Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç: Mehmet Büyükekşi’nin tavrı kabul edilemez

Yayın tarihi: 13 Aralık 2023 Çarşamba 7:44 pm - Güncelleme: 13 Aralık 2023 Çarşamba 9:24 pm

Kara para aklama, şike iddiaları ve hakemlerle ilgili sorunları hatırlatan Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç “TFF temizlik istiyorsa konular ortada” dedi.

Hakem Halil Umut Meler’e yapılan yumruklu saldırı sonrası Kulüpler Birliği olağanüstü toplandı. Kritik toplantı sonrası Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç açıklama yaptı. TFF’nin bu hafta oynanan maçları 15 Ocak’a ertelenmesine tepki gösteren Koç kararının ‘büyük haksızlık’ olduğunu söyledi.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin istifasının istenip istenmediğine yönelik soru üzerine “TFF’den memnun olan az sayıda kulüp var. Hiç memnun olmayanlar var. TFF, MHK değişiyor ama sorunlar değişmiyor. Adil rekabet olmamasının ana kaynağını hepimiz biliyoruz. TFF bir irade göstereceğini bize iletti, bakalım ne olacak?” dedi.

TFF kararları fos çıktı, Büyükekşi yumrukçu başkan Koca’yı övdü

“Bugüne kadar sorunları TFF Başkanı’ndan dinleyen Sayın Cumhurbaşkanımızı, Adalet Bakanımızı ve İçişleri Bakanımızı ziyaret edeceğiz” diyen Koç yaşanan olaylarda TFF’nin de kendisini ayırmaması gerektiğini ve üstüne düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Koç’un açıklamaları şöyle:

‘BU TABLODA HERKESİN PAYI VAR’

“Bu yaşananları geniş açıdan ele almamız lazım. Buralara nasıl gelindiğini iyi anlamalıyız. TFF, MHK, hakemler, kulüpler, medya, taraftarlar herkesin nereden, nereye geldiğimizi irdelememiz gerekmektedir. Bu son yaşananlardan hareketle Türk futbolunun geldiği noktayı düşünmek zorundayız. Bu noktaya nasıl geldiğimizi anlarsak, çözüm bulabiliriz. Çünkü bu tabloda herkesin payı var. Kimse de sorumluluktan kaçmamalı.

‘MEHMET BÜYÜKEKŞİ’NİN TAVRI KABUL EDİLEMEZ’

Bu sorunların TFF’nin kendisini bu olaylardan ayırıp, sorumluluğu başkalarına yükleyebileceği sorunlar değildir. TFF Başkanımızın spor medyasını, teknik direktörleri, eski hakemleri, televizyon yorumcularını, sporcuları, spor kulüplerimizin bu olayda suçlayıcı, azmettirici hatta mahkum edici tavrının, en kabul edilemez unsur olduğu konusunda hemfikiriz. Federasyon dışında herkesi suçlamak, konuyla ilgisi olmayanları azmettirici olarak göstermek ve bizleri mahkum edici yaklaşımı hiçbir şekilde kabul edilemez bir yaklaşımdır. Ayrıca Sayın Büyükekşi’nin Gaziantep Futbol Kulübü başkanı olduğu dönemde, bazı maçlardan sonra hakemlerle ilgili yaptığı açıklamalara göz atmanızı rica ediyorum.

‘BAŞTA TFF KİMSENİN YANINA KAR KALMAMALI’

*Bir şey yapmamış gibi devam edilmiştir. Başta TFF olmak üzere herkesin üzerine gerekeni yapmalı kimsenin yaptığı yanına kar kalmamalı.

‘CUMHURBAŞKANIMIZA GİDECEĞİZ’

*Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak toplantıya katıldı. Olayların buraya gelmesiyle ilgili iki sorun üzerinde duruldu. Adil rekabet ve finansal sorunlar. Sayın Bakan’ın sorunları bizden duymasını kıymetli buluyoruz. Bugüne kadar sorunları TFF Başkanı’ndan dinleyen Sayın Cumhurbaşkanımızı, Adalet Bakanımızı ve İçişleri Bakanımızı ziyaret edeceğiz. Sorunlar giderene kadar Gençlik ve Spor Bakanlığı ile sık sık görüşülmesi gerektiğini tespit ettik. Sorunların giderilmesi için tüm inisiyatifi alacağız ve çalışmaları başlatacağız.

‘ÇOK ŞEY İFADE EDİYOR’

*UEFA, FIFA ve İngiltere’ye teşekkür eden TFF Başkanı, kulüplere, teknik direktörlere ve oyunculara teşekkür etmemesi, çok şeyi ifade ediyor. Başkanlar bunu dile getirmemi özellikle istedi.

‘TFF’NİN İSTİFASINI İSTİYOR MUSUNUZ?’

*TFF’den memnun olan az sayıda kulüp var. Hiç memnun olmayanlar var. TFF, MHK değişiyor ama sorunlar değişmiyor. Adil rekabet olmamasının ana kaynağını hepimiz biliyoruz. TFF bir irade göstereceğini bize iletti, bakalım ne olacak?

‘AKLI SELİM KAZANDI’

*Erteleme kararında kulüp başkanlarına sorulmadı. Süresiz erteleme kararı… Maçlar hemen Salı günü başlamaz. Herhalde kafasında başka bir takvim vardı. Sonrasında aklı selim kazandı.

‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ’NİN AYIBIDIR’

Fenerbahçe takım otobüsü kurşunlandı. 50 kişi vardı otobüste viyadükte kurşunlandı. Halen faili meçhuldur ve bu Türkiye Cumhuriyeti devletinin ayıbıdır. Orada bile maçlar oynandı. ‘Fenerbahçe maçlara çıkmaza bedelini öder’ dendi. Acele bir karar alındı.

‘KULÜPLER RAHATSIZ’

Hakemlerin hastane çıkışı açıklamaları, sözcü olarak seçtikleri kişiler içeride büyük rahatsızlık yarattı. Hakemliğin durumu ortada. Devre arasında çok ciddi radikal adımlar atılacağı, bu hakem sıkıntısının minimuma indirilmesi için bir yol haritası olduğu anlatıldı. TFF de bize bu hakemlerle gitmeyeceğini defalarca söyledi. Şimdi TFF hangi noktada göreceğiz. Bu işi haftalardır konuştuk. Hakem atamaları için Almanya’ya gidildi, yeni sistem getirileceği söylendi. Bekliyoruz. TFF bir ara ‘Bu hakemler bizi de mi yemek istiyor?’ kuşkusu yaşadı. Hakem sorunu devam ediyor.

‘TFF TEMİZLİK İSTİYORSA KONULAR ORTADA’

Son dönemde çok sayıda iddia gündeme geldi. Meşhur Serdar Tatlı mektubu ve hakemliği bırakan Kemal Yılmaz olayları var. Kara para aklamalardan bahsedildi. Eyüpspor başkanı şike teklifi geldiğini anlattı. Sayın Erden Timur, Lale Orta’nın bana görüntüler gönderdiğini iddia etti. İki kulüp TFF’den soruşturma istedi ama hala bir sonuç yok. TFF temizlik istiyorsa, son 6 haftadaki konular ortada. Uygun konjonktür sağlandı. Yeter ki istek olsun.

‘BU HAFTAKİ MAÇLARINA OCAK’A ERTELENMESİ BÜYÜK HAKSIZLIK’

Bu haftaki maçların Ocak’a ertelenmesi… Rekabette o da büyük bir haksızlık. Kurşunlanmadan sonra maçlar devam etti, biz tehdit edildik. Burada bir duygu patlaması yaşanıyor. Bu Türk futbolu için milat sayılmalı. Biz bu işi çözebiliriz. Hakemler maçlara çıkar, çıkmaz…. Bilemiyorum. Hakemlerle ilgili düşüncemi biliyorsunuz.

‘PASSOLİG MÜMKÜNSE KALDIRILSIN’

Passolig mümkünse kaldırılsın dedik. Yeni bir ihaleden ziyade mümkünse tamamen kaldırılmasını istedik. Passolig’in %16’lara çıkan bir maliyeti var. Kolluk kuvvetlerimizin mesai dışı çalışması ve onlara ödenen yevmiyeler. Özel güvenlik de tutuyoruz, bunlar bizim için çok büyük masraflar. Bu konuda devletimizden yardım istedik. Bir konser olduğunda, seçimlerde partiler polisler için para veriyor mu? Bunu bilemiyorum. Devletimizden yardım istedik. Çünkü gelirleri bir yere kadar çıkartabiliyoruz ama giderleri azaltmamız lazım.”

Kaynak: TELE1