Doktor Mehmet Öz, Türk vatandaşlığından çıkmak için şartını açıkladı

Yayın tarihi: 17 Mart 2022 Perşembe 8:47 am - Güncelleme: 17 Mart 2022 Perşembe 1:00 pm

ABD’de yaşayan kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz  Pensilvanya eyaletinden Cumhuriyetçilerin adayı olarak Senato’ya girmesi durumunda Türk vatandaşlığından ayrılacağını açıkladı.

ABD’nin ünlü sağlık programı Dr. Oz Show’un sunucusu Öz, Pensilvanya eyaletinden Cumhuriyetçilerin adayı olmak için sıkı bir rekabetin içinde. ABD’de bir Türk ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Öz, seçilirse Senato’ya giren ilk Müslüman olacak.

Cumhuriyetçi Parti’den eski siyasi danışman Demokrat Steve Schmidt, Twitter hesabından “Çifte vatandaş ABD Senatosu’nda hizmet edemez ve etmemelidir. Öz, Türk vatandaşlığından çıkmadan aday olamaz.” açıklamasında bulundu. Öz bu açıklamanın adından Türk vatandaşlığından çıkacağını duyurdu.

Yatırım şirketi Bridgewater Associates’in başında bulunan ve adaylık yarışında Öz’ün rakibi olan McCormick, Öz’ün neden ABD ordusu yerine Türk ordusunda askerliğini yaptığını sorgulamıştı.

Aynı zamanda ABD kamuoyunda Öz’ün seçildiği takdirde bir Türk vatandaşı olarak nasıl güvenlik brifingi alabileceğine dair tartışmalar yürütülüyordu.

 

Dr. Öz ABD’de tartışma yarattı

YASAL BİR ENGEL BULUNMUYOR

Ancak Öz’ün adaylığının önünde yasal bir engel bulunmuyor. ABD kanunlara göre, Kongre’de görev yapan çifte uyruklulara karşı herhangi bir yasak bulunmuyor. Brookings Enstitüsü’nde araştırma görevlisi Molly Reynolds, “Kongre’de görev yapmak için gereken tek nitelik yaş, Senato için en az dokuz yıl ABD vatandaşı olmak ve seçim sırasında temsil ettiğiniz eyalette yaşamak yeterli” ifadelerinde bulundu.

Öte yandan, Mehmet Öz’ün Türkiye’de askerlik yapması da diğer adaylar arasında propaganda aracı olarak kullanılırken, 2011’de SJ Magazine ile yaptığı röportajda Türkiye’deki askerlik konusu yeniden açıldı. Öz, 2011 yılındaki röportajında “Göçmen bir anne babanın oğlu olarak, Türk köklerime derinden bağlı bir Amerikalı olarak büyüme ayrıcalığına sahip oldum” demiş, Öz sözlerini, “Türkiye’de çok sayıda akrabam var, çocukken bir süre orada yaşadım ve çifte vatandaşlık için zorunlu olan Türk ordusunda görev yaptım.” ifadeleriyle sürdürmüştü.

DAHA ÖNCE ÇİFT VATANDAŞLIKTAN AYRILANLAR OLDU

ABD Senatörleri arasında çifte vatandaş olarak görev yapanlar olduğu gibi, yaygın olarak yabancı vatandaşlıklardan ayrılanlara da rastlanabiliyor. Örneğin, Senatör Ted Cruz, Texas senatörü iken 2014 yılında Kanada vatandaşlığından vazgeçmişti.

Forbes dergisindeki yorumcu Andy Semotiuk, amacın “çifte vatandaşlığa sahip olmaları durumunda, aralarında bariz bir çıkar çatışması olan kararlara ağırlık vermemeleri gerektiği konusunda herkesi uyarmak” olacağını söyledi.