Lübnan Hizbullahı’ndan açık tehdit: Kimse durduramaz

Yayın tarihi: 9 Kasım 2023 Perşembe 10:43 am - Güncelleme: 9 Kasım 2023 Perşembe 10:43 am

Lübnan Hizbullahı’nın iki numaralı ismi Şeyh Naim Kasım, İsrail Hamas savaşının bölgesel savaş riskine değindi. Kasım, bölgede çok ciddi ve çok tehlikeli gelişmeler yaşanabileceğini ve bunun yansımalarını kimsenin durduramayacağını söyledi.

Lübnan Hizbullahı’nın iki numaralı ismi olan Şeyh Naim Kasım, İsrail’in Gazze’de sivilleri öldürmesinin Orta Doğu’da daha geniş çaplı bir savaş riski barındırdığını, İsrail’le olası bir savaşın bedelini ödemeye hazır olduklarını söyledi.

Kasım BBC’ye yaptığı açıklamada “bölgede çok ciddi ve çok tehlikeli gelişmeler yaşanabileceğini ve bunun yansımalarını kimsenin durduramayacağını” söyledi.

BBC’den Orla Guerin’e konuşan Kasım, Hamas’ın 7 Ekim saldırısını bir “direniş operasyonu” olarak değerlendirdi ve işgalin sonucu olduğunu kaydetti. Kasım, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının şiddetlenmesi halinde savaşın bölgeye yayılma riski olduğunu savundu.

Lübnan Hizbullahı: Her sivil ölümüne misliyle karşılık vereceğiz

“BU TEHLİKE GERÇEK”

Guerin’in “Bu tehdit ne kadar yakın?” sorusuna Kasım, “Bu tehlike çok gerçek. İsrail’in bu şekilde kadın ve çocukları öldürmeye devam etmesinin bölgeyi tehlike altına sokmaması olası mı?” yanıtını verdi.

Kasım, Hizbullah’ın bedel ödemeye hazır olduğunu savundu ve asıl sorunun “İsrail’in bedel ödemeye hazır olup olmaması?” olduğunu söyledi. Kasım, çatışmanın bölgeye yayılması durumunda bunun sonuçlarını kimsenin durduramayacağını da söyledi.

Lübnan’da olası bir savaşa hiç destek olmadığı hatırlatıldığında, Kasım şu yanıtı verdi: “Lübnan halkının savaştan korkmak hakkıdır. Bu normaldir. Savaşı kim sever? Ama bu savaşı kim başlattı, biz mi, İsrail mi? Mühim olan İsrail’in Gazze’ye saldırıyı başlatmış olmasıdır.” İsrail’i Gazze’ye “alçakça” saldırı başlatmakla suçlayan Kasım, 7 Ekim saldırısının hatırlatılması üzerine bu saldırının “kaçınılmaz” olduğunu öne sürdü.

Hizbullah’ın iki numaralı lideri, İran’ın “desteğini ve maddi yardımını” aldıklarını kabul etti ancak emirleri Tahran’ın verdiği iddiasını reddetti.