Marmara Üniversitesi’nden yemek ücretine yüzde 200 zam: ‘Öğrenciler yemek yiyemeyecek’

Yayın tarihi: 14 Ağustos 2023 Pazartesi 2:11 pm - Güncelleme: 14 Ağustos 2023 Pazartesi 6:59 pm

Marmara Üniversitesi 5 lira olan yemek ücretini yüzde 200 zamla 15 liraya çıkarttı. Öğrenciler ulaşım zammı ile yurt ücretlerini hatırlatarak “Çok yüksek, kimse yemek yiyemeyecek” dedi.

Türkiye’de ekonomik kriz her geçen gün derinleşirken, zam haberlerinin ardı arkası da kesilmiyor.

İstanbul’da İBB’nin akaryakıt fiyatlarını gerekçe göstererek yaptığı yüzde 51.5 ulaşım zammın ardından üniversitelerden de öğrencilere zam haberi gelmeye başladı.

Marmara Üniversitesi 5 lira olan yemek ücretini yüzde 200 zam yaparak 15 liraya çıkarttı. Karara öğrencilerden sert tepki geldi. WhatsApp’tan grup kurarak bir araya gelen öğrenciler zammı protesto edeceklerini açıkladı. Yurt ücretleri ile ulaşım zammını hatırlatan öğrenciler bin 250 liralık bursla bunu karşılamayacaklarını belirtti. Bir öğrenci dışarıda fiyatların çok daha pahalı olduğunu belirterek, yemekhanede bu nedenle dakikalarca kuyruk oluştuğunu anlattı.

AKP’li Fatma Şahin grevdeki işçilere patronu övdü

tele1.com.tr’den Bişar Arslan’a konuşan öğrenciler kararla ilgili şu görüşleri dile getirdi:

‘KORKUNÇ BİR KARAR’

Tıp Fakültesi öğrencisi Ş.Ü.: Zamma karşı dayanışma kararı aldık. WhatsApp üzerinde örgütlenerek çözüm bulmaya çalışıyoruz. Zammı çok yüksek buluyoruz. Arkadaşlarımın ve beni karşılayabileceğimizi sanmıyorum. Zamları kayyumun üniversitelileri tanımasının sonucu olarak görüyorum. Üniversitelileri karar süreçlerinden dışlıyorlar. Ücretsiz yemekhaneyi savunuyoruz, bu kadar ekonomik kriz varken 15 lira karşılayabileceğimiz bir rakam değil. Öğrenciler mağdur edecek, korkunç bir karar.

‘KİMSE YEMEK YİYEMEYECEK’ 

Gazetecilik öğrencisi B.A.: Bazen öğlen ve akşam yemekleri aynı oluyor. Dışarısı çok pahalı olduğu için öğrenciler dakikalarca kuyrukta bekliyordu. Şimdi 5 lira 15 liraya çıkardılar. Bence kimse artık yemek yiyemeyecek. Bir de ulaşıma zam yapılmıştı, öğrencileri kimse düşünmüyor.

‘YÜK YİNE ÖĞRENCİLERE BİNDİRİLDİ’

Psikolojik danışmanlık öğrencisi Mustafa Yalçınkaya: Bu yoksulluk döneminde eğitim yine piyasa haline getirildi. Yük yine öğrencilere bindirildi. Yemek ihtiyacı zaten eğitim sisteminin bir parçası olup ücretsiz verilmeli. Üniversitelilerin gündemi uzun süredir yemekhane, ulaşım ve yurt zamları. Genele bakarsak borçlu değil alacaklıyız hem de eğitim her alanında. Eğitim bir sektör haline getirilmemeli, bence asıl önemli nokta bu.

Diyanet’ten Halil Konakçı’ya inceleme

Toz şekerin fiyatına 3 ayda 9 kere zam yapıldı