Kriz vurdu Türk lirası eridi! Dövizle nafaka talebi patladı

Yayın tarihi: 12 Eylül 2023 Salı 10:20 am - Güncelleme: 12 Eylül 2023 Salı 10:20 am

Türk lirasındaki erime boşanma davalarına da yansıdı. Boşanma davalarında enflasyonun etkisinden korunmak için, nafakanın döviz cinsinden belirlenmesine yönelik talepler arttı.

Türkiye’deki ekonomik kriz vatandaşın sadece alım gücünü düşürmekle kalmadı boşanma davalarında istenen nafakayı da etkiledi. YAK Avukatlık ortağı Buket Altufan Ulu, son dönemlerde nafakaların yabancı para üzerinden belirlenmesi talepleriyle karşılaşmaya başladıklarını söyledi. Ulu, “Nafakaların döviz olarak belirlendiği örnekleri görmeye başladık” dedi. Ulu, bu durumun daha çok anlaşmalı davalar için geçerli olduğunu da ekledi.

Arka arkaya dev faiz artırımları dövizin ateşini söndüremedi! Dolar ve euro yine uçuşa geçti

PANDEMİ VE KRİZ ETKİLEDİ

Ekonomik kriz nedeniyle boşanmaların arttığını söyleyen Ulu, “İki türlü etkiliyor aslında. Ekonomik kriz depresyonu beraberinde getiriyor. Sıkıntılarınız varsa bir de bu eklendiğinde bir noktada belki adım atacak bile gücünüz kalmıyor ve evliliği sürdürmemeyi tercih ediyorsunuz. Diğer türlü de yaşanan ekonomik krizin yarattığı sorunlar evlilik kurumunu sarstığı için dolaylı olarak bir boşanma sürecine yol açıyor” ifadelerini kullandı.  Türkiye’de evlilik oranlarının artmasına karşılık boşanma yüzdelerinin her yıl arttığını ifade eden Ulu, şunları söyledi:

“Nüfusun artışına paralel evlilik son yıllarda boşanmadan daha yüksek bir artış gösteriyor. Ama boşanmalar da pandemi ve üzerine yaşanan ekonomik kriz ile 2021- 2022 yıllarında istikrarlı şekilde arttı.”

“EVLİLİK SÖZLEŞMESİ GERİYE DÖNÜK YAPILMAZ”

Evlilik sözleşmesi hakkında da konuşan Ulu, “Bu sözleşme talepleri duygusal algılanabiliyor. Taraflardan biri evlilik sözleşmesi yapalım dediğinde diğer taraf bunu sevgisine bir ihanet olarak yorumlayabiliyor. Evlendikten sonra da evlilik sözleşmesi yapılabilir ancak geriye doğru etki edecek şekilde yapmak mümkün olmayabilecektir” uyarısı yaptı.

BOŞANMA İSTATİSTİKLERİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye’de evlenme ve boşanma istatistikleri 2021 ve 2022 yıllarına dair ilginç bilgiler sunuyor. İşte bu verilerden öne çıkan noktalar:

-2021 yılında 563,140 çift dünya evine girdi. Ancak, 2022 yılında bu sayı 574,358’e yükseldi, evlenen çiftlerin sayısındaki artış dikkat çekiyor.

– Evlenen çiftlerin artmasına rağmen, boşanan çiftlerin sayısı da artış gösterdi. 2021 yılında 175,779 çift boşanırken, 2022 yılında bu sayı 180,954’e çıktı.

-İlk evlenme yaşları incelendiğinde, her iki cinsiyette de evlilik yaşının arttığı görülüyor. 2022 yılında erkeklerin ortalama ilk evlenme yaşı 28.2 iken, kadınlarınki 25.6 olarak kaydedildi. Bu veri, toplumsal dinamiklerdeki değişimleri yansıtıyor.

-Cinsiyetler arasındaki evlenme yaş farkı da ilgi çekici. Erkekler ile kadınlar arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı 2.6 yaş olarak hesaplandı.

-Kaba boşanma hızına göre iller incelendiğinde, 2022 yılında en yüksek boşanma hızına sahip il İzmir oldu (binde 3.11). Bu il, İzmir’i sırasıyla binde 3.09 ile Uşak ve binde 3.01 ile Antalya takip etti. En düşük kaba boşanma hızına sahip il ise binde 0.43 ile Şırnak oldu. Hakkari (binde 0.44) ve Siirt (binde 0.51) de düşük boşanma hızına sahip iller arasında yer aldı.

-Evlilik süresine göre boşanma oranlarına bakıldığında, 2022 yılında gerçekleşen boşanmaların %32.7’si evliliğin ilk 5 yılında, %21.6’sı ise evliliğin 6-10 yılı içinde meydana geldi.

-Kesinleşen boşanma davaları sonucunda, 2022 yılında 180,954 çift boşandı. Bu boşanmalar sonucunda 180,592 çocuğun velayeti belirlendi.

– Boşanma davalarının sonuçlarına göre, çocukların velayetinin çoğunlukla annelere verildiği görüldü. 2022 yılında çocukların velayetinin %75.7’si annelere, %24.3’ü ise babalara teslim edildi.