Kur Korumalı Mevduat’ta stopaj desteği uzatıldı

Yayın tarihi: 27 Haziran 2023 Salı 5:42 pm - Güncelleme: 27 Haziran 2023 Salı 7:05 pm

Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) sıfır stopaj uygulaması yıl sonuna kadar devam edeceği açıklandı.

Kur Korumalı Mevduat (KKM), TL’nin yabancı paralar karşısında değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021’de uygulanmaya başlamıştı. KKM’de vade sonunda faiz ya da varsa kur farkı ödeniyor.

Bütçeye ağır bir yük getirse de seçim öncesi artan döviz talebini dizginlemek isteyen iktidar ilgiyi artırmak için KKM için bir ayda dört yeni düzenleme getirilmiş ve faiz sınırı kaldırılmıştı. Ayrıca, KKM hesaplarındaki kazançlardan stopaj da alınmıyor. Normal TL mevduattaysa stopaj uygulanıyor.

AA’nın aktardığına göre KKM hesaplarında tevkifat (kesinti) yapılmamasına yönelik çalışma, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in imzasıyla Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi. Habere göre stopaj desteği yıl sonuna kadar devam edecekken, söz konusu kararın Erdoğan’ın onayından sonra Resmi Gazete’de yayınlanması bekleniyor.

Şimşek konuya dair bir açıklama Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: “TCMB analitik bilanço verilerine göre, net uluslararası rezervler geçen hafta 8.5 milyar dolar ile tarihin en büyük haftalık artışını kaydetti. Rasyonel politikalara dönüş kademeli olarak devam edecek. Rezervleri daha da güçlendirmek için ülkemize ilave dış kaynak teminine yönelik çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Ayrıca, TL cinsi enstrümanları cazip hale getirmeye devam edeceğiz. Bu çerçevede Kur Korumalı Mevduat’ta stopaj desteğini yıl sonuna kadar uzatıyoruz.”

KKM’de stopaj desteği bu ayın sonunda bitiyordu.

KKM hesaplarındaki toplam tutar 2,63 trilyon lira.

Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM’nin 2022’deki toplam yükünü 181,5 milyar olarak hesaplamıştı.