Fırtınanın vurduğu Zonguldak’ta Türk bandıralı gemi battı! 1 ölü 11 kayıp

Yayın tarihi: 19 Kasım 2023 Pazar 9:28 pm - Güncelleme: 20 Kasım 2023 Pazartesi 10:19 am

Tüm yurdu etkisi altına alan kar ve fırtına Zonguldak’ı sert vurdu. Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde şiddetli fırtına nedeniyle liman açığında bekleyen ‘Kafkametler’ isimli kuru yük gemisinden haber alınamıyordu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya geminin battığını ve 12 mürettebatın arandığını duyurdu. Yapılan çalışmalarda 1 denizcinin cansız bedeni bulundu 11 kişinin arama çalışları devam ediyor

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde dün sabah saatlerinden itibaren haber alınamayan ve mendireğe çarparak battığı belirlenen ‘Kafkametler’ adlı kuru yük gemisinin 12 Türk’ten oluşan mürettebat listesi ortaya çıktı. Öte yandan Kafkametler’in liman içinde sürüklenip, karaya oturmaması için açığa giderken mendireğe çarptığı ve iletişimin bu andan sonra koptuğu öğrenildi.

Kent genelinde dün şiddetli yağış ve fırtına hakim olurken, sabah saatlerinde Ereğli Limanı’nda 2 gemi halatı kopunca sürüklendi. İddiaya göre ‘Kafkametler’ adlı Türk bandıralı gemi, liman içinde sürüklenmemesi için açığa hareket ettirildi.

Daha sonra mendireğe çarpan gemi ile irtibat koptu. 12 Türk mürettebatı bulunan gemiye ve personele ulaşılamadı. Olumsuz hava şartları nedeniyle ise mürettebatı arama kurtarma çalışması yapılamadı.

Kafkametler gemisinin mürettebatındaki personelin isimleri şu şekilde:

  • Kaptan Cemal Turan
  • 2’nci Kaptan Hıfzı Tarhan
  • Telsiz Zabiti Berke Çamurtaş
  • Başmühendis Veli Özel
  • 2’nci Makinist Göksel Özel
  • Güverte Ustası Tamer Özer
  • Usta Gemiciler İsmail Kaptan ile Satılmış Uslu
  • Gemici Mustafa Nacar
  • Usta makinist Cüneyt Aygen
  • Yağcı Ömer Hebip
  • Aşçı Metin

ALİ YERLİKAYA: HALEN ULAŞILAMADI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Zonguldak’ın Kdz. Ereğli ilçesini ziyaret ederek, Türkiye genelinde yaşanan şiddetli hava koşulları ve deniz kazaları hakkında son bilgileri paylaştı. Yerlikaya, ilçedeki Kafkametler adlı kuru yük gemisinin mendireğe çarparak battığını ve 12 mürettebata halen ulaşılamadığını açıkladı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Zonguldak Valiliği’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, deniz ve hava şartlarının müdahale imkanı sağlaması durumunda 12 kişilik gemi mürettebatını arama ve kurtarma çalışmalarına ivedilikle başlanacağı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Bugün saat 10.30 sıralarında İzmir Aliağa Limanı’na varmak üzere Karadeniz Ereğli Limanı’ndan hareket eden Türk bayraklı Kafkametler isimli yük gemisiyle iç limandan dış limana çıkış esnasında iletişim kesintisi yaşanmıştır. Olumsuz hava koşulları nedeniyle havadan ve denizden yaklaşma imkanı bulunmadığından bölgede bulunan Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığına bağlı unsurlarca başlatılan izleme çalışmaları devam etmektedir. Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere bölgeye Kocaeli ilimizden polis dalgıç ekibi sevk edilmiş, AFAD arama kurtarma ekiplerimiz de göreve hazır halde bekletilmektedir. Deniz ve hava şartlarının müdahale imkanı vermesiyle birlikte 12 kişilik gemi mürettebatını arama ve kurtarma çalışmaları ivedilikle başlatılacaktır.”

Zonguldak’ta korkutan anlar! Fırtınanın etkisiyle karaya oturan gemi ikiye bölündü

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şu şekilde:

“Bugün saat 10.29’da Türk bayraklı KAFKAMETLER gemisinden AAKKM’ye ulaşan EPiRB sinyali üzerine geminin K. EREĞLİ’de mendirek üzerinde AIS sinyali verdiği görülmüştür. Gemi kaptanının olaydan önce K. Ereğli askeri mendireğine doğru sürüklendiğini rapor ettiği bilgisi alınmıştır.

Gemi ile geçen sürede temas kurma çalışmalarından bir sonuç alınamamış ve gemi personeli ile herhangi bir görüşme sağlanamamıştır. Anılan bölgeye, kötü hava şartlarından ulaşmak ya da yakından görsel temas sağlamak mümkün olmamaktadır.
Hava müsaitliğine göre hava ve deniz unsurları ile arama ve kurtarma faaliyetlerine devam edilecektir.

Temruk Rusya’dan aldığı 1542 ton feerosilikon yükünü Aliağa’ya getirmek üzere sefere çıkan gemide 12 personel bulunmaktadır”

EREĞLİ AÇIKLARINDAKİ GEMİ VE 12 KİŞİLİK MÜRETTEBATA ULAŞILAMIYOR

AFAD’dan ulaşılamayan gemiyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Bugün Zonguldak ilimizde yaşanan olumsuz hava ve deniz koşullarına bağlı olarak bölgede aşırı yağış ve fırtına meydana gelmiştir. Olumsuz meteoroloji durumundan 3 gemi etkilenmiştir. Ereğli’de iki geminin karaya oturduğu ihbarı üzerine AFAD, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edilmiş; arama kurtarma çalışmalarına süratle başlatılmıştır. Ekipler tarafından yürütülen yoğun arama kurtarma çalışmaları sonucunda; Birinci gemide 12, ikinci gemide 13 olmak üzere; toplam 25 mürettebat kurtarılmıştır. İçerisinde 12 mürettebat bulunan ve irtibat kesilen bir kargo gemisi ile ilgili çalışmalar aralıksız devam etmektedir. AFAD Başkanımız Vali Sn. Okay Memiş çalışmaları yerinde koordine etmek üzere bölgeye intikal etmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.” denildi.

Kar çilesi başladı! Kuzey Marmara Otoyolu kapandı araçlar mahsur

Kaynak: TELE1