Kureyşi operasyonunun perde arkası ortaya çıktı! ‘Çatıda banyo keyfi yakalattı’

Yayın tarihi: 11 Şubat 2022 Cuma 9:42 am - Güncelleme: 11 Şubat 2022 Cuma 11:51 am

ABD ordusu Türkiye-Suriye sınırına düzenlenen askeri operasyon ile IŞİD’in yeni lideri olarak bilinen Kureyşi’yi öldürdü. ABD medyası, bu operasyonun perde arkasını yazdı. Yazıda Kureyşi’nin bir evin çatısında banyo yaparken tespit edildiği ve operasyon başlatıldığı belirtildi.

IŞİD’in yeni lideri Kureyşi’ye yönelik şafak baskını sonrasında ölmesi geçen haftalarda uluslararası kamuoyunun gündemine oturdu… Bir bomba kullanarak kendini öldüren ve sivillerin ölmesine sebep olan Kureyşi’nin nasıl tespit edildiği ve operasyonun gidişatı ile ilgili yeni bilgileri ise ABD’nin önemli gazetelerinden Washington Post ve New York Times yazdı.

Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’nin 2015 yılında bir bacağını kaybettiğini söyleyen üst düzey bir ABD’li yetkili, “İki yıllık aramanın sonunda hem sahadaki istihbarat hem de İHA (insansız hava aracı/drone) aracılığıyla bir binaya kadar onu tespit etti” açıklamasını yaptı. Drone görüntülerinde sağ bacağı olmayan sakallı bir adamın evin çatısında banyo yaptığı görülürken, Washington yönetiminin bu binaya odaklandığı kaydedildi.

3 katlı binaya giriş çıkışta yoğun bir trafik olduğunu gözlemleyen ABD ordusunun ise operasyonu aslında Eylül ayında yapmayı planladığını fakat bunun bazı şartlar sebebiyle ertelendiği de kayıtlara geçti.

Bağdadi’nin halefi de öldürüldü

AY IŞIĞI DETAYI OPERASYONU GECİKTİRDİ

Delta Force Komandoları’nın düzenlediği operasyonun çok kez tatbikat yaptığı kaydedilirken, Biden’ın ise Aralık ayının sonunda operasyona yeşil ışık yaktığı duyuruldu. Fakat Suriye’nin kuzeybatısındaki olumsuz hava şartları ve operasyonu ay ışığının olmadığı bir gecede yapma fikri, operasyonun 2 Şubat’a kadar sarkmasına sebep oldu.

2019 yılının Ekim ayında IŞİD’in önceki lideri Bağdadi’ye yönelik operasyona benzer bir saldırının gerçekleştiği kaydedilirken, Biden’ın Kureyşi’yi canlı ele geçirmek istediği de duyuruldu.

TÜRKİYE’YE SON DAKİKADA HABER VERİLDİ

New York Times’ta yayınlanan kapsamlı makalede ise, ABD’li yetkililerin Türkiye’ye bu operasyon ile ilgili son dakikada haber verdiği de kaydedildi.

Gazetedeki haberde, “ABD helikopterleri Suriye Demokratik Güçleri’nin bölgedeki bir merkezlerinden kalkış yaptı. Gece vakti ilerlerken birçok noktada yakıt ikmali yapıldı. ABD’li yetkililer bölgede askeri olan İsrail, Türkiye ve Rusya’yı saldırıdan kısa bir süre önce yanlışlıkla herhangi bir temas yaşanmaması için haber verdiklerini aktardı” denildi.