İngiltere merkezli ilaç şirketi AstraZeneca, Yüksek Mahkeme'de Covid-19 aşısının 'nadir ancak tehlikeli yan etkileri olduğunu' kabul etti. Şirket, aşıyı küresel çapta geri çekme kararı aldı.
Yüksek Mahkeme'de görülen bir davada, İngiliz-İsveçli ilaç üreticisi AstraZeneca 50'den fazla mağdur ve yakınları tarafından dava edildi. İngiliz The Daily Telegraph gazetesinin bildirdiğine göre AstraZeneca, mahkeme kayıtlarında COVID-19 aşısının 'nadir ancak tehlikeli yan etkileri olduğunu' kabul ederek, aşıyı küresel çapta geri çekme kararı aldı.
Haberde, şirketin "pazarlama iznini" geri çekmesinin ardından aşının artık Avrupa Birliği'nde kullanılamayacağı belirtildi. Aşının geri çekilmesine ilişkin başvurunun 5 Mart'ta yapıldığı ve 7 Mayıs'ta yürürlüğe girdiği belirtilen haberde, önümüzdeki aylarda İngiltere ve Vaxzevria olarak bilinen aşıyı onaylayan diğer ülkelerde de benzer başvuruların yapılacağı ifade edildi.
AstraZeneca, konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi ve resmi bir açıklama yapmadı.
Geri çekme kararı, Boris Johnson tarafından "İngiliz bilimi için bir zafer" olarak müjdelenen ve 'altı milyondan fazla hayat kurtardığı' belirtilen aşının kullanımını sona erdiriyor. AstraZeneca, aşının artık üretilmediği ve tedarik edilmediğini, yerini yeni varyantlarla mücadele eden güncellenmiş aşıların aldığını belirtiyor.
[caption id="attachment_1061441" align="aligncenter" width="690"]
Mahkemede hatasını kabul etti Covid-19 aşısını geri çekti[/caption]
Vaxzevria aşısı, son aylarda kan pıhtılaşmasına ve düşük kan trombosit sayısına neden olan çok nadir bir yan etki nedeniyle incelemeye alınmıştı.
Gazeteye göre AstraZeneca, Şubat ayında mahkemeye sunduğu mahkeme belgelerinde aşının "çok nadir durumlarda TTS'ye neden olabileceğini" kabul etti. Açılımı Trombositopeni Sendromlu Tromboz olan TTS, Birleşik Krallık'ta en az 81 ölüm ve yüzlerce ciddi yaralanmayla ilişkilendirilmiş durumda.
https://tele1.com.tr/ingiliz-basininda-korkutan-haber-covid-19-benzeri-bir-salgin-yakin-1033540/