Meclis’teki küfür tartışmasında bir küfür daha! ‘Otur lan yerine, şerefsize bak ya’

Yayın tarihi: 22 Kasım 2023 Çarşamba 1:35 am - Güncelleme: 22 Kasım 2023 Çarşamba 1:36 am

Meclis‘te HEDEP’li Sırrı Sakık’a küfür eden MHP’li Adan’ın “Özür dilemeyeceğim” demesi üzerine başlayan tartışmalarda bu kez de MHP sıralarından küfür geldi.

TBMM Genel Kurulu toplandı. HEDEP Milletvekili Sırrı Sakık’a Meclis’te küfür eden ve sesi mikrofondan duyulan MHP’li Meclis Başkanvekili Celal Adan özür dilemeyeceğini belirterek, “Tutanaklar beni bağlar” dedi. Bunun üzerine Sırrı Sakık “Özür dileyeceksin” dedi.

Bunun üzerine Meclis’te gergin anlar yaşandı. Meclis’te Adan’ın Sakık’a küfür etmesi üzerine başlayan tartışmalarda bu kez de MHP sıralarından küfür geldi. Adan’ın ‘tutanaklara yansımadığı’ üzerinden kendisine savunmasına karşılık bu kez edilen küfür tutanaklara geçti.

Sırrı Sakık’ın Adan’a “Yalan söylüyorsun” demesi üzerine MHP sıralarından “Otur lan yerine, şerefsize bak ya” sesleri duyuldu. Bunun üzerine HEDEP Milletvekili Çiçek Otlu, “Bize oradan “Şerefsizler!” diyorlar ya! Bize her gün küfrediyorsunuz ya, her gün ya” diye tepki gösterdi.

İşte Meclis tutanaklarında MHP sıralarından duyulan küfrün geçtiği bölüm:

Adan, Meclis Genel Kurulu’nu “Geçtiğimiz günlerde Meclis’i yönettiğim oturumla ilgili olarak bazı tartışmalar Genel Kurul’da gündeme gelmiştir. Bu konuda oturum sırasında ifade ettiğim hususlar bizatihi tutanaklarda yer almaktadır. Bunun dışında beni ve parlamentoyu bağlayacak hiçbir husus bulunmamaktadır. Hepinize saygılarımı sunuyorum” diyerek açtı.

Bunun üzerine söz alan Sırrı Sakık, “Bu parlamentodan özür dilemeniz gerekir. Bizden özür dilemeniz gerekir. Bize milyonlarca oy vermiş vatandaşlardan özür dilemeniz gerekir. Öyle geçiştirmekle olmaz. Grupta oturup birbirinizi alkışlamakla olmaz. Sizi sanki Kurtuluş Savaşı’nda bir kahraman gibi karşılıyorlardı. Çok ayıp. Bunlar size de parlamentoya da hiçbirinize yakışmıyor” ifadelerini kullandı.

Sakık’ın ardından söz alan MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül ise şunları söyledi:

“Şu an itibarıyla sadece bir açıklama yapmış bulunmaktasınız. Herhangi bir tutum söz konusu değildir şu an gündeme gelen işlem açısından. Bu açıklamasını yaptığınız husus son derece sarihtir, açıktır. Parlamentoya yönelik bir açıklamadır. Muhatabı da bellidir ve bütün parlamenterlerdi. Eğer sözlü olarak anlaşılmadıysa tutanaklarda yaptığınız açıklamanın ne olduğu gayet iyi bir şekilde anlaşılacaktır. Biz daha ilk günden itibaren Milliyetçi Hareket Partisi grubu başkanvekili olarak yapmış olduğumuz açıklamalarda bu meselenin ne olduğunu çok net bir şekilde izah ettik. Üzerine bir daha yorum veya duraksamaya yer vermeyecek kadar meselenin belli olduğunu ifade ettik. Bu meselenin daha fazla gündeme getirilmesinde, daha fazla deşilmesinde ve daha fazla farklı şekilde değerlendirilmesinde bir fayda mülahaza etmiyoruz. Sizlerin yapmış olduğunuz konuşma gayet nettir. Biz de milliyetçi Hareket Partisi grubu olarak bunu ifade etmişizdir. Bunun üzerine yorum yapmanın fayda getirmeyeceğini tekrar ifade etmek istiyorum.”

Sırrı Sakık söz almak istedi. Adan başka bir vekile söz vererek Genel Kurul’a devam etmek istedi. Sakık mikrofonun sesi açılmadan konuştu. Sakık’ın sözleri üzerine Adan “Yalan söylüyorsun” dedi. Sakık da “Sen yalan söylüyorsun” diye karşılık verdi.

Adan, “Oluç beyi (Saruhan Oluç) aradım mı? Geç yerine, geç yerine haydi” dedi.

Adan, MHP Maraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora’ya gündem dışı konuşması için söz verdi. Sakık’ın itirazlarını dikkate almayan Adan sık sık Karakoç’a “Devam edin” dedi. Karakoç ise Meclis’ten yükselen itirazlara rağmen konuşmasını sürdürdü.

Sırrı Sakık ve MHP’li isim günler sonra karşı karşıya: Geç yerine

HEDEP’Lİ VEKİLLER MECLİS KÜRSÜSÜNÜ İŞGAL ETTİ

Saruhan Oluç, “Bu şekilde çalışmayı kabul etmiyoruz, hala özür dilemiyorsun” dedi. Bunun üzerine HEDEP’li vekiller Meclis kürsüsünü işgal etti.

SAADET PARTİLİ KAYA’DAN TEPKİ

Saadet Partili Bülent Kaya ise şunları söyledi:

“Sayın başkanım yaklaşık 4 haftadan beri HEDEP’li arkadaşlarımızın protesto ettiği konuyu konuşuyoruz. Tutanaklara yansımasa da videoya yansıyan videolar var. Bu metni kişi veya guruba karşı yönetmediğinize dair MHP grubundan beyanlar oldu. Biz sizi demokrat kişiliğinizle, devlet adamlığınızla tanıyoruz. Sizin bu sözlerden dolayı en azından bir izahatta bulunmanızı istiyoruz. Bunun sizin tarafınızdan Genel Kurul’da söylenmesi haklı hassasiyeti dikkate almanızı istiyoruz. Bu beyanı bir kişiye söylemediğini tahmin ediyoruz, bu konuda bir izahata ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda bir açıklama yapmanız gerektiğini ifade ediyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Meclis Genel Kurulu’nda söz alan HEDEP Milletvekili Sırrı Sakık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir grup toplantısındaki “Lazistan” ve “Kürdistan” ifadelerini kullandığını belirterek, “MHP’nin, CHP’nin yöneticileri gitsinler Meclis’in gizli celselerine baksınlar, okusunlar. Orada Kürt kelimesini görecekler. Kürdistan’ı görecekler, Laziztan’ı görecekler, Çerkezleri görecekler. Mustafa Kemal bölücü müdür? Mustafa Kemal Kürt milletvekillerini çağırırken ‘Kürdistan’ diyordu. Bunu sayın Erdoğan söylüyordu ve doğru söylüyordu. Biz de bunun altına imzamızı atıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Sakık’a cevap veren Meclis Başkanvekili Celal Adan ise “Buradan herhangi bir polemiğe girmek istememekle birlikte Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulurken, milletimizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine, merhametine kurşun sıkıp askerimizi, polisimizi, Doğu ve Güneydoğu’daki vatandaşlarımızı şehit edenlere ve onların adı PKK iken bir milletvekili ‘Türk askerini PKK tükrükleriyle boğar’ deseydi bu Meclis’ten canlı çıkamazdı Mustafa Kemal’in devleti kurduğu dönemlerde. Dolayısıyla bu tespiti yapmak lazım” demişti.

Bu kez Celal Adan’a cevaben yerinden söz alan Sırrı Sakık, “Benim söylediklerimi götürüp PKK ile özdeşleştirmeye, o noktaya çekmenin kimseye bir yararı yok” diye konuşmuştu.

Meclis Başkanvekili Celal Adan daha sonra, söz isteyen bir milletvekilini kürsüye davet etmişti.

Bu sırada Adan’ın, mikrofonu kapattığını zannederek “Pez…ler” dediği duyulmuştu.

Kaynak: TELE1