Bakan Koca: Kurban Bayramı’nda il bazında kısıtlama uygulanabilir

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2020 Çarşamba 7:50 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2020 Çarşamba 8:40 pm

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada Kurban Bayramı’nda il bazında yer yer kısıtlama uygulanabileceğini söyledi. Koca, aşı çalışmalarıyla ilgili  “Eylül, Ekim gibi klinik çalışmalara geçebiliriz.” dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklalarda bulundu.

Bakan Koca’nın açıklamaları şöyle:

Dün 19 insanımızı kaybettik, umutları son ana kadar koruyan 19 aile sizce neler hissetti? Bu ölümler önlenebilir sebeplere bağlı. Kovid-19’dan kaçınmak mümkün. Hastalığa yol açan virüs solunum yoluyla bulaşlıyor. Maske çok önemli bir tedbirdir, mesafe de tartışılmaz bir tedbirdir. El temizliği ise olmazsa olmaz bir kuraldır.

Maske tüm dünyada kabul gören önemli bir tedbirdir. Ayrıca mesafe kuralı da tartışılmaz tedbirdir.

Düğünlerde bir çiftin sevincine yarın gölge düşürmek korkusu bile tek başına tedbirlere uymaya sebep olmalıdır. Asker uğurlamasında ne uğurlayan ne uğurlanan risk almamalıdır. 8 ilimizde asker uğurlamaları yasaklanmıştır. Cenaze merasimi, taziye, toplu ziyaretleri önlemek için çalışma başlatıldı.

Kovid-19’la mücadele birlikte mücadele verilmesi gereken bir mücadeledir. Bu işte kendini düşünen toplumu düşünmüş olur. Konunun ahlaki bir tarafı var. Bunu gözardı edemeyiz.

Son 1 hafta içinde 81 ilimizde 18 bin kişiye para cezası kesilmek zorunda kalmıştır. Tedbirlere uyum kendiliğinden olabilmeliydi. Mesafe, hiç değilse saygının şartı kabul edilmeliydi.

‘BAZI İLLERDE HASTALIK PİK SEVİYESİNE ULAŞTI’

Diyarbakır, Konya, Adana, Gaziantep, Urfa başta olmak üzere bazı illerde hastalık pik seviyesine ulaşıyor.

BUGÜNKÜ KORONAVİRÜS TABLOSU

Türkiye’de son 24 saatte 1041 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 22 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 208 bin 938, can kaybı 5 bin 282 oldu.

Ortalama hastanede yatış süresi 21-22 günden 3 günlere, ortalama yoğun bakım süreleri 18-20 günden 2 günlere kadar indi.

Türkiye’de koronavirüsten can kaybı 5 bin 282 oldu

EN AZ VE EN FAZLA VAKA SAYILARI

Son 3 günde en çok vaka görülen iller: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa,

Son 3 günde en az vaka görülen iller: Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli, Bilecik

KURBAN BAYRAMI’NDA KISITLAMA OLACAK MI?

Kurban Bayramı kısmen Bilim Kurulu’nda gündeme geldi. Kısmi tartışıldı ama öneri gelmedi. Önümüzdeki günlerde daha netleşmiş olur. Sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi. Ama özellikle il bazında birtakım kısıtlamaların gündeme gelebileceği konuşuldu. Bunu da bayrama doğru illerdeki vaka seyrine göre il hıfzısıhha kurulu kararları almaya yetkili. İl bazında birtakım kısıtlamalar sözkonusu olabilir. Gelecek hafta yine konuşmuş olacağız.

OKULLAR 31 AĞUSTOS’TA AÇILACAK MI?

31 Ağustos olarak açıklandı. Salgının seyrinde farklılık olmazsa 31 Ağustos’ta okullar açılmış olacak. Salgının seyrinde farklılık olursa eğitim devam eder bu online veya hibrit farklı yöntemler olabilir. Bilim Kurulu önerisini yapar karar bildirilmiş olur. Burada sorun yok. Uygulanabilirliğiyle ilgili 4 metre kare her okul için önerilen bir durum değil. Okulun kapalı alanı, sınıfın değil en fazla 4 metre kare olmak üzere ve okulun da niteliği. İlkokul, ortaokul, lise veya spor ve benzeri hareketliliğin fazla olduğu alanlar düşünülerek detaylı bir çalışma Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yapılıyor olacak. Kapalı alanının öğrenci başına en fazla 4 metre kare ve okulun niteliğine göre.

Maskeyle ilgili de eğitimin yapıldığı dönemde maskeyi zaten önermiyoruz. Maskeli okula gitmeyi öneriyoruz. Sırasında oturduğu ana kadar maskeli olmasını önemsiyoruz ama devamında maskeyi takma zorunluluğu olsun istemiyoruz.

Grip aşısını bildiğiniz gibi herkes için değil özellikle riskli grup için, altta hastalığı olanlar, belli bir yaşın üzerinde olan hasta grubu için önerdiğimizi biliyorsunuz. Grip aşısının bu yıl daha fazla talep içinde olacağını düşünüyoruz. Siparişimizi vermiş olduk. Geçen yıldan daha fazla grip aşısı siparişi içindeyiz. Bu yıl için grip aşısı sorunu yaşanmayacağını söyleyebilirim.

AŞI ÇALIŞMALARI

Hayvan çalışmaları devam ediyor. Sürecin başarıyla seyrettiğini söyleyebilirim. Eylül, Ekim gibi klinik çalışmalara geçebiliriz.

ALMANYA’NIN SEYAHAT UYARISIYLA İLGİLİ GÖRÜŞMELER

Taleplerimiz doğrultusunda bazı bölgelerimizle ilgili olumlu sonuçlanacağını umuyoruz.

YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNİN DOLULUK ORANI

Yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranını salgının ilk döneminde yüzde 62’yi geçmemişti. Şimdi yüzde 59-61 oranında ama şu dönemde acil olmayan hastaları da 1 Haziran’dan itibaren kabul ediyoruz. O zaman daha çok Kovid’li hastayı yatırıyorduk şu an acil olmayan hastaları da alıyoruz. Bu hastalarla birlikte yüzde 59-61.

BİLİM KURULU ÜYELERİ ÖDENEK ALIYOR MU?

Bilim Kurulunda hiçbir üyemiz hiçbir ödenek almamaktadır. Tamamen gönüllü olarak görev yapıyorlar. Sağlık üzerinden politika yapmak hiçbir siyasetçiye şifa olmaz. Biz önerilerimizi yapıcı yapalım. Mücadelemiz koronavirüsle olsun. Sağlık ordumuzla, yapılanlarla, fedakarlıklarla, dünyanın övdüğü sağlık sistemimizle gurur duyalım, bunun keyfini çıkaralım.