Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Malatya’da meydana gelen depremler sonrası sosyal medya hesabından önemli açıklamalar yaptı. Bektaş, Türkiye’nin jeolojik yapısı ve levha hareketleriyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

TGC: Basın özgürlüğü açısından karanlık bir tablo ile karşılıyoruz TGC: Basın özgürlüğü açısından karanlık bir tablo ile karşılıyoruz

TÜRKİYE'NİN JEODİNAMİK YAPISI

Bektaş’a göre, Türkiye kuzey-güney doğrultusunda sıkışıyor. Bu sıkışma, en büyük deformasyonu Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ve Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) boyunca oluşturuyor. Anadolu Bloğu ise bu levha sınırlarının arasında bulunuyor ve nispeten daha az deformasyona uğruyor. Ancak, bu durumun riskleri tamamen ortadan kaldırmadığına dikkat çekiliyor.

Gd Twks X Wo A A Z L B K

LEVHA SINIRI VE LEVHA İÇİ DEPREMSELLİK

Bektaş, levha sınırı faylarının deformasyon süreci ve depremsellik periyotlarının 100 ile 1000 yıl arasında değiştiğini ifade etti. Buna karşın, levha içi fayların depremsellik periyodu 1000 ile 10.000 yıl arasında değişiyor. Bu, levha sınırı faylarının daha sık ve yıkıcı depremler üretebileceğini ortaya koyuyor.

SON 100 YILIN VERİLERİ RİSKİ KANITLIYOR

Son yüzyılın aletsel verilerine bakıldığında, depremsellik haritasının bu teoriyi doğruladığını belirten Bektaş, Malatya ve Adana’nın, bu fay hatlarına uyum sağlama sürecinde ciddi bir tehlike altında olduğunu vurguladı. Türkiye’nin jeolojik yapısı gereği, bu bölgelerdeki hareketliliğin büyük bir dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ