Mehmet Durakoğlu: Hatay Barosu Başkanı Dönmez hem polislere hem yurttaşlara ciddi dersler verdi

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2020 Perşembe 3:58 pm - Güncelleme: 30 Temmuz 2020 Perşembe 4:23 pm

Zeynel Lüle’nin sunduğu Gün Ortası’nın bugün ki konuğu; İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu oldu.

Durakoğlu, dün gece Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez’in gözaltına alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“Ekrem Başkan bir baro başkanı hatta avukat olduğunu söylemeden yurttaşların çok ihtiyacı olan bir dersi polise ve yurttaşlara verdi” diyen Durakoğlu, “Ekrem Başkan’ının özelinde bu ülkede var olan, otoriterleşme eğilimine ya da hukuk devleti iddiasının yol olmasının giderek bir polis devletine dönüşmüş olmasını tartışıyoruz. Bu ülkenin polis devleti olduğu gerçeğine doğru gidiyoruz” ifalerini kullandı.

“VAY HALİMİZE”

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu sosyal medya hesabından Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) Hatay Barosu Başkanı hakkındaki açıklamalarına tepki gösterdi.

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, EGM’nin Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez hakkında yaptığı “Avukatların, kimlik ibraz etmeme gibi bir muafiyetlerinin bulunmadığı” yönündeki açıklamalara tepki gösterdi.

Durakoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) “yazılı” açıklaması, İskenderun’da yaşadığımız olayı anlamak için yeterlidir. Ben polislerin hukuki bilgiden yoksun olduklarını sanıyordum. Genel Müdürlük,bu ise vay halimize… Çok işimiz var çok…”

“EGM bu anlayışla devam ederse, kimsenin “hukuk güvenliği” kalmaz. Yurttaşın hukuk araması, kolluk tarafından engellenirse gidecek yerimiz de kalmaz. Ceberrut bir yapı görünümü sağlamak, masum yurttaş üzerinde kurulacak baskı yoluyla oluşursa, çok şey bitmiş demektir.”

“Bu ülkede güvenliğe özel olarak ihtiyacımız olduğunun bilincindeyiz. Güvenliği, özgürlükleri kısıtlayarak gerçekleştirmek hukuk devleti yaklaşımı değildir. Emniyetin görevini hukuk içinde kalarak yapması, her bir emniyet görevlisi için teminattır.”

 

“PVSK, hukuksuz işlem tesis eden emniyet görevlisi için, disiplin soruşturmasından, görevini kötüye kullanmaya ve tazminata kadar bir dizi yaptırım da öngörüyor. Bu devr-i iktidar geçince, kanunsuz emir sahipleri yok olur. Tarih böyle yazıyor.”

“Açıklamada büyük harfle yazılan UYGULAMANIN, 4.a kapsamında gerçekleştiği belirtiliyor. Buradan zımnen, uygulamanın bir emir veya karara da dayanmadığı anlaşılıyor. Aynı yasa maddesinin yasakladığı “keyfilik” ikrar ediliyor.”

 

“EGM “ben devletim” anlayışının yanında duramaz. Bu cümle gelecekte EGM’nin de istemediği sonuçları doğurur. Ya da atın PVSK’yı, yırtın CMK”yı… Biz de bilelim ki, burası bir polis devletidir.”

“EGM açıklamasını yeniden okuyarak ifade ediyorum: Bu bildiri, “koruma içgüdüsü” ile yazıldıysa çok yanlıştır. Yazdıklarınıza inanıyorsanız çok vahimdir. Bazı yerlerde yapılan eğitim çalışmalarının sonuç verdiğini bilerek söylüyorum: Eğitim şart.”