MEB ‘cinsel istismar’ skandalının ardından harekete geçti! 5 il mercek altında

Yayın tarihi: 21 Aralık 2022 Çarşamba 9:57 am - Güncelleme: 21 Aralık 2022 Çarşamba 9:57 am

Milli Eğitim Bakanlığı, Hiranur Vakfı‘nda yaşanan cinsel istismar skandalının ardından, okullara kayıt edilmeyen kız çocuklarıyla ilgili harekete geçti. Bakan Özer, bu sorunla ilgili 5 ilin öne çıktığını belirterek, rehber öğretmenlerin saha çalışmalarına başladığını belirtti.

İsmailağa tarikatına bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını, müridi Kadir İstekli ile 6 yaşında evlendirerek yıllarca cinsel istismara maruz bırakması skandalının ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) harekete geçti.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ortaya çıkan skandalın ardından rehber öğretmenlerin saha çalışmasına başladığını bildirdi.

Hiranur Vakfı’da 6 yaşındaki çocuğa tecavüz skandalında yeni ayrıntılar ortaya çıktı

5 İL MERCEK ALTINA ALINDI

Özer, kız çocuklarının okula gönderilmemesi sorununda Diyarbakır, Şanlıurfa, Antep, Adana ve İstanbul’un öne çıktığını belirtti.

Bakan Özer, kayıt dışı öğrencilerle ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Amacımız okullaşma oranlarını en kısa sürede yüzde 100’e çıkartmak. Bir öğrencimizi dahi kaybetmek istemiyoruz. Şu anda kayıt dışı ilkokul, ortaokul ve lisede yaklaşık 280 bin öğrenci var. MERNİS kayıt sistemini çok aktif şekilde kullanarak, çağrı merkezi kurarak tek tek ailelere ulaşarak eğitime dâhil etmeye çalışıyoruz. Tüm rehber öğretmenlerin sahada çalışması talimatı verdik.

Okul dışı kalan özellikle kız çocuklarının geri dönmesini sağlamak için çalışacaklar. Bir öğrencimizi bile kazanmak kâr diye düşünüyoruz. Bu alanda beş il öne çıkıyor, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Adana ve İstanbul. Bu tek başına MEB’in yapabileceği bir şey değil, diğer bakanlıklar da dâhil olmalı.‘Çocukların ‘işçi olarak görüldüğü’ eleştirilerine rağmen teknik eğitimdeki çırak ve kalfa sayısı 159 binden 1 milyon 200 bine çıkartıldığını belirten Özer, şunları söyledi: “Mesleki eğitim okullarında kazanç sağlayan ve ailelerini geçindiren öğrenciler var. Eğitimde fırsat eşitsizliğinin kaynağı okul öncesi eğitimdir. Biz de bunun bilinciyle hareket ettik. 2000’li yıllarda 5 yaştaki okul öncesi eğitimde okullaşma oranı sadece yüzde 11 idi. Şu anda bu oran yüzde 99.”

Hiranur Vakfı kızını 6 yaşında “evlendiren” Gümüşel’i ‘temizledi’