Marmaris’te orman yangını! 4 Temmuz’a kadar gece görüşlü helikopter yok!

Yayın tarihi: 22 Haziran 2022 Çarşamba 9:13 pm - Güncelleme: 23 Haziran 2022 Perşembe 2:21 am

Marmaris’te dün başlayan yangın henüz kontrol altına alınamadı. Yangının kontrol edilememesine CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “böyle beceriksiz bir yönetim görmedim” diye tepki gösterdi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi gece görüşlü helikopter eleştirilerine “4 Temmuzda envantere girecek” diye yanıt verdi.

Marmaris’in Amazon Koyu‘nda kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanları gören yurttaşlar durumu yetkililere bildirdi. Yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş alana yayıldığı, alevlerin Otluk Koyu istikametine hızla ilerlediği belirtildi. Yangına ilk etapta 5 helikopter ile müdahale edilirken, kara ekipleri de bölgeye yönlendirildi. Alevler Cumhurbaşkanlığı tarafından yaptırılan yazlık sarayın da bulunduğu Okluk Koyu’na doğru gidiyor.

Şahan Gökbakar’dan Marmaris’teki orman yangınına tepki: Nerede bu uçaklar!

4 TEMMUZ’A KADAR GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER YOK

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Muğla’nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili bilgi verdi. Yangının kontrol altına alınma aşamasında olduğunu söyleyen Bakan Kirişçi, yangınla mücadelede kritik öneme sahip gece görüşlü helikopterlerden 10 tanesinin 4 Temmuz’da envantere gireceğini söyledi.

 

BELEDİYE BAŞKANI AÇIKLADI: DURUM PARLAK GÖZÜKMÜYOR

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Twitter hesabı üzerinden yangın bölgesinde konuştuğu bir video paylaşarak şu ifadeleri kullandı: “Maalesef en büyük olumsuzluğumuz rüzgarın şiddetli olması. Tüm ekipler teyakkuzda ama dediğim gibi rüzgardan kaynaklı durumumuz çok da parlak gözükmüyor.”

“YATACAK YERLERİ YOK”

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu yangının kontrol altına alınamamasına şu sözlerle tepki gösterdi:

Ormanlarımız yanıyor, emin olun hayatımda bu kadar beceriksiz bir iktidar görmedim. 27,5 yıl kamuda çalıştım. Başbakanlar, bakanlar, liyakatli bürokratlar vardı bu ülkede. Yangın çıkacak diye her türlü önlemin alındığını biliyorum. Geçen sene ormanlar yandı.
*Geçen sene beceriksizliklerini bu yıl da aynen sürdürüyorlar. Ormanlar yanıyor, hala gece görüşü olan helikopter alacak mıyız almayacak mıyız…Koca bir yıl geçti kardeşim.

*Emin olun bunların yatacak yeri yok. Hepsini halledeceğim. O sarayda oturan zatı kesinlikle sizin oylarınızla beraber emekli edeceğiz. Bu memleket zorbalardan kurtulacak

Kılıçdaroğlu yangın bölgesinde: Hayatımda bu kadar beceriksiz yönetim görmedim

SABOTAJ İHTİMALİ OLDUKÇA YÜKSEK

TELE 1’de Ülkü Çoban’ın sunduğu Gece Bülteni programına katılan Oktay, yangında sabotaj olma ihtimalinin olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Maalesef gece görüşlü helikopterin olmadığı bilgisi ulaştı. Şu ana kadar bununla ilgili olumlu bir gelişme olmadı. Yangın Yediadalar denilen bölgede başladı. Sabotaj ihtimalinin de oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Yanan bölge Marmaris’in en bakir bölgesi, genç bir ormandı ama maalesef büyük oranda kaybediyoruz. İlk başta havadan müdahale oldu ancak havanın kararması ile helikopter iniş yapmak zorunda kaldı.”

CHP’Lİ VEKİL İSYAN ETTİ: BAKAN ORTADA YOK, VALİ UĞRAYIP GERİ GİTTİ

TELE 1’de Tuba Emlek’in sunduğu Mercek programına katılan CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, çıkan yangında hava müdahalesinin olmadığını yangının olduğu yerden aktardı. Bakanın yangın yerinde olmadığını, valinin ise bir kere gelip geri döndüğünü söyleyen Alban şu ifadeleri kullandı:

“Burada büyük hareketlilik var. Karadan müdahale edilebiliyor sadece. Kepçeler, dozerler var ama havadan müdahale yok. Rüzgarın etkisi ile yangın büyük bir yangına dönüştü. Datça’ya doğru ilerliyor. Bu alanda ciddi bir şekilde havadan müdahaleye ihtiyaç var. Ama burada ne gece görüşlü helikopter var ne de uçak var. Biz bir yıldır Orman Bakanı’na, yeni gelen bakana soru önergelerimiz ile sorduk. Orman yangınlarında yangına müdahale edecek gece görüşlü helikopterleriniz alındı mı? İhalesi sonuçlandı mı?”

“Ama takip ettiğimiz üzere ihalelerini bir türlü sonuçlandıramadılar. Orman yanıyor ve kaderine terk edilmiş. Havadan müdahale yok. Karadan kepçe ve tankerle yangın söndürülmeye çalışılıyor. Yangına havadan müdahale edilmezse büyür. Ama gördüğüm kadar bu ülkeyi yöneten iktidar saraylarda oturmaya devam ediyor, bakan ortada yok, vali buraya uğrayıp geri döndü.”

AFAD: 4 İLDEN EKİPLER GÖREVLENDİRİLDİ

AFAD da yangınla ilgili bir açıklama yaptı. AFAD’ın duyurusunda “Bölgede meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları Orman Genel Müdürlüğü ile eşgüdüm halinde devam etmektedir. Burdur, Aydın, Denizli ve Antalya’dan AFAD ekipleri görevlendirilmiş; Afyonkarahisar, Kütahya, İzmir ve Uşak’taki AFAD ekipleri teyakkuz haline geçirilmiştir” bilgisi paylaşıldı.

AFAD’ın yeni açıklamasında gelişmelerin takip edildiği aktarılarak, “Bölgede devam eden çalışmalarda; 592’si OGM personeli olmak üzere toplam 1393 personel, 338 araç ve 35 iş makinası görevlendirilmiştir. AFAD Mobil Koordinasyon TIR’ı ile 2 adet mobil baz istasyonu bölgeye sevk edilmiştir” denildi.

30 EV TAHLİYE EDİLDİ

Bördübet ve Değirmenyanı bölgesinde alevlerin tehdit ettiği 30 ev, görevlilerin uyarısıyla tahliye edildi. Marmaris yangınını söndürme çalışmalarına, Muğla Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki 7 TOMA’nın da katıldığı, 12 takviye TOMA’nın ise söndürme çalışmalarına katılmak üzere çevre illerden yola çıktığı öğrenildi.

 

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

AA’nın haberine göre; Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldı.

 

Kemal Kılıçdaroğlu Marmaris’teki yangın bölgesine gidiyor