Mahkeme AYM’nin Can Atalay kararına uymadı! Heyet adaleti Yargıtay’a pasladı

Yayın tarihi: 30 Ekim 2023 Pazartesi 9:17 pm - Güncelleme: 31 Ekim 2023 Salı 12:30 pm

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararı verdiği TİP Milletvekili Can Atalay için adliyede adalet nöbet tutan avukatlar, kalem ile görüşmek isteyince tansiyon yükseldi. Milletvekilleri, avukatlar ile güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı.  Kararın görüşüleceği 13. Ağır Ceza Mahkmesi AYM kararını Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderdi.

AYM’nin hakkında “hak ihlali” kararı verdiği Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, hala tahliye edilmedi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM’nin Atalay kararını görüşmesi beklenirken heyet adliyeden ayrıldı. Avukatlar ise Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde adalet nöbeti başlattı. 13. Ağır Ceza Mahkmesi AYM kararını uygulamadı. Heyet AYM kararını Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderdi.

HEYETTEN BİRİ İZİNLİ, BİRİ RAPORLU

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Atalay dosyasını görüşmesi beklenirken, Atalay’ın avukatları mahkeme heyetine dosyayı sordu. Mahkeme heyetinden bir kişinin raporlu, bir kişinin ise izinli olduğu belirtildi. Ayrıca heyet Başkanının Atalay dosyasını, geçici üyelerle değerlendirebileceklerini ifade ettiği söylendi.

Çağlayan’da Can Atalay nöbeti: Karar çıkana kadar beklemeye devam edeceğiz

VEKİLLERE ENGEL

Avukatlar, TİP milletvekilleri ve yurttaşlar Atalay dosyasını öğrenmek için kaleme gitti. Ancak kişi kotası ve avukat olma zorunluluğuna TİP milletvekilleri ve avukatlar tepki gösterdi. Milletvekili ve yurttaşların kaleme girmek istemesi üzerine güvenlik görevlileri engel oldu ve arbede yaşandı. Milletvekili Sera Kadıgil, “AYM kararlarını uygulayın, Saray’ın uşaklığını yapıyorsunuz” dedi.

HEYET VE KALEM ADLİYEDEN AYRILDI

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, mahkemenin kalemi ile görüştü. Heyetin Atalay hakkında görüşmesinin devam ettiği belirtildi. Ancak bir süre sonra heyet ve kalemin gittiği açıklandı.

YARGITAY’A PASLADI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı doğrultusunda bir karar vermeyerek dosyayı Yargıtay’a 3. Ceza Dairesine gönderdi

“KARŞIMIZA ÖZEL GÜVENLİĞİ DİKİYORLAR”

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Atalay’ın avukatları ve milletvekilleri adliye önünde bir basın açıklaması yaptı. Burada konuşan Erkan Baş, “Maalesef bugün de bu memlekette hukukun, adaletin yargının gerektirdiği kararın alınamadığı bir akşamdayız. Bir grup yurttaş bir grup seçmen bir mahkemenin önünde toplanmışız o ülkedeki en üst mahkemenin verdiği kararın bir an önce hayata geçirilmesi için mücadele etmek durumunda kalıyoruz. Hangi aşamadayız? Ne oluyor? Mahkeme toplandı mı? Bir karar verdi mi vermedi mi? Ne zaman toplanacak? Bu kararı ne zaman verecek? Çok basit sorulara yanıt bulmak için kalemle görüşme talebinde bulunuyoruz. Karşımıza özel güvenliği dikiyorlar. Karşımıza Kolluk kuvvetlerini dikiyorlar ve görüşme yapmamızın bile önüne geçmeye çalışıyor” dedi.

“BUGÜN KAÇARSANIZ YARIN GELİRSİNİZ”

Baş sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Günler geçiyor, bu hak ihlali, katmerlenmiş biçimde devam ediyor. Anayasa mahkemesi tarafından hak ihlaline uğradığı tescil edilmiş bir milletvekilinin görevini yapması engellenmektedir. Mahkeme talimat beklemektedir. Can Atalay’ın Gezi tutsaklarının ve birçok arkadaşımızın aslında saray tarafından esir alınmış olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Sürekli bizden kaçan bir heyetle karşı karşıyayız. Biz hukuksuzlukların normalleşmesine izin vermeyeceğiz. Bu karar çıkana kadar burada olacağız. Bugün kaçarsınız yarın gelirsiniz. Ancak biz yine burada olacağız.”

“MAHKEME KARARI TANIMAMIŞ”

Mahkemenin karar metninde yalnızca Mahkemenin AYM kararını tanımadığını söyleyen İsmail Saymaz, “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay ile ilgili kararını üst yazıyla Yargıtay’a göndermiş. Ayrıca bir mahkeme kararı alınmamış. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi kararını tanımadığını ilan ediyor.” ifadelerini kullandı.

 

‘TARİH’ YANLIŞ YAZILMIŞ

Mahkemenin kararında tarihin 13 Ekim olarak yazıldığı ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı ise 25 Ekim verilmişti.

BAŞ VE KADIGİL SOSYAL MEDYADAN DA TEPKİ GÖSTERDİ

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve TİP Milletvekili Sera Kadıgil Twitter’dan da karara tepki gösterdi. Baş paylaşımında, “Yerel mahkemenin AYM’nin açık ve kesin kararını tanımamış olması ile birlikte mesele yeni bir boyut almıştır. An itibariyle yargıdaki “paralel yapı” bütün açıklığıyla gün yüzüne çıkmıştır! Saray yargısına teslim olmadık “paralel yargı”ya da teslim olmayacağız” ifadelerini kullandı.

Kadıgil ise karara tepki gsöterdiği paylaşımında şunları söyledi:

“Ben AYM kararına uymuyorum demek, bu ülkede yürürlükte bir anayasa yok demektir. Bunu sadece bize değil, tüm dünya kamuoyuna ilan etmektir. Biz 100. yılında(!) Türkiye’yi yüksek mahkemelerin de hukukun da Anayasa’nın da çöpe atıldığı bir muz cumhuriyetine çevirdik diye, malumun dünya aleme ilanıdır”