Meclis’te 28’inci dönem! Erdoğan TBMM’ye geldi, Babacan ayağa kalktı Kılıçdaroğlu kalkmadı

Yayın tarihi: 2 Haziran 2023 Cuma 7:19 am - Güncelleme: 3 Haziran 2023 Cumartesi 10:08 am

Meclis‘te 28’inci yasama dönemi MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yöneteceği ilk oturumla başladı. Bahçeli ilk ant içen vekil oldu. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın locaya girişi sırasında Kılıçdaroğlu ile CHP, İYİ Parti ve HDP’li vekilerin ayağa kalkmadığı, Babacan’ın ise ayağa kalktığı görüldü. Oturum akşam saatlerinde sona erdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 28’inci yasama dönemi bugün başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yöneteceği ilk oturumda, milletvekilleri sırayla yemin etti.

Erbakan ilk günden 6284’ü hedef aldı: Haşa bir ayet değil

İLK YEMİN BAHÇELİ’DEN…

Genel Kurulun ilk birleşimini, MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, en yaşlı üye sıfatıyla TBMM Geçici Başkanı olarak yönetiyor. TBMM Genel Kurulu’nda ilk olarak Geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli yemin etti. Bahçeli’nin yeminin ardından “mazereti olan” milletvekilleri yemin etti. Daha sonra illerin alfabetik sıralamasına göre milletvekilleri kürsüden ant içti.

BAHÇELİ GEÇİCİ MECLİS BAŞKANI

Milletvekilleri, Anayasa’da yer alan şu yemin metnine ant içti:

“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet’e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

Prof. Dr. Aziz Çelik, Mehmet Şimşek’i anlattı: İşçi, memur ve emekliyi pek iyi günler beklemiyor

ERDOĞAN TBMM’YE GELDİ, KILIÇDAROĞLU AYAĞA KALKMADI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 28. Dönem Milletvekili And İçme Töreni için TBMM’ye geldi. Erdoğan’ı Meclis’te, Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli ve Meclis Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, resmi törenle karşıladı. Erdoğan, daha sonra Bahçeli ile birlikte Meclis Şeref Holü’ne geçti. Sonrasında ise Erdoğan, Genel Kurul’a geçerek kendisine ayrılan locadan yemin törenini takip etti.

Bu esnada aynı loca da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bulunuyordu. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın locaya girişinde ayağa kalkmazken, Babacan’ın ise ayağa kalktığı görüldü. Erdoğan ise Genel Kurul’daki milletvekillerini selamladı. Bu sırada CHP, İYİ Parti ve HDP’li milletvekilleri de ayağa kalkmayarak Erdoğan’ı protesto etti.

YSP ALKIŞ ALMADI, ALKIŞLAMADI

Plaka sırasına göre olarak devam eden törende Yeşil Sol Parti’den ilk olarak Tülay Hatimoğulları yemin etti. Yeminden sonra YSP grubundan veya diğer grup sıralarından tek bir alkışın olmaması dikkati çekti.

OSMAN GÖKÇEK YEMİN METNİNİ YANLIŞ OKUDU

Ankara Büyükşehir Başkanlığı (ABB) görevinden istifa ettirilen Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek, yemini yanlış okudu. AKP Ankara Milletvekili Gökçek, “içinde” kelimesi yerine “içerisinde” dedi. Gökçek, uyarı üzerine yemin metnini bir kere daha okumak zorunda kaldı. CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem de yemin metninin içindeki “vatanın” kelimesini atladı. Erdem özür dileyerek yemin metnini baştan okudu.

Kemal Kılıçdaroğlu yeni dönem milletvekilleriyle bir araya geldi

HÜDA PAR’LILAR YEMİN ETTİ

AKP listelerinden Meclis’e giren HÜDA-PAR’lılar yemin etti. HÜDA PAR’lıların yemin etmeyeceği öne sürülüyordu ancak öyle olmadı. Parti adına ilk yemini Batman Milletvekili Serkan Ramanlı etti.

Ramanlı daha önce “Meclis yemin metninin doğru bir metin olduğunu düşünmüyoruz. Yemin metni değişmeli” demişti.

CAN ATALAY KÜRSÜYE ÇAĞRILDI: SİLİVRİ’DE ESİR…

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay Meclis’te yemin için kürsüye çağrıldı. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ‘Silivri’de esir…’ diye tepki gösterdi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş da Meclis’teki basın toplantısında muhalefet partilerine çağrıda bulundu.

Can Atalay yemin için kürsüye çağrıldı! ‘Silivri’de esir…’

YEMİN TÖRENİ 10.5 SAAT SÜRDÜ

28. Dönem milletvekillerinin yemin töreni sona erdi. Toplam 581 milletvekili ant içti. Ant içme töreni 10,5 saat sürdü. Yemin etmeyen milletvekilleri, Genel Kurul’a katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edecekler.

Öte yandan, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut yemin törenini Kordiplomatik Loca’dan takip eden büyükelçiler arasında yer aldı.

ERDOĞAN YARIN YEMİN EDECEK

Cuma günü 14.00’te başlayan yemin töreninin gece yarısına kadar sürmesi bekleniyor. Cumartesi günü ise Erdoğan Meclis’te yemin edecek. Kabinesini açıklamasının ardından da bir gün sonra yeni bakanlar Genel Kurul’a giderek yemin edecek.

Milletvekillerinin yemin töreni ile Meclis Başkanı seçim süreci de başlayacak.

Meclis Başkanı seçildikten sonra Başkanlık Divanı ve komisyonlar oluşturulacak.

İşte il il TBMM’de yer alacak 600 milletvekili