Dev dalgalar kargo gemisini batırdı! İmralı açıklarında can pazarı. 6 mürettebat kayıp

Yayın tarihi: 15 Şubat 2024 Perşembe 8:37 am - Güncelleme: 15 Şubat 2024 Perşembe 7:43 pm

Marmara Denizi’nde 3 metreyi bulan dalgalar nedeniyle Balıkesir’in ada ilçesi Marmara’dan hareket eden 69 metrelik kargo gemisi İmralı adası yakınlarında battı. Yeri tespit edilen gemide bulunan 6 mürettebatı kurtarma çalışmaları sürüyor.

Balıkesir’ in ada olan ilçesi Marmara’dan ayrılan, kum yüklü olduğu belirtilen ve içinde 6 mürettebatı olan 69 metrelik gemi, İmralı adasının batı yakasında “batıyorum” sinyali verdi. Dalga boyunun 3 metreye ulaştığı Marmara Denizi’nde Bandırma’dan da gelen 3 gemiyle birlikte, batan gemideki 6 kişilik mürettebatı kurtarmak için arama kurtarma çalışması başlatıldı. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Mudanya ‘da kriz merkezi oluşturduklarını, çalışmalarını yakından takip etiklerini söyledi.

MSB YERİNİN TESPİT EDİLDİĞİNİ AÇIKLADI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi: “Marmara Denizi’nde batan BATUHAN-A isimli kargo gemisindeki 6 mürettebatı arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlayan Deniz Kuvvetlerimiz, sonar cihazı ile gemiyi 51 metre derinlikte tespit etti.

Deniz Kuvvetlerimiz, ayrıca arama kurtarma çalışmaları için bir adet Deniz Karakol Uçağı görevlendirdi. İzmit Körfezi’nde bulunan araştırma gemimiz TCG ÇUBUKLU ile Erdek Deniz Üs Komutanlığında görevli mayın avlama gemimiz TCG AYVALIK da bölgeye intikal etti. Su altı ve su üstü arama yeteneklerine sahip olan her iki gemimiz bölgede arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlarken, ilave olarak Karadeniz açıklarındaki arama-kurtarma gemimiz TCG AKIN da destek için bölgeye intikale devam ediyor.

Diğer yandan Deniz Kuvvetlerimize ait bir adet Seahawk helikopteri Çanakkale Deniz Hava Üs Komutanlığında, Hava Kuvvetlerimize ait bir adet AS532 tipi helikopter de bölgeye hareket etmek üzere Eskişehir 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığında hazır bekletiliyor.”

BATIK BULUNDU

Batuhan A isimli gemiye ait olduğu belirtilen deniz tabanındaki bir batığın görseli paylaşıldı.

İSİMLERİ BELLİ OLDU

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası’nın güneybatısında su alarak batan, ‘BATUHAN A’ isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürerken, kayıp mürettebatın isimleri de belli oldu.

Mermer tozu yükünü Gemlik Limanı’na götürmek üzere, dün saat 20.30’da Marmara Adası Badalan Limanı’ndan kalkış yaptığı öğrenilen gemide, kaptan Hasan Mehmet Uyanık (69), başmühendis-makinist Murat Çalışkan (33), usta gemici ve aynı zamanda geminin sahibi olan Murat Altıntaş (51), gemici olarak kayıtlarda yer alan aşçı Zeynep Kılınç (33), makine stajyeri Ahmet Atav (22) ve yağcı olarak görev yapan Doğuşcan Yaylak’ın (24) olduğu öğrenildi.

BATAN GEMİNİN SON GÖRÜNTÜSÜ

1250 ton mermer tozu yüklü kargo gemisinin limandan hareketi öncesinde son görüntülerine ortaya çıktı.

GEMİ MÜRETTEBATININ SON GÖRÜNTÜSÜ

Marmara’da batan 69 metrelik Batuhan A adlı kargo gemisinin mürettebatlarından yağcı olarak görev yapan Doğuşcan Y.’nin sosyal medya üzerinden paylaşılan görüntüsü ortaya çıktı. Doğuşcan Y.’nin yer aldığı görüntülerde Batuhan A gemisinde çalışmasına yardımcı olan acente şirketine teşekkür ettiği görüldü.

SON GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI

Batuhan A adlı kargo gemisinin son görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde gemi kaptanının başka bir gemiyi selamladığı görüldü.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Ulaştırma Bakanlığı tarafından batan kargo gemisiyle ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Marmara Denizi’nde İmralı Adasının güney batısında 59 m. boyundaki 6 mürettebatın bulunduğu Batuhan A isimli kuru yük gemisinden 06.32’de Cospat-Sarsat sitemimizden EPİRB acil durum sinyali alınmıştır.

Bölgeye derhal Sahil Güvenlik Komutanlığı ve KEGM deniz ve hava unsurları yönlendirilmiştir. Bölgedeki gemilere Türk Radyo aracılığı ile çağrılar yapılmaktadır. Saat 07.12 itibarı Batuhan A isimli gemiden alınan AIS sinyali de kesilmiştir.

Batuhan A isimli geminin çağrılara cevap verememesi nedeniyle, Arama Kurtarma Yönetmeliğinin (c) bendine göre “Tehlike safhası” ilan edilmiştir.

Batuhan A isimli gemi son durum: TCSG 313 botu bölgeye ulaşmış olup bölgede gemiye dair bir bulguya rastlanılmamıştır.

Söz konusu gemi, dün akşam saat 20:00 sularında Marmara Adasından Gemlik’e yüklü olarak seyre kalkmıştır.

“İÇİ BOŞ CAN SALI BULUNDU”

Bölgeye intikal eden TCSG 25, TCSG 85, TCSG 313 botları aramalara devam etmektedir. Helikopter hava muhalefetinden dolayı kalkış yapamamıştır. Şu ana kadar yapılan aramalarda içi boş bir can salı bulunmuştur. Arama ve Kurtarma Faaliyetleri tüm ilgili unsurlarca devam etmektedir.”

 

Fırtınanın vurduğu Zonguldak’ta Türk bandıralı gemi battı! 1 ölü 11 kayıp

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, adanın güneybatısında su alan “BATUHAN A” isimli 69 metre boyundaki genel kargo gemisi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait KEGM-6 ve KIYEM-4 hızlı tahlisiye botlarının olay yerine ivedilikle yönlendirildiği kaydedildi.

BURSA VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş yaptığı açıklamada, “Mürettebatın Türk olduğu değerlendiriliyor. Şu an olay yerinde 3 botumuz var ve çalışmalar sürüyor. Mudanya’da kriz merkezi oluşturuldu. Gemi içinde 6 personel olduğunu tahmin ediyoruz. Mürettebatın Türk olduğu değerlendiriliyor.” dedi.

“BÖLGEDE DALGALARIN BOYU 3 METRE”

Geminin battığı bölgede dalgaların boyunun 3 metreye yaklaştığını aktaran Demirtaş, Sahil Güvenlik Komutanlığının Mudanya ilçesindeki yerleşkesinde çalışmaları koordine ettiğini dile getirdi. Demirtaş, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin bölgede çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

SAHİL GÜVENLİK UÇAKLARI DEVREYE GİRDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, arama kurtarma çalışmalarında Sahil Güvenlik Komutanlığı gemilerinin devreye girdiğini açıkladı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ali Yerlikaya, “Bu sabah Marmara Denizi’nde, Bursa Karacabey açıklarında batan Batuhan A isimli gemi için başlatılan arama kurtarma faaliyetlerine @sahilguvkom uçakları da eşlik ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: TELE1