Orman yanıyor iki bakan birbirine övgü düzüyor

Yayın tarihi: 22 Haziran 2022 Çarşamba 10:22 pm - Güncelleme: 23 Haziran 2022 Perşembe 6:57 pm

Marmaris’te farklı noktalarda devam eden yangınlar 3. gününde. Bakan Kirişçi son duruma ilişkin bilgi verdi, Soylu ise sabotaj iddiasında bulundu. İki bakanın açıklama esnasında birbirlerine övgüler dizmeleri de dikkat çekti. Yangını çıkardığı şüphesiyle bir kişi gözaltına alındı.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına müdahale sürüyor. Sabah 20 OGM helikopteri olmak üzere 27 helikopter ve 14 uçak söndürme çalışmalarına yeniden katıldı.

Yangın, Hisarönü Mahallesi Bördübet Mahallesi 17 adalar mevkiinde önceki gün saat 20.00 sıralarında çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Dün 22.30 itibarıyla alevlere 1012 OGM personeli olmak üzere toplam 2604 personel, 253 arazöz ve 26 su tankeri olmak üzere diğer kamu araçları ile toplam 598 araç, 17 OGM dozeri olmak üzere 53 iş makinesi, emniyet ve jandarmaya ait olmak üzere 20 TOMA ile müdahale ediliyor.

Kılıçdaroğlu yangın bölgesinde: Hayatımda bu kadar beceriksiz yönetim görmedim

’51 HANEDEN 151 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ’

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da çalışmaları takip etmek üzere bölgede. Söndürme çalışmalarıyla ilgili akşam saatlerinde bir açıklama yapan Bakan Kirişci, 51 haneden 151 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildiğini belirtti.

YANGIN KOORDİNASYON MERKEZİ DE TAHLİYE EDİLDİ

Bördübet ve Değirmenyanı bölgesinde tahliye edilen ev sayısı 51 oldu. Değirmenyanı mevkisindeki yangın koordinasyon merkezi de tedbir amaçlı tahliye edildi.

Bakan Soylu, yangınla ilgili sabotaj ihtimalinin değerlendirildiğini söylemiş ve “Hem ormandaki arkadaşlarımız, hem emniyet ve jandarmamız bir değerlendirme yapıyorlar” demişti. Muğla Cumhuriyet Savcılığı da yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

ENVANTERDE GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER YOK

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, yangına ilişkin yaptığı açıklamada “Dün alevlere müdahale edebilmek için bölgeye gece görüşlü helikopter desteği istemiştik. Öğrendik ki envanterde yokmuş” dedi.

BAKAN KİRİŞÇİ: GECE GÖRÜŞ ÖZELLİKLİ 10 HELİKOPTER 4 TEMMUZ’DA GELECEK

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, Oktay’ın açıklamasını doğrulayan sözler kullandı. Konuya değinen Kirişci, “Paranız olsa dahi, bunları ister satın alma ister kiralama yoluyla kendi envanterinize kaydedecek olsanız, dünyada bu araçları yapıp kiralayan birkaç ülke ve firma var. Biz, 10 tane gece görüş özellikli helikopterimizi 4 Temmuz’da envanterimize kaydetmiş olacağız. Bunlar peyderpey gerçekleşiyor. Helikopterlerimizin sayısı, 10’u gece görüşlü olmak üzere 55’e, uçaklarımız da 20’ye tamamlanacak” dedi.

‘ANORMAL BİR YANGIN HADİSESİ YOK’

Daha önce (22 Haziran) yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyleyen Kirişci, yine dün söndürme çalışmalarının büyük bir özveriyle sürdüğünü belirterek, “Bir kontrolsüzlük var mı ? Hayır kontrolsüzlük yok. Ama kontrol altına alınmış bir yangın da söz konusu değil. Arkadaşlarımız büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürüyorlar. Rüzgarın hızını kaybetmiş olmasından, havanın sıcaklığının da düşmüş olmasından şu anda harlanma yok. İştahlı ve anormal bir yangın hadisesi yok. Yarın bu yangınları inşallah kontrol altına almak için belirli bir aşamayı geride bırakmış olacağız” dedi.

KİRİŞÇİ BUGÜNSE AKŞAMI İŞARET ETTİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci bugünkü çalışmalara 12 uçak ve 45 helikopterin katıldığını belirterek “Şu an itibariyle çok daha iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. Akşama doğru daha somut gelişmelerin olacağını bekliyoruz” dedi.

SOYLU: YANGININ NASIL ÇIKTIĞINA DAİR BİR TESPİTİMİZ VAR’

Soylu yangının nasıl çıktığına dair bir şüphelinin tespit edildiğini açıkladı ve şunları kaydetti: “Bir kerede 7-10 ton su atan TSK helikopterleri görevde. Gece görüşlü helikopterler normal gece uçak helikopterler gibi değildir. Bütün yükseklik alçaklıkları haritalandırma gerekir. Bu helikopterlerle ilgili ortaya konulacak adımları o kadar iyi hesap edilmesi gerekir ki bir başka facia ile karşı karşıya kalmayalım. Gece görüşlü helikopterler bu gece veya yarın gece uçuşlarına başlayacak. Yangının nasıl çıktığına yönelik bir tespitimiz ve kimliğimiz var. Arkadaşlarımız üzerindeler. Yakın zamanda kamuoyu ile paylacaşağız.”

BİRBİRLERİNE ÖVGÜ DİZDİLER: İYİ Kİ VARSINIZ

İki bakanın açıklama esnasında birbirlerine övgüler dizmeleri de dikkat çekti. Kirişçi, Soylu’ya “İyi ki varsınız” derken, Soylu gülümseyerek “İyi ki siz varsınız” yanıtını verdi.

KILIÇDAROĞLU: BECERİKSİZLİĞİ BÜTÜN DÜNYA GÖRSÜN DİYE GELDİM

Bu ara CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yangın bölgesini ziyaret etti. Kılıçdaroğlu burada “Ne olacakmış, 2 Temmuz’dan sonra uçaklar gelecekmiş. Yani 2 Temmuz’a kadar biz ormanların yanmasını seyredecek miyiz? Nasıl bir yönetimdir, nasıl bir anlayıştır anlamış değilim. Buraya özellikle geldim. Bir yönetimin beceriksizliğini bütün dünya görsün diye geldim” açıklamasını yaptı.

‘HAYATIM BU KADAR BECERİKSİZ BİR YÖNETİM GÖRMEDİM’

Kılıçdaroğlu şu açıklamaları yaptı: Hayatımda bu kadar beceriksiz bir yönetimi hiç görmedim. Her yıl Türkiye’de orman yangınları bir şekilde oluyor. Geçen yıl zaten büyük ölçüde ciğerlerimiz yandı. Çağrıda bulunduk ‘Neden zamanında önlem almadınız? Neden Türkiye ormanlarını yakıyor ve Neden iktidar izliyor?’ Önlem alacaklarını ifade ettiler, ihale açtıklarını ifade ettiler. Hayatımda bu kadar beceriksiz bir yönetimi hiç görmedim. Orman yangınlarının olacağını herkes biliyor, Akdeniz havzasının ne kadar duyarlı bir bölge olduğunu tüm dünya biliyor.

‘PARANIZ YOKSA GÖREVİ BİZE VERİN’

Neden önlem almadınız? Beşli çeteye gelince on dakikada ihale biter. Bu ihale neden bitmiyor? Hangi gerekçeyle bitmiyor? Gece görüş sistemi yok. Paranız yoksa çıkın paramız yok ihaleyi bitiremedik deyin, verin görevi bize biz yapalım. Açarız bir kampanya, gece görüşü olan uçağı da helikopteri de getiririz.

‘MİLLETİN BAŞINA BELA OLDULAR, BİR AN ÖNCE GİTSİNLER’

Dediğim gibi beceriksiz bir yönetim var. Ne yaptığını bilmeyen bir yönetim var. Milletin başına bela oldular, bir an önce gitsinler. Bir an önce bu ülkenin başından bunlar gitsinler. Keyif çatıyorlar, üzülüyorum. Bu ülkenin akciğerleri yanıyor. Gerçekten üzülüyorum. Bir an önce gitsinler, getirsinler sandığı ‘Biz yönetemiyoruz’ desinler.”

BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yangın çıkardığı şüphesiyle bir kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltına alınan şüphelinin sorgusu sürerken, bağlantıları da araştırılıyor.

SOYLU’DAN GÖZALTI AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangını çıkarma şüphesiyle gözaltına alınan kişi hakkında yaptığı açıklamada, “Yakalanan kişi yangını çıkardığını itiraf etti” dedi.

Marmaris’te 1 gözaltı