“Marmara depreme hazır değil, ülkenin felaketi olur”

Yayın tarihi: 5 Nisan 2023 Çarşamba 9:24 am - Güncelleme: 5 Nisan 2023 Çarşamba 9:24 am

TMMOB Mimarlar Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Marmara depremi olursa asrın değil ülkenin felaketi olur. Marmara depreme hazır değil” dedi.

TMMOB Mimarlar Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplantısında konuştu.

Türkiye’de 24 il ve 110 ilçenin diri fay hatları üzerinde yer aldığını, bunların bir kısmında uzun dönemde deprem olma olasılığının olduğunu söyleyen Tüysüz, “Marmara depremi olursa asrın değil ülkenin felaketi olur. Marmara depreme hazır değil” değerlendirmesinde bulundu.

“20 MİLYON TEHLİKE ALTINDA”

İstanbul nüfusunun hala arttığını belirten Tüysüz, geçmişte 10 milyon şimdi ise 20 milyona yakın nüfusun tehlike altında olduğunu öne sürdü.

İstanbul’daki nüfus artışına değinen Tüysüz, “Nüfusun deprem tehlikesi yüksek şehirlere yığılmasını önlememiz lazım. Yerleşim yoğunluğunu azaltmamız lazım. Sanayi ve önemli yapıları, deprem tehlikesi bulunan bölgelerden uzaklaştırmamız, uzaklaşmaları yönünde teşvik etmemiz lazım” diye konuştu.

İstanbul’da yıkılma aşamasında olan, olası bir depremde yıkılma ihtimali olan 90 bin yapıdan bahsedildiğini anlatan Tüysüz, “2000 yılında yapılan çalışmaya göre, İstanbul depreminin 30 yıl içerisinde olma olasılığı yüzde 50 ile yüzde 80 arasında. 30 yıl içinde depremin olmama olasılığı ise yüzde 15 ile yüzde 50 arasında. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı senaryoya göre de depremimin büyüklüğü 7,5” dedi.
işlemişlerdir.”

Başkan Gökhan Yüksel: “Depreme hazırlık noktasında kaybedecek vaktimiz yok”