Mahkeme reji odalarına kameralı takip sistemi kuran TRT’yi haksız buldu: Özel hayata müdahale

Yayın tarihi: 6 Ocak 2024 Cumartesi 1:36 pm - Güncelleme: 6 Ocak 2024 Cumartesi 1:36 pm

Mahkeme, TRT Genel Müdürlüğü’nün Ankara’daki stüdyoların reji bölümlerine kurulan kameralı takip sistemine “Çalışanlar sürekli izleniyor, özel hayata müdahale” itirazını haklı buldu.

TRT Genel Müdürlüğü, Ankara Oran’daki stüdyoların reji bölümlerine kameralı takip sistemi kurdu.

Haber Sen, 10 Ocak 2023’te; kameraların kaldırılması için idareye başvurdu. TRT yönetimi, 10 Şubat 2023’te sendikanın başvurusunu reddetti.

‘ÇALIŞANLAR MESAİ SAATİNDE SÜREKLİ İZLENİYOR’

Haber Sen, bunun üzerine, işlemin iptali için idare mahkemesine dava açtı. Sendika, iptal başvurusunda; “kameralarla çalışanların özel hayatına müdahale edildiğini, yayın denetiminin başka yollarla yapılmasının da mümkün olduğunu, çalışanların mesai saatlerinde sürekli izlendiğini” belirtti.

TRT’DEN ‘CANLI YAYIN KAZALARINI ÖNLEME’ SAVUNMASI

TRT ise mahkemeye gönderdiği savunmasında, “Teçhizatın yüksek maliyetli olması nedeniyle korunmasının amaçlandığını, çalışanların kameranın açısında olmadığını, kameraların 360 derece ve ses kayıt özelliğinin kullanılmadığını, video kayıt alındığına ilişkin uyarı levhalarının asıldığını” belirtti.

MAHKEME TRT’Yİ HAKSIZ BULDU KARARI İPTAL ETTİ

Ankara 14. İdare Mahkemesi, Haber Sen’in TRT rejilerindeki kameralı takip sisteminin kaldırılmasını talebini 29 Kasım 2023’te karara bağladı. Mahkeme, sendikanın kameraların kaldırılması talebinin reddi yönündeki TRT kararını iptal etti.

‘ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL EDİCİ NİTELİKTE’

Kararda, “Özel hayat kavramı ile korunan hukuki değer kişisel bağımsızlıktır… Suça yönelik kuvvetli şüphe halinde bile en son çare olarak ses ve görüntü kaydına başvurulması gerekir. Kamu düzeni ve güvenlik amacını aşan uygulamanın kamusal alanda da olsa ‘özel hayatın gizliliği’ni ihlal edici nitelikte olduğu, toplanan görüntülerin ileride başka bir şekilde kullanılamayacağına dair bir güvencenin mevcut olmaması nedeniyle dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” değerlendirmesi yapıldı. (ANKA)

Mahkeme reji odalarına kameralı takip sistemi kuran TRT’yi haksız buldu

Eski TRT sunucusu Serdar Tuncer Menzil için para istedi

Kaynak: ANKA