Mağarada mahsur kalan ABD’li dağcı 9 gün sonra kurtarıldı

Yayın tarihi: 12 Eylül 2023 Salı 1:47 am - Güncelleme: 12 Eylül 2023 Salı 2:01 am

1276 metre derinlikteki Morca Mağarası’nda rahatsızlanıp mahsur kalan ABD’li araştırmacı Dickey kurtarıldı. Dickey, sedyeyle taşınarak çıkarıldığı mağaradan helikopterle hastaneye sevk edildi.

Mersin’in Anamur ilçesinde, keşif için indiği Morca Mağarası’nda rahatsızlanan ABD’li araştırmacı Mark Dickey için 8 ülkeden 196 personelle başlatılan tahliye çalışması başarıya ulaştı.

Sedyeyle ile adım adım taşınan ve gece yarısı mağaradan çıkarılan 40 yaşındaki Dickey, bölgede bekletilen sağlık ekibinin ilk muayenesi sonrası helikopterle Mersin Şehir Hastanesi’ne sevk edildi.

Anadolu Speoloji Grubu Derneği’nin (ASPEG) organizasyonunda Anamur ilçesi Sugözü Mahallesi’ndeki Morca Mağarası’nda yeni bir geçit bulmak ve haritasını çıkarmak için keşif gezisine katılan 4 ABD, 4 Türkiye, 4 Romanya ve 1 Macaristan vatandaşından oluşan ekibe liderlik yapan profesyonel mağaracı Mark Dickey, 3 Eylül’de 1200 metre derinlikte midesinden rahatsızlandı.

ABD’li dağcı için son 180 metre! Kendi çabasıyla geçecek

MAĞARADA MÜDAHALE

Dickey’in ekip arkadaşları yetkililerden yardım istedi. Çağrısı üzerine bölgeye AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri sevk edildi. Bölgeye Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan, Polonya ve Macaristan’dan da kurtarma ekipleri gönderildi. ABD Ulusal Mağara Kurtarma Komisyonu’nun deneyimli eğitmeni olan Dickey’e 4 Eylül’de doktorların da aralarında olduğu ilk ekip ulaştı. 1040 metre derinlikte tedavisine başlanan Dickey’e, 4 ünite kan verildi. Uygulanan tedaviye olumlu yanıt veren Dickey, ayağa kalktı.

AFAD, AKUT ve UMKE ile yurt dışından gelen 196 kişilik profesyonel kurtarma ekibi, Toros Dağı’nın 2 bin 100 metre yüksekliğindeki mağara girişine kamp kurdu. Dickey’in mağaradan çıkartılabilmesi için hazırlıklar yapıldı.

Mersin’ de Mağara’da mide kanaması geçiren ABD’li dağcı 700 metredeki ilk kampa getirildi

ADIM ADIM ÇIKARTILDI

Hazırlıklarını tamamlayan kurtarma ekibinde yer alan Bulgar ekibi, Dickey ile ilk teması sağladı. Kan verilip serum bağlanan Dickey için kurtarma operasyonu, doktorların da onayı ile 9 Eylül’de başladı. 7 ayrı bölümünde kamp kurulan mağarada sedye ile adım adım taşınan Mark Dickey, bu gece yarısı mağaradan çıkarıldı. Bölgede bekleyen sağlık ekibi tarafından muayene edilen Dickey, helikopter ile Mersin Şehir Hastanesi’ne götürüldü.