Marmara’da müsilaj kabusu kapıda!

Yayın tarihi: 6 Kasım 2023 Pazartesi 10:44 am - Güncelleme: 6 Kasım 2023 Pazartesi 10:44 am

Müsilaj kabusu tehdidi devam ediyor. Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nin soğumamasına dikkat çekerek, bu sıcaklık seviyesinin denizdeki besin zincirini etkileyeceğini ve müsilaj tehlikesine yol açabileceğini belirtti.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, bu yıl dünya genelinde deniz suyu sıcaklıklarının rekor seviyelerde olduğuna dikkat çekti. Marmara Denizi’nde de deniz suyu sıcaklığının sonbaharın ilerleyen dönemlerine rağmen hala 20 santigrat derecede seyrettiğini söyledi. Bu durumun tehlikeli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sarı, yüksek su sıcaklıklarının deniz ekosistemini etkileyebileceğini ve müsilaj oluşumuna neden olabileceğini belirtti.

İzmir Körfezi’ndeki renk değişimine müsilaj alarmı!

“BALIKÇILIĞI ETKİLEYE BİLİR”

Ayrıca Marmara Denizi’ne Karadeniz’den gelen suyun azaldığını ve yağışların da yetersiz olduğunu belirten Prof. Dr. Sarı, denizdeki besin üretiminin azaldığını ve su altındaki görüş mesafesinin arttığını açıkladı. Bu durumun balıkçılığı da etkileyebileceğini ifade etti.

YOĞUN AVCILIK TEHLİKESİ

Marmara Denizi’nde hamsi avcılığının yoğunlaştığını ve büyük teknelerin denize yoğun avcılık yapmak için geldiğini belirten Prof. Dr. Sarı, bu durumun gelecekte olumsuz sonuçlara yol açabileceğini dile getirdi.