Kurban kesecekler dikkat! Cezalar belli oldu

Yayın tarihi: 11 Mayıs 2024 Cumartesi 11:58 am - Güncelleme: 11 Mayıs 2024 Cumartesi 12:02 pm

Haber: Haber Merkezi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre kurban satış ve kesimine ilişkin kurallar belirlendi. Kurallara uymayanlara uygulanacak cezalar da belli oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca hazırlanan 2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda 16 Haziran’da başlayacak Kurban Bayramı için uygulanacak olan kurallar ve cezalar belli oldu. Şehirlerde kurban satış ve kesim yerleri tesis edecek, kesimler sırasında gerekli tedbirleri alacak.

Umuma açık alanlarda, parklar, bahçeler, caddeler, sokaklar ve bina önlerinde kurban satışı ve kesimi gibi faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunan ve gerekli önlemleri almayan kişilere Çevre Kanunu’nun 20. maddesi gereğince 4 bin 810 TL idari para cezası uygulanacak. Geçen sene ceza miktarı 3 bin 36 TL idi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ‘altı koruma’ sorusunu duymazdan geldi

KURALLARA UYMAYANA PARA CEZASI

Kurban kesimi için belirlenen yerlerde yasal düzenlemelere uymayan ve kurban atıklarını toprağa vermeden önce gerekli önlemleri almayan tesislere ise Çevre Kanunu’nun 20. maddesinin (j) bendi uyarınca toplu kesimler için  464 bin 585 TL, konutlarda ise 11 bin 540 TL idari para cezası verilecek. Geçtiğimiz sene bu ceza miktarları toplu kesimler için 293 bin 188 TL, konut için ise 7 bin 283 TL.

Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurban kesimi yapanlar ile kesim sonrası kan, atık ve iç organları bu alanlarda bırakanlara karşı yetkili birimlerce yasal yaptırımlar uygulanacak.

Hayvanların kesilmesi, dini inançların gerektirdiği özel şartlar göz önünde bulundurularak, hayvanları korkutmadan, ürkütmeden ve en az acı verecek şekilde hijyen kurallarına uygun olarak yapılacaktır. Kesim işlemi ehliyetli kişiler tarafından gerçekleştirilecektir. Bu kurallara uymayanlara hayvan başına 10 bin 101 TL idari para cezası uygulanacak.

Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce muamelede bulunan, döven, aç ve susuz bırakan, aşırı soğuk veya sıcak hava şartlarına maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden veya fiziksel ve psikolojik acı çektirenler ise 7 bin 216 TL  idari para cezasına çarptırılacak. 2023 senesinde aynı ceza 4 bin 554 TL seviyesindeydi.

KURBANLIK GİRİŞİLERİ İSTANBUL’DA 1 HAZİRAN’DA DİĞER İLLERDE 1 AY ÖNCE BAŞLAYACAK

Kurban satış yerleri, İstanbul’da Kurban Bayramı’ndan 15 gün önce, diğer illerde ise Kurban Bayramı’ndan 1 ay önce hazır hale getirilecek, bu tarihten önce kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek. Tebliğe göre İstanbul’a kurbanlık hayvan girişleri 1 Haziran’dan itibaren başlayacak.

Halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik “Kurban Kesim Elemanı” yetiştirme ve geliştirme kursu düzenlenecek. Komisyon tarafından, kesim yerlerinin genel sağlık şartlarına uygun olup olmadığı denetlenecek.

Bakan Yumaklı’dan ‘kurbanlık fiyatları’ açıklaması

Kaynak: HABER MERKEZİ