın arkasında Uçum’un etkisi var’ ” derken, söz konusu yazıya yanıt veren Uçum, “Külliyen yalan, yargısal süreçlerde hoşlarına gitmeyen kararlar çıkınca, bunun başka etkiler üzerinden olduğu şeklinde bir kurgu kuruyorlar” ifadesini kullandı.

Hakkındaki Soros iddialarının sorulması üzerine Uçum “TESEV’in benim gittiğim dönemde, Açık Toplum Enstitüsü ya da Soros’un herhangi bir vakfıyla ilişkisi yoktu. İkincisi biz TESEV’den ayrıldık, PODEM diye bir düşünce kuruluşu kurduk ondan sonra Can Paker’e devrettim. TESEV’le de ilişkilerimiz koptu” diye konuştu.

‘TUTUKLAMALAR ARTACAK’ İDDİASINA YANIT

Muhalif medya ve sosyal medyada yer alan değerlendirmelerde bu süreçte tutuklu olanların ve soruşturma açılan isimlerin artacağı yönündeki iddialara yanıt veren Uçum, “Böyle bir ajandamız yok. Böyle bir plan yok” ifadelerini kullandı.

Gezi’ye ceza yağdı! Kavala’ya müebbet 7 kişiye 18 yıl hapis ve tutuklama

’50+1’DEN VAZGEÇİLEMEZ’

Candaş Tolga Işık’ın “Başkanlık sistemi sizin fikriniz olduğu söyleniyor, bu doğru mu?” sorusuna da yanıt veren Uçum, “Bu doğru bir yaklaşım değil. Türkiye’de başkanlık sistemi tartışmalarının neredeyse 50 yıllık bir geçmişi var. Türkiye’de birçok lider başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini söylemiştir. Başkanlık sistemine geçişle birlikte halkın, devletin işleyişi bakımından oy gücü artmıştır. Doğrudan Meclisi yürütmeyi seçme gücüne kavuşmuştur” dedi.

Seçimlerde 50+1’e yönelik muhalefetin eleştirilerine karşılık “50+1’den vazgeçilemez” diyen Uçum, “50+1, Türkiye’de hem siyasi istikrarın hem toplumsal istikrarın güvencesidir. Türkiye’de herhangi bir Cumhurbaşkanı adayının 50+1 alabilmesi için Türkiye’nin her kesimine hitap etmesi lazım” diye konuştu.

‘BEN YURTSEVER, SOL, DEMOKRATİK BİR ADAMIM’

Uçum kendisinin dünya görüşünü “Ben yurtsever sol demokrat bir adamım, Atatürk hepimizin kırmızı çizgisidir, Türkiye benim kırmızı çizgimdir, Cumhuriyetin birikimleri benim vazgeçilmezimdir. Yeni Anayasa çalışması bu birikim üzerine kurulacak. Cumhuriyet, laiklik, Atatürk üzerine kurulacak” sözleriyle tanımladı.

‘Sorosçu’ iddiasına AKP’li Uçum’dan yanıt geldi