Manavgat’ta orman yangını | Üç yurttaş hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2021 Perşembe 8:26 am - Güncelleme: 18 Ağustos 2022 Perşembe 10:03 am

Antalya’nın Manavgat ilçesinde dün başlayan yangına müdahale sürüyor. Manavgat merkeze 30 kilometre uzaklıkta başlayan yangın, gece boyunca hızla ilerledi. İlçe merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Ulukapı Sülek Mahallesi de boşaltıldı. Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada yangın nedeniyle üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Manavgat’ın Yeniköy mahallesinde başlayan ve büyüyerek 4 farklı noktada gün boyu ilerleyen yangına müdahale devam ediyor. Gece boyunca esen şiddetli poyraz nedeniyle alevler Ulukapı Sülek Mahallesin’e kadar geldi. Yangının ilk çıktığı noktaya 25, Manavgat merkeze ise 4 kilometre uzaklıktaki mahalle jandarma ekipleri tarafından boşaltıldı. Alevlerin ortasında kalan evlerdeki vatandaşı jandarma ekipleri siren çalarak uyarıp tahliye etti. Bazı çiftçiler küçükbaş hayvanlarını sürü halinde önüne alarak mahalleden kaçtı.

Bir orman yangını da Kütahya’da!

3 YURTTAŞ HAYATINI KAYBETTİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manavgat’ta çıkan yangında bir yurttaşın hayatını kaybettiğini ve Oymapınar Barajı’nda 10 kişi mahsur kaldığını belirtti. Hayatını kaybedenlerden 2’sinin isminin Osman Gardaş ve Şehri Gardaş olduğu bildirildi.

AFAD tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

“3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122 vatandaşımız etkilenmiştir. 58 vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir”

Pakdemirli’nin açıklamaları şöyle:

Maalesef bir kaybımız var. Antalya Akseki’de 82 yaşındaki bir vatandaşımız vefat etmiştir. Başımız sağ olsun.
Buradan sizler vasıtasıyla yangın bölgelerindeki vatandaşlarımıza tekrar sesleniyorum. Uyarıları mutlaka dikkate alsınlar. Uyarıları boşa yapmıyoruz. Elbette malımız önemli ama hiçbir şey canımızdan önemli değil.

Evinde yalnız kalan amcamız maalesef vefat etmiş durumda. Lütfen anonslara ve bu konudaki çağrılara mutlaka uymamız gerekir diye düşünüyorum.

OYMAPINAR BARAJI’NDA MAHSUR KALANLAR KURTARILDI

Begümhan Aydoğan’ın sunduğu Haber 10 programının bugünkü konuğu Oymapınar’da mahsur kalan Mehmet Enhoş isimli yurttaş oldu. Yaklaşık 8-9 saat süresince mahsur kalan yurttaş yaşadıklarını şöyle anlattı: “Biz kendimizi kurtarmak için tekneye attık, yani arabalarımız patladı biz hemen tekneye bindik, teknedeyken de fırtına vardı; hava muhalefeti çok kötüydü. Biz orada yardım istedik 15 kişiydik 2 ve 6 yaşında 2 çocuk vardı yanımızda. 5-6 saat teknenin üzerinde kaldık, aradık yardım istedik bize yardım edeceklerini söylediler. Bu sırada sabah oldu, benim artık sesim bile gitti sabah kadar yoğun bir dumana maruz kaldık şu an hastaneye geçiyoruz. Şu an kurtarıldık, dün akşam saat 12.00’de mahsur kaldık ve şu an kurtarıldık hastaneye sevkediliyoruz, yollar açılınca kurtarıldık. Allah yardım etsin herkese.” Yangının farklı noktalardan çıktığını hatırlatan Enhoş, “Bir anda bu kadar yangın çıkması normal mi? İnsan altında farklı şeyler olduğunu düşünüyor şu an rüzgarda çok var” dedi.

“RÜZGAR ŞİDDETİNİ ARTIRDI”

TELE1’de yayınlanan Murat Taylan’ın sunduğu Gün Başlıyor programına katılan CHP Manavgat İl Başkanı Aliye Coşar, yangının son durumunu aktardı. Coşar, rüzgarın hala çok etkili estiğini söyledi.

Coşar şu bilgileri verdi:

“Bütün mahallenin her yerinde yangın var. Yangın o kadar büyük ve daha geniş bir alana yayılma ihtimali var çünkü rüzgar şiddetini artırdı”

“YANGININ ORGANİZE KUNDAKLAMA OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR”

İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, TELE1’de Begümhan Aydoğan’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk oldu. Bahşi, durumun gittikçe kötüye gittiğini söyledi. “Yeterli bir müdahale yok, devlet hala yok” diyen Bahşi şunları söyledi:

“Vatandaşlar büyük bir acı ve çaresizlik içinde, devletten yardım bekliyorlar. can kaybı konusunda net bilgi yok. Manavgat’ta birkaç vefat olduğu söyleniyor. çaresizlik diz boyu. Birkaç mahalleyi gezdim ve buralarda yangın çok yoğundu. Manavgat diye bir yer yok oluyor. devlet bu kadar aciz olmamalı. Bakanlar gelmesinler, kamera karşısında poz veriyorlar. Yangının 4 ana bölgeden başladığı söyleniyor. Organize bir şekilde kundaklama olduğu düşündürtüyor. Antalya’da sarı alanlar olarak anılan bir yasa çıktı. Bu yasa orman alanlarının talan edilmesine de yol açtı. İnsanlar çaresiz maalesef umut da yok. Sahada uçak yok. Her yerden teyit ettirdim. Bir kısmı 2 uçak var diyor bir kısmı 2 helikopter var diyor. Kıbrıs’a 11 uçakla saray müjdesi vermeye gitmediler mi? Yazıktır”

 

“MANAVGAT MERKEZE 4 KİLOMETRE”

Manavgat merkeze yaklaşan alevler nedeniyle gökyüzü de kızıla döndü. Otomobilleriyle alevlerden kaçan vatandaş, mahalle girişinde Manavgat merkeze yakın bir noktada bekletiliyor. Gözyaşıyla yanan evlerini uzaktan izleyen mahalle sakinleri ise Manavgat merkezin alevlere teslim olmasına çok az kaldığını söyledi. Turizm çalışanı Hasan Ünal, yangının gece saatlerinden itibaren hızla Manavgat merkeze doğru ilerlemeye başladığını söyledi. Yangının ilk çıktığı nokta olan Yeniköy mahallesine 25 kilometre uzaklıktaki Ulukapı Sülek Mahallesi’nde oturan Ünal, “Çocuklarımı ve eşimi aracıma aldım. Tüm mahalleleri dolaştım. İnsanları uyardım. İshak Saidi bölgesinde yangının olduğunu söyledim. Kimse beni dinlemedi. Kornaya bastım ama kimse kalkmadı. Kalksalardı herkes bir yerden tankerle su sıksaydı yangın bu kadar ilerlemezdi. Burası Manavgat merkeze 4 kilometre uzaklıkta. Yarım saate merkeze iner” dedi.

Manavgat yangınından kareler

“CANIMIZI ZOR KURTARDIK”

Yangının başladığı yerle Ulukapı Sülek Mahallesi arasında 25 kilometrelik mesafe ve bir ırmağın geçtiğini anlatan Mustafa Ay, “Buraya gelen yangın sanırım Akseki tarafından geldi” dedi.

Ahırdaki hayvanlarını son anda kurtardığını gözyaşlarıyla ifade eden Galip Kara, “Evden kaçtım ben. Ahırdaki hayvanlarımı salıverdim. Eşimi ve çocuklarımı alıp kaçtım. Canımızı zor kurtardık. En son tepeden baktığımda mahalle komple yanıyordu. Yangın Manavgat merkeze geliyor” diye konuştu.

Geceyi ayakta ve uykusuz geçirdiğini gözyaşlarıyla anlatan Ayşe Güven, evine alevlerin henüz ulaşmadığını ancak ulaşacağı korkusu yaşadığını sözlerine ekledi. Yangın nedeniyle daha önce boşaltılan Çolaklı, Evrenseki, Yeniköy, Kalemler mahallelerinde birçok eve hasar görmüştü.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangını, bölgedeki yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yanı sıra hayvanların barındığı noktalara da yayıldı. Bölgeyi tamamen duman kaplarken, yangın söndürme uçağı ve helikopterin yanı sıra Orman İşletme Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye ekipleri tarafından alevlere müdahale ediliyor.

Manavgat’ta etkili olan yangın, meteoroloji uydusu tarafından böyle görüntülendi:

 

AKSEKİ İLÇESİNDE YANGIN

Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi’nde orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın Manavgat ilçesi Oymapınar Barajı çevresine kadar geldi. Yangın nedeniyle Akseki’nin Kepezbeleni Mahallesi ile Manavgat ilçesine bağlı Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi ve Ulukapı Mahalleri’ndeki bazı evler boşaltıldı. Ekipler, yangını kontrol altına almak için müdahalesini sürdürüyor.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı, ilçede 4 farklı noktada meydana gelen yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Manavgat ilçesinde 28/07/2021 günü öğle saatlerinde ilçenin farklı noktalarında başlayan orman yangınlarının yerleşim yerlerine sıçraması, bazı evlerin zarar görmesi ve birçok vatandaşımızın yaralanması üzerine Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığımızca olayın tüm yönleriyle araştırılması amacıyla derhal soruşturma işlemlerine başlanılmıştır. Başsavcılığımızın talimatı ile orman yangınlarının başladığı ve güzergahındaki yerlerle ilgili kamera görüntülerinin tespiti ile diğer delillerin araştırılmasına devam edilmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle devam etmektedir.”

KALEMLER KÖYÜ KÜL OLDU

Yangın tüm Manavgat’ı sararken, Kalemle Köyü’nde yangın etkili oldu. Yangına teslim olan köyde büyük maddi hasar oluştu. Alınan bilgilere göre bölgede can kaybı yok.

BÖYLE ACI MI OLUR ALLAH’IM?

Kalemler Mahallesinde yanan evini görmeye gelen bir kadın, içeride hala yanan ve dumanı tüten evinin durumunu telefonla bir tanıdığına anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Talihsiz kadın gözyaşları içinde, “Böyle iş mi olur Allah’ım? Böyle acı mı olur Allahım? Daha yanıyor, kalmamış bir şey, ne yapacağız? Hiçbir şeyimiz kalmadı. Nerede kalacağız? Nerede kalacağız? Dayanılır mı buna? Yavrumun çeyizleri, ciğerlerimin çeyizleri yandı” dedi.

Adı öğrenilemeyen kadın ve bir akrabası hayvanlarını bile kurtaramadıklarını, bir ağaçta bağlı durumda olan köpek ve inekle ahırda bulunan keçilerinin de yandığını gazetecilere gösterdi.

Kalemler Mahallesinde birçok ev yangın nedeniyle tamamen kullanılamaz hale gelirken, birçok evin tarihi taş ev olduğu görüldü.

 

“Allah’ım? Nerede kalacağız? Dayanılır mı buna?”